PROJECT

PROJECT2021.08.02

とよはし矯正歯科 / TSCアーキテクツ

ガラスファサードに軽やかに載る三角大屋根の歯科医院

(English below)

計画地は愛知県豊橋市の南東部にあり、自然豊かな土地と開発によって画一的な住戸が建ち並んでいる。そこで屋根・木・ランドスケープという文脈を用いて街並みに変化をもたらすクリニックをつくりたいと考えた。

周辺の文脈に則ったうえで連なるトライアングルルーフが街全体に変化をもたらし、三角形が折り合い重なる屋根下の透明なファサードが街を明るく照らす。
内部では木の押縁のみでガラスをはめ込むことで、外部との境界を曖昧にし、中待合から待合へと景色が開かれていく様子は街の景色だけでなく室内から見た景色をも変化させる。
この操作をシームレスに繋ぐことによって、内部空間から深く張り出した斜めの軒が眺望を流動的に絞り込むシーンをつくり出している。

斜めに切り開いた開口が内部空間にさまざまなシーンを与え、連なるトライアングルルーフが街全体を明るく照らす存在となることで、画一化されつつあるこの土地に一石を投じ、新たな創造の一助となることを願う。(田中義彰)

A dental clinic with a large triangular roof that rests lightly on the glass façade

The project site is located in the southeastern part of Toyohashi City, Aichi Prefecture, where the land is rich in nature, and the development has resulted in uniform housing units. We wanted to create a clinic that would bring change to the streetscape using the context of roofs, trees, and landscape.

The interlocking triangle roofs bring change to the entire city, and the transparent façade under the roof, where triangles are folded and overlapped, illuminates the city brightly.
Inside, the boundary between the building and the outside is obscured by the inclusion of glass with only a wooden border. The way the view opens up from the middle waiting area to the waiting area changes the view of the city and the view from inside.
By seamlessly connecting these operations, the slanted eaves that protrude deeply from the interior space create a scene that fluidly narrows the view.

The diagonally cut openings give various scenes to the interior space, and the triangle roofs light up the entire city. I hope that this project will create a stir in this increasingly standardized land and help to create something new. (Yoshiaki Tanaka)

【とよはし矯正歯科】

所在地:愛知県豊橋市西幸町古並1-68
用途:医療施設
クライアント:齋藤恵介
竣工:2019年

設計:TSCアーキテクツ
担当:田中義彰
構造設計:藤尾建築構造設計事務所
電気工事:イリノ電気工事
設計工事:池田産業
施工:丸中建設

撮影:鈴木写真館

工事種別:新築
構造:木造一部鉄骨造
規模:地上1階
敷地面積:742.06m²
建築面積:194.38m²
延床面積:173.77m²
設計期間:2018.05-2018.11
施工期間:2019.01-2019.06

【Toyohashi Orthodontics】

Location: 1-68, Konami, Nishimiyuki-cho, Toyohashi-shi, Aichi, Japan
Principal use: Medical Facility
Client: Keisuke Saito
Completion: 2019

Architects: TSC Architects
Design team: Yoshiaki Tanaka
Structure engineer: Fujio and associates
Electrical work: Irino electrical work
Design work: Ikeda Sangyo
Contractor: Marunaka Construction

Photographs: Photo studio Suzuki

Construction type: New Building
Main structure: Wood and one part Steel
Building scale: 1 story
Site area: 742.06m²
Building area: 194.38m²
Total floor area: 173.77m²
Design term: 2018.05-2018.11
Construction term: 2019.01-2019.06

Other works

PROJECT2021.07.21

たけなか外科内科こどもクリニック / TSCアーキテクツ

温もりのある透明性が人と街をつなげるクリニック