PROJECT
PROJECT2022.04.19

Goodsman office / everedge

白い壁と色でまとまりと多様性を表現したオフィス

(English below)

デザインのコンセプトは絵を描くときの真っ白なキャンバスに、1点だけ色が付いているイメージである。空間をシンプルにし、ところどころに印象のあるデザインを設けることで、 多様性とまとまりを表現した。
この改装プロジェクトにおいて一番大きなポイントは、ストレスを減らして働きやすい環境をどうつくるかであった。普通の会社よりも資料が多く、それをなくすことも大事だが、どうやってアクセスをしやすくするかというのがポイントになってくる。
そこで、いろいろなところに入口を設け、ドアをなくしてきれいに見える収納を可能にしたレイアウトにすることで、ホワイトキャンバスをつくり出した。
入口付近にはダイクロイック、ネオン、待合のラウンジには、インフィニティミラーを設け、1色というよりさまざまな色を表現するという手法をとっている。
キッチンは安らぎのために木を多用し、社長室は中も外も打ち合わせを可能にし、入口も2つ設けている。(井上拓馬)

An office that creates a flow line for storing documents with a white wall like a canvas

The design concept was to create an image of a blank canvas with only one color on it. By keeping the space simple and adding striking designs in certain areas, we were able to express diversity and cohesiveness.
The most important point in this renovation project was how to reduce stress and create a comfortable working environment. There are more materials than in a normal company, so it was important to eliminate them, but the key was how to make them easily accessible.
Therefore, we created a white canvas by placing entrances in various places and eliminating doors to create a layout that allows for clean and visible storage.
Dichroic and neon lights are used near the entrances, and infinity mirrors are used in the waiting lounge to express a variety of colors rather than just one.
The kitchen uses a lot of wood for comfort, and the president’s office has two entrances to allow meetings to be held both inside and outside. (Takuma Inoue)

【Goodsman office】

所在地:京都府京都市下京区四条町新町通四条下ル349京都友禅ビル4階
用途:オフィス
クライアント:グッズマン
竣工:2021年

設計:everedge
担当:Takuma Inoue
照明:林 君平(ウシオライティング)
施工:KOUEI

撮影:若林 満

工事種別:リノベーション
構造:RC造
延床面積:349.9m²
設計期間:2020.12-2021.03
施工期間:2021.03-2021.05

【Goodsman office】

Location: Kyoto yuzen building 4F, 349, Shinmachi-dori shijo sagaru, Shijo-cho, Shimogyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto, Japan
Principal use: Office
Client: goodsman
Completion: 2021

Architects: everedge
Design team: Takuma Inoue
Lighting: Kunpei Hayashi / Ushio Lighting
Contractor: KOUEI

Photographs: Mitsuru Wakabayashi

Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Total floor area: 349.9m²
Design term: 2020.12-2021.03
Construction term: 2021.03-2021.05

設計者の皆さまへ
自社で設計したプロジェクトを「TECTURE」サイトに登録しませんか? 登録されたプロジェクトより『TECTURE MAG』掲載を検討します。

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ