CULTURE

遊具のようなグリッドが新旧をつなぐ住空間

GRCAが設計したスチールグリッドが既存を活かすリノベーション〈足場の家〉

CULTURE2022.05.30
〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉はインドのベンガルール(旧称バンガロール)に建つ、既存住宅に足場のようなグリッドを挿入したリノベーションプロジェクトです。

設計したGRCA(Gaurav Roy Choudhury Architects)は、住宅からオフィス、工場など幅広いプロジェクトを手掛けるインドのベンガルールに拠点を置く建築事務所です。

〈足場の家(Scaffold House)〉

Animation – Transformation

(以下、GRCAから提供されたテキストの抄訳)

〈足場の家〉は3戸のアパートを二世帯住宅に改築した、ローコストリノベーションプロジェクトである。

元の建物は、60フィート×60フィート(約18m)の正方形の角地にクライアントの退職後の住まいとして、1階を2戸の賃貸住宅、2階を自宅として活用されてきた住宅であり、ご子息のベンガルールへの引越しを機に再整備が必要となった。

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

既存スペースを活かす足場のようなグリッド空間

〈足場の家〉のアイデアは、リノベーションに対する現実的なアプローチから生まれたものであり、「古い」ものに対する「新しい」ものの在り方を明確にしている。

建物中央の20フィート×20フィート(約6m)のエリアを慎重に解体し、このプロジェクトにおけるコアとなる空間として計画した。建物の外周部は既存の機能を活かし、改修は最小限としている。

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

中央のコアスペースには、2インチ×2インチ(約50mm)の軽量スチールからなる「足場」を設置した。この足場が古いものと干渉することで新たな表現となる。また、この足場は既存の構造体を固定する構造的なつなぎとしても機能している。

コアスペースには階段や廊下、庭といった回遊空間や、シアタールームやテラス席などを集約した。コア上部の半透明な屋根により日差しを両住戸に取り込み、建物全体の換気も可能にしている。足場の影は日中の光や季節の移り変わりとともに変化し、住宅に動きを与えている。

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

道路に面した西側と南側には美しく生き生きとした庭があり、そこに居住空間を広げるため、足場が外観にも現れている。この庭をプライバシーとセキュリティを確保しながら取り込むため、塀の背を高くし、足場のグリッドは上部に配置した。1階部分の面積が広い南側がクライアントの住戸、2階部分が大きい北側がご子息の住戸となっている。

〈足場の家〉は、多くのリノベーションプロジェクトにつきもののネガティブなスパイラルに陥ることなく、建築行為による効果を最大限発揮する、野心的でありながら現実的なプロジェクトである。

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ GRCA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉

©︎ NIVEDITAA GUPTA

〈足場の家(Scaffold House)〉 〈足場の家(Scaffold House)〉 〈足場の家(Scaffold House)〉 〈足場の家(Scaffold House)〉

以下、GRCAのリリース(英文)です。

SCAFFOLD HOUSE
(Residential Renovation Architecture)

Gaurav Roy Choudhury Architects
Website: grca.co.in
Instagram: @grcarchitects
Facebook: @grcarchitect

Project Details

Area: 4600 sqft
Location:Bangalore, Karnataka, INDIA
Duration of Construction: March ’14 to August ‘17
Cost of Project: 10,000,000 INR (Ten Million Indian Rupees)
Project Team: Gaurav Roy Choudhury, Arnaud Malthieu, Sushil Kumar, Sachin Gujjar, Abhishek Pawar, Satyanarayan, Stefan Fernandes, Amrit Nagpal, Vritti Shah
Structural Consultant: Ajith Alva

Contractors:
Civil Works Shiva Kumar
PHE Works Keshav
Electrical Works  Parthiban, Achu P Enterprises
Interior Works  Shivkumar, Interiors Espania

Photograph Credits: Niveditaa Gupta (https://niveditaagupta.myportfolio.com/contact), From the Architects (GRCA)

The Scaffold House is a low-cost renovation project based in Bangalore, in which the original load bearing building had three apartments has been converted into two duplex houses. The original building was built on a square 60’x60′ corner site by the clients, as a retirement home. It contained their three bedroom home on the first floor, along with two rental units (one two bedroom apartment and a single bedroom apartment) on the ground floor. 

The format of the house came into question once their son moved to Bangalore.A reconsolidation of the house was needed.

The idea of the Scaffold house stems from a pragmatic approach towards renovation, clarifying the understanding of the ‘new’ in context to the ‘old’. 

Structure, site and budget concerns needed a bold intervention which changed the project from a finicky renovation to one of a motivated architectural intervention in that of making a family house.

A square of 20’x20′ in the centre of the building was broken down carefully becomingthe central core for this intervention. This space became the volume catalyzing the restructuring process. 

Since periphery of the building had most of the existing functions, they were mainly retained with very limited intervention. 

A light weight steel ‘scaffold’ of 2″x2″ mild steel box sections was erected in this central core space as it became the language of the new as it negotiated with the old. This framework also acted as a structural tie for the existing structure as it held it in place. The walls of the existing house were slowly and carefully reconfigured to enable this transformation as well. 

The staircases, passages, gardens, and circulation spaces came into this central space, including an AV room and a terrace sit-out. 

A light translucent sheet above the central core gets bright sunlight into both the houses, as it also enables cross ventilation for the peripheral spaces. 

The shadows of the steel scaffold, as they move through day animate the houses with the changing light and seasons giving a living pulse to the houses.

The steel scaffold showed up externally as well, to extend the living spaces into beautifully activated gardens in the west and the south road facing facades. The compound walls were raised and grilled above, to include these gardens into the privacy and security of each house. 

The southern part which occupied more space on the ground became the parents’ house while the northern part which grew as it went higher became the son’s house.

The Scaffold House is an ambitious and pragmatic project ensuring that it maximizes its impact without getting sucked into a dark spiral which plagues most renovation projects.

「SCAFFOLD HOUSE」GRCA 公式サイト

https://www.grca.co.in/grid-house-bangalore

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

インド 関連記事

CULTURE2022.04.21

掘削した土でつくるヴァナキュラーな住宅

インドの農場に建つ自然と共生するファームハウス〈土石の家〉

RECOMENDED ARTICLE

  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • 遊具のようなグリッドが新旧をつなぐ住空間、GRCAが設計したスチールグリッドが既存を活かすリノベーション〈足場の家〉インド
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ