CULTURE

雲に包まれる体験を提供するリゾート施設

岩のような2つのボリュームが雲の通り道をつくり出す〈クラウド・キャッチャー〉

CULTURE2024.05.09

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

ネパールのナガルコートで最も高い標高に位置するリゾートに建つ〈クラウド・キャッチャー(Cloud Catcher)〉は、岩のような2つのボリュームで構成された、リゾートのウェルカムエリアとダイニングルームを有する共用施設です。

分離した2つのボリュームが雲の通り道をつくり出し、晴れ渡っていた視界が突如雲に包まれるという高い標高ならではの劇的な体験を提供します。ネパールだけでなく、アメリカ、インド、中国、UAEにも拠点を置く設計事務所 MAPが設計しました。

(以下、MAPから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

カヴヤ・リゾートの共用空間である〈クラウド・キャッチャー〉は、雲が通り過ぎるドラマチックな瞬間を目撃するように造形されている。

ネパールのナガルコートにおける最も標高の高いリゾートに設けられたこの場所では、つい先ほどまで晴れ渡っていた視界が、突如まったく見えなくなってしまうというダイナミックな現象が発生する。

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

ヒマラヤとその渓谷の景色を眼下に見下ろすように配置されている、岩のような形状の2つのボリュームは、その分離が雲の通り道をつくり出し、時には建物の奥深くまで霧と湿気を運んできたりと、不思議な瞬間を体験することができる。

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

山から突き出し自然そのものを取り込むボリューム

急峻な地形に建てられた地域の村の家屋に学び、この建物のフットプリントは最小限に抑えられている。内部空間は、2つの岩のようなボリュームの中に垂直に積み重ねられた層で構成されており、それらは山脈を軸とした中央の回廊でつながっている。

このジェスチャは、内部空間を眺望と通風に開放しながら、自然がボリュームを区切りつつスケールアップすることを可能にする。

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

メインの階層には、クラウドカフェと図書空間のための屋根裏部屋のようなスペースを備えたウェルカムエリアがある。下層階には、メインキッチンの真上にダイニングルームがあり、屋外エリアとプールテラスへと階段でつながっている。

クレバスのような回遊廊下、洞窟のような集会室、山脈を見下ろす岬のようなベランダなど、地域の地形からインスピレーションを得た建築は、多様な体験を提供する。

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

土地の気候、地震、眺望に対応するように形成されたこの建物は、どの面から見ても異なる外観となっている。側面のファサードは鉄筋コンクリートのせん断壁で占められており、南からの日差しを取り入れるためにドーマー窓が開けられている。

裏方の機能を隠すエントランス・ファサードは、小さな開口部をもつ住宅の集合体のように構成されている。対照的に、眺望に面した裏側のファサードでは、建物は伸縮自在にフォルムを変え、完全にオープンで透明なファサードが谷に向かって突き出ている。

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

©︎ Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

以下、MAPのリリース(英文)です。

Project Name: Cloud Catcher
Office Name: MAP
Office Website: https://www.mapdesign.co/
Social Media Accounts:
https://www.facebook.com/MAPgalaxy
https://www.instagram.com/mapgalaxy/
https://www.linkedin.com/company/mapgalaxy/
https://www.pinterest.com/mapgalaxy/
Firm Location: 2902 18th Street NW, Washington DC, 20009, USA

Completion Year: 2023
Gross Built Area (m²/ ft²): 1171.23 m² / 12,607 ft²
Upper level: 1050 SF
Main Level: 2775 SF
Lower Dining Level: 2410 SF
Lower Kitchen Level: 2302 SF
Plaza Level: 4070 SF

Project Location: Kavya Resort and Spa, Nagarkot Road, Mahamanjushree, 44812, Nepal
City: Nagarkot
Country: Nepal
Google map coordinates: 27.694697, 85.522301
Program / Use / Building Function: Hospitality Building
Open Lobby, Viewing gallery, Lounge, lobby, Café, Dining, Alfresco, Waterbody

Lead Architects: Kiran Mathema

Photo Credits: Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

Lead Architects: MAP Washington DC,
Design Partner/Creative Director: Kiran Mathema

Architect of Record: Mathema + Partners
AOR Team: Ajaya Mathema, Dipesh Shrestha, Prashanta Bahadur Singh, Parmila Maharjan, Sagar Chitrakar, Sarmilan Maharjan, Kamal Maharjan, Anish Dangol, Ashok Shrestha, Prana Shrestha, Siddhartha Gautam, Niranjan Bharati, Santosh Pradhan, Chandra Prajapati

Structure: Orphius Dangol, Kathmandu, Nepal
Electrical: Ram Shah (G.Tect), Kathmandu, Nepal
Plumbing + Sanitary: Umesh Agrawal (Stupa Design Pvt.Ltd.), Kathmandu, Nepal
Kitchen Consultant: Vinod Sagtani (The Sagtani Exim Pvt Ltd), Kathmandu, Nepal
HVAC Consultant: Airtect Pvt. Ltd., Kathmandu, Nepal

Advisors: TJ Gruding, Mary lou, Manohar Raj Bhandari

Client: Hitesh Golchha, Kavya Resorts and Spa

General Contractor: CONTECT PVT. LTD., Kathmandu, Nepal
Glazing Contractor: GLAZETECT PVT. LTD., Kathmandu, Nepal
Kitchen Supplier: THE SAGTANI EXIM PVT. LTD., Kathmandu, Nepal
Furniture Supplier: I-Field Limited Guangzhou, P.R. China , Purna wood carving industries, Lalitpur Kathmandu

Project Description

Overview
The ‘Meet and Greet” building of Kavya Resort is sculpted to witness the drama of passing clouds. Placed in the highest resort in Nagarkot, Nepal, the site experiences a dynamic phenomenon – a moment of clear visibility suddenly changing into total obscurity.

While the two rock-shaped volumes are oriented to capture views of Himalaya and the valley below, their separation creates the passage for the clouds – sometimes bringing the fog and moisture deep inside the building. Here you can experience the magical moments.

Spatial Organization
Learning from the local village houses built on steep terrains, the footprint of this building is kept to a minimal. The interior spaces are stacked and organized vertically in two ‘rock’ like volumes. They are interconnected by a central circulation spine that is in axis with the mountain range. This gesture allows nature to punctuate and scale the volumes while opening the interior spaces to views and ventilation. The main level hosts welcoming areas with attached attic like spaces for cloud café and library. The lower levels incorporate dining rooms right above the main kitchen. From here, cascading steps connect the alfresco area and then the pool terrace.

Spatial Experience
Inspired by local geology, the architecture offers diverse experiences from the crevasse like circulation hallways, and the cave like gathering rooms to promontory like verandas overlooking the mountain range.

Form
Shaped to respond to the local climate, seismic forces and the views, every side of the building looks different. The side facades are dominated by reinforced concrete shear walls that have punctures in the form of dormers to allow the southern sunlight. The entry facade that hides ‘back of house’ functions constitute of a cluster of village houses with smaller fenestrations. In contrast, the back façade facing the view, the building transforms its appearance into a telescopic form, jutting out towards the valley. Here, the facades are totally open and transparent.

「THE CLOUD CATCHER」MAP 公式サイト

https://www.mapdesign.co/the-cloud-catcher/

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

RECOMENDED ARTICLE

  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • 雲に包まれる体験を提供するリゾート施設〈クラウド・キャッチャー〉MAP、ネパール
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ