PROJECT

PROJECT2020.04.27

Hakusangu Ashio-sha

白山宮 足王社 / AUAU建築研究所

足の神様の居場所をつくる

田園に囲まれた小高い山にある本殿の傍に計画された足の神様「アシナヅチ」を祀る社。当初は本殿の参拝ルートの拡張と、参拝者が杜(やしろ)のなかで佇む居場所を整備する計画であったが、足の神様を祀る場所「足王社(あしおうしゃ)」をつくるプロジェクトへと発展した。

もともと境内には「痛みとり石」があり、参拝者が撫でると足腰の痛みが取れると言い伝えられ、スポーツの神様としても人々に親しまれてきた。街道を行き交う旅人が道中の足の安全を祈願して祀った石は、人との距離がとても近い道祖神的な存在である。

足王社を設計するにあたり、社殿の基本となる軸は南北にとり、参拝者がたどる経路は一方的な直線ではなく、多様で回遊的なものとした。社は細い木を組み合わせてつくり、木の隙間から洩れる陽の光や杜からの風を感じながら、誘われるようにして礼拝する。

御神体の背後には光と木の柔らかな曲線に満たされた「洞の参道」がある。そこに歩み入り「痛みとり石」に触れ、帰途につくとき、杜と一体であることを実感する。この社殿は絶対的な神の存在を遠くからただ拝むのでなく、杜の一部である身近な存在の神の傍らに寄り添い、触れ、また歩み出す。そうした一連の関わり方を空間として組み立てたものである。(鵜飼昭年)

Create a place for the foot god

This shrine enshrines ”Ashinazuchi”, the god of feet, which was planned to be located beside the main shrine on a small high mountain surrounded by rice fields.
Initially, the goal was to expand the route to the main shrine and create a place for worshippers to stay in the Shinto shrine(Sha / O-Yashiro), but this evolved into a project to create the Hakusangu Ashio-sha, a place dedicated to the god of feet.

Originally, there is the “relieve pain stone(Itami-tori-Ishi)” in the precincts, and it is said that if a worshiper strokes it, it will relieve the pain in the legs and back, and it has been loved by people as the god of sports. The stone was enshrined by travelers on the road to pray for the safety of their feet along the way, and it is like a Taoist god who is very close to people.

In designing the Hakusangu Ashio-sha, the basic axis of the shrine is north-south, so that visitors can follow a variety of paths, rather than a straight line. The shrine is built from a combination of thin trees, and visitors are invited to worship while feeling the sunlight leaking through the gaps between the trees and the wind from the forest.

Behind the deity is a “cave approach” filled with light and soft curves of wood. When you step into this place, touch the “relieve pain stone(Itami-tori-Ishi)”, and leave, you will realize that you are one with the forest. This shrine does not simply worship the absolute presence of God from a distance, but rather it leans, touches, and walks alongside the familiar God who is part of the forest. It is a series of relationships assembled as a space. (Akitoshi Ukai)

【白山宮 足王社】

設計:AUAU建築研究所
建主:白山宮 足王社
住所:愛知県日進市本郷町宮下519番地
完成:2017

設計担当:鵜飼昭年 望月大地
構造設計:藤尾 篤 / 藤尾建築構造設計事務所
照明デザイン:飯塚邦一 / YAMAGIWA
施工:駒住建+美津濃

建築面積:75.87㎡
延床面積:51.05㎡
構造:木造、一部鉄骨
設計期間:2015.06-2016.06
施工期間:2016.07-2017.06

■主な仕上げ・設備
[外構]
デッキ材:ベルダデッキ(リーベ)
床材:ニューヨーカー NYK-60-4、NYK-36-4(名古屋セラミックス)
手すり・フェンス:St-FB-6×60mm 溶融亜鉛メッキ(東海鋼建)
開口部:木製サッシ スプルス框戸(美津濃)
壁材:米ヒバ 55×115mm(美津濃)
屋根:ニスクカラー ギングロ(日鉄鋼板)

【Hakusangu Ashio-sha】

Architects: AUAU Architect & Associates
Client: Hakusangu
Location: Hongocho, Nisshin-shi, Aichi-ken, Japan
Year: 2017

Design Team: UKAI Akitoshi, MOCHIZUKI Daichi
Structure design: Fujio and associates
Lighting Design: IIZUKA Kuniichi / YAMAGIWA
Contractor: Komajuken+Mizuno

Building area: 75.87m²
Total floor area: 51.05m²
Main structure: Wood, and Steel
Design term: 2015.06-2016.06
Construction term: 2016.07-2017.06