PROJECT

PROJECT2020.06.15

桑原商店 / スキーマ建築計画

地域に愛される酒屋を一新した「倉庫のような居酒屋」

五反田から約5分くらいのところ、桜田通りから1本入った路地にひいお婆ちゃん、その息子の2人のお爺ちゃんとまたそれぞれの息子家族と4世代13人が住む住宅の下に、元酒屋の倉庫を利用し新しい角打ちスタイルの居酒屋を設計した。計画から工事まですべて家族の多くが参加し考え、工事まで行い、みんなでつくった店舗である。

もともと桑原商店は本敷地から大通りに出るところにビルがあり、そこで長らくこの地域の代表する酒屋を営んできた。そこで時にコンビニエンスストアを営むなど時代の変化とともにスタイルを変えながらお酒を中心に商売を行ってきた。 そして、このスペースはそれまで倉庫で利用してきた場所を一時的に利用し、お酒を買ってその場で飲める角打ちスタイルの「倉庫のような居酒屋」を営んでいた。ただ、それに対して「安かろうで営業される従来の角打ちから脱却して、家族全員で楽しく働ける場をつくりたい」という希望があがり、我々のところに相談しにきてくれた。

ただ、僕にはそれでも「倉庫のような居酒屋」というのがとても新鮮で、あえていうならもともともっていた吹き溜まり感と暗さを一掃させ、既存の特徴を最大限生かし、類のないお酒を楽しめる場になるように明るく一新させることを考えた。そこで既存のスチールラックや表のサッシ、床壁天井をできるだけ残しながらもぱっと見た目は変わらないが「何かが違う。きっと何かあるぞ!」と思わせる新しい要素をところどころに散りばめた。それによって、緩やかに周辺の空気を取り込みながらその「倉庫のような居酒屋」は生き返り、同時に今まで駐車場や倉庫などこの近所のバックスペース的な使われ方をしていた路地がなんとなく「何かありそう!」な魅力ある路地に見えてきた。また、室内の席としてはビールケースを使用し席やテーブルの高さを変え、好きな姿勢で飲めるようになっている。それがさまざまなニーズに臨機応変に適応できるようになっている。(長坂 常)

A warehouse-like izakaya with a completely renewed liquor store loved by the community

There is a house located on the backstreet, a block away from Sakurada-dori and a 5-minute walking distance from Gotanda Station, where a family of thirteen–– consisting of a great-grandmother, two grandfathers, their sons and their respective families––live. The first floor of the house used to be a storage of a liquor store formerly run by the family. This time, we converted the first floor into a “kakuuchi” (customers buy drinks at a liquor store and drink at a standing bar inside the store) style “izakaya” (Japanese-style pub). The family members participated in the entire process from design to construction to build this store.

Kuwahara Shoten owns a building at the corner of this street and Sakurada-dori, where they had been running a liquor store serving the community for a long time. Along with the change of the times, they changed their store style (converted it into a convenience store) and have maintained their liquor business up to today.

They had been temporarily running a kakuuchi style “storage-turned-izakaya” in this space for a while. But the family decided that they want to create a pleasant work place where the entire family can work happily instead of continuing a conventional kakuuchi based on low prices, and visited us to discuss this matter.
We actually found the atmosphere of the “storage-turned-izakaya” very refreshing––and decided to brighten up and renew the space by clearing residues from the past and the somewhat gloomy air, while making the best of existing spatial characteristics. We kept the existing steel racks, window frames in the existing storefront, floor, walls, and ceiling as much as possible and scattered new elements here and there that make people think, “It looks different! What’s happening here?”. As a result, the “storage-turned-izakaya” revived itself while starting to circulate the air around it, and consequently the backstreet lined with parking lots and storages, which had been used as a sort of “backyard” behind this neighborhood for a long time, is beginning to look like a street where something interesting is happening. Customers can use beer bottle crates to sit on or stack a few of them to create a makeshift table at a convenient height according to their drinking styles. This system provides flexibility to meet various needs in this store. (Jo Nagasaka)

【桑原商店】

所在地:東京都品川区西五反田2丁目29-2
主用途:酒屋・飲食店舗
竣工:2018.12

設計:長坂 常 / スキーマ建築計画
担当:會田倫久、渡邊文彦
協力:谷川じゅんじ / JTQ Inc.(共同企画立案)
協力:モトモト(サイン計画)
施工:高本設計施工

撮影:長谷川健太

工事種別:コンバージョン
構造:S造
延床面積:91.9m²

■主な仕上げ・設備
[外部]
壁面サイン制作:シマダネオン
開口部:アルミサッシ
[店内]
床材:既存コンクリート、ポリッシャー研磨の上 表面強化塗布
[家具]
テーブル:造作 天板 石材
テーブル:造作 型枠合板 t=12mm UCL
チェア:カウンターチェア・ハイスツール
[照明]
シーリングライト:FLLED2-1045W(DNライティング)
ペンダントライト:May day white(FLOS)

【Kuwabara shoten】

Address: 2-29-2 Nishigotanda, Shinagawa-ku, Tokyo
Principal use: Sake shop, restaurant
Completion: 2018.12

Architects: Jo Nagasaka / Schemata Architects
Project team: Toshihisa Aida, Fumihiko Watanabe
Collaboration: Junji Tanigawa / JTQ Ink.(Concept Advisor)
Collaboration: MOTOMOTO inc.(signage)
Construction: Takamoto Works

Photographs: Kenta Hasegawa

Construction type: Conversion
Structure: Steel
Total floor area: 91.9m²