PROJECT

PROJECT2020.07.02

那珂川のベーカリー / スタジオモブ

豊かな素材感で構成した香るようなインテリア

福岡県那珂川市にある、食パン専門店でのプロジェクトである。
飲食店を設計するうえで、「美味しそう」と感じられる空気感がとても大事だと考えている。

新幹線車両基地に近い、JRの高架沿いの道に面しているこの店は、小さな庇をそっと店の外に持ち出して、そこに佇んでいる。表面をスプーンカットで加工した、まるで焼き菓子のような木製のドアを大きく開くと、焼きたての食パンの香りとともに、大きなカウンターが出迎えてくれる。テイクアウト専門のこの店では、カウンター越しに、訪れた客と店のスタッフとの会話が交わされる。職人の手で1つ1つ丁寧に加工された木材は、つい触れてみたくなるような質感であり、客はもちろんのこと、スタッフでさえも気がついたら表面を撫でてしまうそうだ。

焼きたての食パンを想像させる素材感を持ったカウンターと、外の庇から店内に導かれるように折り上げた天井は、そのまま食パンラックへと続き、厨房と売場をゆるやかに隔てている。この2つの軸を持った構成を、店のロゴとリンクさせることで、空間性とグラフィックとの調和を実現したプロジェクトとなった。(中尾彰宏 + 齋藤慶和)

Fragrant interiors composed of rich materials

The project is located in a bread shop in Nakagawa City, Fukuoka.
In designing a restaurant, we thought it was crucial to have an “atmosphere” that people feel must be delicious.

Located along the JR elevated railroad tracks near the Shinkansen train depot, the shop standing small, and eave is short. If you open the wooden door with a “spoon-cut” surface, you will feel a very delicious smell. It is freshly aroma baked’s, and a large counter greets you.

This shop specializes in take-out, and it is over this counter that you can see the conversations between the customers and the shop’s staff. The wood is carefully crafted by craftsmen, each of which has a texture that makes you want to touch it. The wood counter has a good feeling that carefully crafted by the craftsmen, one by one. It is beautiful, so the staff has found themselves stroking the surface.

The materiality is the counter reminiscent of freshly baked bread, leading for bread rack so natural, and gently separating the kitchen from the sales area. We linked these two axes of composition with the store’s logo to achieve harmony between spatiality and graphics. (Akihiro Nakao + Yoshikazu Saito)

【那珂川のベーカリー】

所在地:福岡県那珂川市
用途:ベーカリーショップ
クライアント:サイドバイサイド
完成:2020年

設計:スタジオモブ
担当:中尾彰宏 齋藤慶和
グラフィック:スタジオモブ
特注家具:スタジオモブ
厨房機器:丸菱
照明計画:遠藤照明
特注照明:ANON lighting & design
施工会社:若杉建設

撮影者:塩谷 淳 / exp

工事種別:インテリア
延床面積:売場14.355m² / 厨房26.55m²
設計期間:2019.11-2019.12
施工期間:2020.01-2020.02

【Bakery in Nakagawa】

Location: Nakagawa-shi, Fukuoka, Japan
Principal use: Bakery shop
Client: Side by Side
Completion: 2020

Architects: STUDIO MOVE
Design team: Akihiro Nakao, Yoshikazu Saito
Space & Graphic design: STDUIO MOVE
Furniture design: STUDIO MOVE
Lighting planning:Endo Lighting
Pendant light design: ANON lighting & design
Contractor: Wakasugi construction

Photographs: Atsushi Shiotani / exp

Construction type: Renovation / Interior
Total floor area: sales floor 14.355m² / kitchen 26.55m²
Design term: 2019.11-2019.12
Construction term: 2020.01-2020.02