PROJECT

PROJECT2020.08.17

LiV hair salon / WATARU TANABE STUDIO

可動式のミラーユニットを用いて拡張性と可変性を獲得したヘアサロン

東京・吉祥寺の駅から徒歩数分の場所にある美容室のプロジェクトである。

オーナーからの要望として「将来への拡張性と可変性」が求められた。
美容室の一般的な構成として、エントランス・カウンター・クローク・シャンプースペース・スタッフルーム・ミラー+チェアという機能別に空間を細かく分けた平面計画は、効率的にそれぞれのセット面を確保する上では最善の平面計画である。しかし、このプロジェクトでは店舗面積が小さく、壁量を確保できないため、これらのステレオタイプは「拡張性・可変性」への最適解ではないと考え、可動式のミラーユニットによって空間を構成する美容室を提案した。

可動式のミラーユニットは、ミラー、クローク、カウンター、陳列棚の機能を持ち合わせ、セット面のみの機能ではなく、商材などの陳列棚やレジとしても使用できるものとし、オーナーの要望である「可変性」にも配慮し、未使用時の佇まいも含めて設計した。

シャンプースペース、スタッフルーム、トイレ以外の空間は、できるだけニュートラルなデザインとし、店の稼働状況によって可動式のユニットを追加し、自らレイアウトすることで店舗の性格がつくられる、明確な平面形式を持たない空間とした。(田邊 渉)

A Hair salon with movable mirror unit for expandability and variability

The project was designed as a beauty salon located a few minute’s walks from Kichijoji Station.

One of the owner’s requests was for “future expandability”.
As a general composition of a beauty salon, a plan that divides the space into the entrance, counter, cloakroom, shampoo space, staff room, mirror + chair is the best plan to secure the set surface efficiently.
However, this project, which is small in area and cannot secure the amount of wall space, is not the best solution for “expandability,” so we proposed a beauty salon with a movable mirror unit that includes the function of a cloakroom counter.

Other than the shampoo space, studio room, and toilet, space is kept as neutral as possible. It does not have a clear two-dimensional form, where the character is created by adding movable units and laying them out on their own according to the shop’s operating conditions. (Wataru Tanabe)

【LiV hair salon】

所在地:東京都武蔵野市吉祥寺本町1-32-5
用途:美容院
クライアント:エイル
オープン:2019年

設計:WATARU TANABE STUDIO
担当:田邊 渉
什器製作:萩野浩平 / FUSTERIA tokyo
施工:ハコリ

撮影:牧口英樹

工事種別:インテリア、リノベーション
延床面積:60㎡
設計期間 2019.08-2019.09
施工期間 2019.08-2019.10

【LiV hair salon】

Location: 1-32-5,Kichijoji hon-cho, Musashino-shi, Tokyo, Japan
Principal use: Hair salon
Client: Ail
Open: 2019

Architects: WATARU TANABE STUDIO
Design team: Wataru Tanabe
Furniture: Kohei Hagino / FUSTERIA tokyo

Photographs: Hideki Makiguchi

Construction type: Interior, Renovation
Total floor area: 60m²
Design term: 2019.08-2019.09
Construction term: 2019.09-2018.10