PROJECT
PROJECT2021.10.12

北斎麦酒醸造所 / セカンドプランニング

手づくりと地元愛に根ざしたクラフトビールビストロ

(English below)

墨田区のクラフトビールメーカー、ヴィルゴビールの飲食第1号店舗。地元ゆかりの画家の名を冠した銘柄「北斎麦酒」を中心にさまざまな自社製ビールと多彩な料理を堪能できる店として、錦糸町駅南口広場前の新築ビルに出店する案件。
施主からひしひしと伝わる地元への愛を店づくりの根幹にしようと、「すみだから世界へ発信する地元愛に溢れた麦酒と食空間の構築」をテーマに、デザインコンセプト「プライムギャラリー(初めての画廊 / 大切な仲間、集いの場)」を掲げた。

内装全般には木やモルタルなどのクラフト感のある素材を多用。一方で店の中央で緩やかに弧を描くカウンターとその上部の下がり壁を画家の代名詞、ベロ藍色の左官によって大胆に仕上げた。
シンプルなホール席と一点豪華的なベロ藍カウンターとのコントラストは、画家のストイックな暮らしぶりと作品がもつ圧倒的な存在感との対比であり、さらにはビールづくりに懸ける施主のこだわりと生み出されるビールの華やかなうまさのそれにも通じている。
厨房内に置かれた2基の大きなビールタンクもアイキャッチポイントの1つであり、地元民に愛される食空間ギャラリーの顔として店の内外にその輝きを放っている。(ヨシダハジメ)

Craft beer bistro rooted in handmade and local love

This is the first restaurant of Virgo Beer, a craft beer maker in Sumida-ku, Tokyo. The restaurant will be located in a newly built building in front of the south exit plaza of Kinshicho Station. It will serve a variety of beer and food, including Hokusai Beer, named after a local painter.
The client’s love for the local area was the foundation of the store’s development. The design concept “Prime Gallery (the first art gallery / important friends, a place to gather)” was created under the theme of “creating a beer and food space filled with love for the local area that is transmitted from Sumida to the world.

For the overall interior, I used a lot of crafty materials such as wood and mortar. On the other hand, the counter that forms a gentle arc in the center of the store and the lowered wall above it was boldly plastered in Prussian blue, a color synonymous with the artist.
The contrast between the simple seating in the hall and the luxurious Prussian blue counter contrasts between the painter’s stoic lifestyle and the overwhelming presence of his works and between the client’s commitment to beer brewing and the exquisite taste of the beer produced.
The two large beer tanks in the kitchen are also an eye-catching feature and shine both inside and outside the restaurant as the face of a food space gallery loved by the locals. (Hajime Yoshida)

【北斎麦酒醸造所】

所在地:東京都墨田区江東橋3-8-7錦糸町駅前プラザビル2F
用途:バー・居酒屋
クライアント:ヴィルゴビール
竣工:2020年

設計:セカンドプランニング
担当:ヨシダハジメ
左官:原田左官工業所
照明:大光電機
厨房:ナガヨ、マルゼン
設備:フルヤ
ロゴデザイン:DESIGNESS
施工:藤田建装

工事種別:新築
延床面積:69.73m²
設計期間:2019.05-2019.11
施工期間:2020.01-2020.03

【Hokusai Beer Brewery】

Location: 3-8-7-2F, Kotobashi, Sumida-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Bar, Izakaya
Client: Virgo Beer
Completion: 2020

Architects: Second PlanninG
Design team: Hajime Yoshida
Plasterer: Harada Sakan
Lighting design: DAIKO ELECTRIC
Kitchen: Nagayo, MARUZEN
Equipment planning: Furuya Setsubi
Logo design: DESIGNESS
Contractor: FUJITA KENSO

Construction type: New Building
Total floor area: 69.73m²
Design term: 2019.05-2019.11
Construction term: 2020.01-2020.03

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