PROJECT
PROJECT2022.01.05

VIFLA / 近二舎一級建築士事務所

洗練された空間でライフスタイルを発信するアイラッシュサロン

(English below)

〈VIFLA〉は、神奈川県伊勢原市の伊勢原駅からほど近い場所でのアイラッシュサロンのプロジェクトである。
オーナーからは、ナチュラルな素材を使用した開放的な空間、そして、高いサービスが行えてソーシャルディスタンスが取れる施術スペースの要望があった。

待合と施術の空間を分けて、求められる性能と意匠性を確保した。施術スペースやパウダーコーナーなどはできるだけ窓側に配置し、隔て壁の高さを抑え、個々のスペースを確保しながら外に開くような空間を目指した。
素材は伊勢原市の資源でもある木を主材料とした。視認性を配慮した受付カウンターや「開くイメージ」の孔加工パネル、連続した垂直材などに木を使用し、無機質な材料と木を対比させて空間にアクセントと温かみを持たせた。

コロナ禍でのオープンとなったが、今後は伊勢原で美容の発信場所となり、長く支持される「Life style salon」となることを切に願う。(近藤昌二郎)

An eyelash salon that conveys a lifestyle in a sophisticated space

“VIFLA” is a project for an eyelash salon in Isehara City, Kanagawa Prefecture, not far from Isehara Station.
The owner requested an open space using natural materials and a treatment space where high-quality services can be provided, and social distance can be taken.

The waiting and treatment spaces were separated to ensure the required performance and design. The treatment space and powder corner were placed as close to the window as possible, and the height of the dividing wall was kept low, aiming to create a space that opens up to the outside while securing individual spaces.
Wood, a resource of Isehara City, was used as the main material. Wood was used for the reception counter for visibility, the perforated panels for the “open image,” and the continuous vertical timber, giving the space an accent and warmth by contrasting inorganic materials with wood.

I sincerely hope that the salon will become a “lifestyle salon” supported for a long time and become a place where beauty is introduced in Isehara. (Shojiro Kondo)

【VIFLA】

所在地:神奈川県伊勢原市伊勢原1-13-5 綾部ビル2階2号
用途:美容施設
クライアント:個人
竣工:2021年

設計:近二舎一級建築士事務所
担当:近藤昌二郎
施工:OMI
パネル:近二舎一級建築士事務所
ロゴ:Replus Design
サイン:malta sign craft

撮影:草山哲郎

工事種別:リノベーション
構造:鉄骨造
延床面積:61.33m²
設計期間:2021.06-2021.07
施工期間:2021.07-2021.08

【VIFLA】

Location: 1-13-5 Isehara, Isehara-shi, Kanagawa-ken, Japan 2-2 Ayabe Bldg.
Principal use: Beauty salon
Client: Individual
Completion: 2021

Architects: Kinjisha First Class Architect Office
Design team: Shojiro Kondo
Contractor: OMI
Panel design: Kinjisha First Class Architect Office
Logo design: Replus Design
Sign design: malta sign craft

Photographs: Tetsuro Kusayama

Construction type: Renovation
Main structure: Steel
Total floor area: 61.33m²
Design term: 2021.06-2021.07
Construction term: 2021.07-2021.08

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ