PROJECT
PROJECT2022.05.13

THE GATE SPORTING CLUB / BAUM

山小屋の雰囲気を残した現代的なアウトドアショップへのリノベーション

(English below)

福井県福井市、長年地元の人たちに愛されてきた木造2階建てレストランをクライミング・ハイキングなどのアウトドアアクティビティグッズの専門店としてリノベーション。
躯体だけを残して解体、外壁と床材にフレキシブルボードを使用してコストを抑えつつスポーツの現代的なイメージを表現した。柱や梁は既存のまま活用することでアウトドアショップとして山小屋の雰囲気を残した。
正面入口には亜鉛メッキを使った「門」をつくり、これから新しいアウトドアギアを見つけることへの期待感が膨らむよう願いを込めた。既存の建物は薄暗く重い印象であったが、素材の変更だけで建物の軽さを表現できた。
既存平面よりもテラススペースを拡大したことで、今後計画しているアウトドアイベントや教室の拠点として使用できるスペースを確保している。アウトドア人口が増えつつある昨今、福井の自然を活かした地域活性化につながる新たなプラットホームとして活躍してくれることを願う。(岸名大輔)

Renovation to a modern outdoor shop that retains the atmosphere of a mountain lodge

Fukui-City, renovated a two-story wooden restaurant, long a favorite of locals, into a shop specializing in climbing, hiking, and other outdoor activity goods.
The building was demolished, leaving only the frame, and flexible boards were used for the exterior walls and flooring to express a contemporary image of sports while keeping costs down. The pillars and beams were utilized in their existing state to retain the atmosphere of a mountain lodge as an outdoor shop.
A galvanized ‘gate’ was created at the main entrance, with the hope that it would increase the anticipation of finding new outdoor gear in the future. The existing building had a dim and heavy impression, but only a change in materials allowed the building to express its lightness.
The terrace space has been enlarged compared to the existing plan to provide a space that can be used as a base for outdoor events and classes planned for the future. With the outdoor population on the rise, we hope that the building will serve as a new platform for regional revitalization by making the most of Fukui’s natural environment. (Daisuke Kishina)

【THE GATE SPORTING CLUB】

所在地:福井県福井市定正町1304
用途:店舗・アパレルショップ
クライアント:カンパネラ
竣工:2021年

設計:BAUM
担当:岸名大輔、杉本かおり
施工:明倫舎建築設計事務所

撮影:明 直樹 / Mov

工事種別:リノベーション
構造:木造
規模:地上1階
計画面積:189.36m²
設計期間:2020.12-2021.01
施工期間:2021.02-2021.04

【THE GATE SPORTING CLUB】

Location: 1304 Sadamasacho, Fukui City, Fukui, Japan
Principal use: Shop, Apparel shop
Client: CAMPANELA
Completion: 2021

Architects: BAUM
Design team: Daisuke Kishina, Kaori Sugimoto
Contractor: Meirinsya Architects

Photographs: Naoki Myo / Mov

Construction type: Renovation
Main structure: Wood
Building scale: 1 Story
Planning area: 189.36m²
Design term: 2020.12-2021.01
Construction term: 2021.02-2021.04

Other works

PROJECT2022.04.28

BOSTONCLUB / BAUM

公園と一体で使われる 地域に開かれたファクトリーストア
PROJECT2022.05.25

H HOUSE / BAUM

窓と土間で地域とのほどよい距離感をつくる住空間
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ