「Nui.」や「CITAN」を展開するBackackers’ Japanが企画・運営するコーヒーブランド「BERTH COFFEE」の3軒目となる横浜みなとみらいの新店舗。みなとみらい駅より徒歩3分の場所に位置する高層複合ビル内の約75平米の店舗部分と、隣接する施設内の共用テラスを一体的にデザインするチャンスに恵まれた。そこで、専有部と共用部の境界線を溶かして一体的にデザインすることで、1テナントのふるまいが建物全体や街まで響きわたるような効果を意図している。
デザインの軸は「BERTH」が港の停泊所や発着場を意味することからも、港町横浜の水辺のイメージ。水の流れのようにせわしなくうごめく街からいっときの安らぎを味わってほしいという思いから、床から370mmの高さに浮かぶ島のようなベンチに腰掛けられるデザインになっている。
この島は共用エリアから店舗エリアまでシームレスに連続しており、針葉樹合板と、BERTH COFFEEで抽出されたコーヒーグラウンズを練り込んだ左官が幾重にも重なり、地層のように自然素材の温かみを伝えている。さまざまな場面や人数で利用できる多様な客席を用意することで、その日の気分で居場所を探すのが楽しみになるようなお店のあり方を目指した。
厨房部分の天井は、衛生面での要求や作業面に求められる照度・色温度などの要求を満たしながら、床の島のような什器と対をなすような浮遊感をもった存在とした。2つの天井から降りてくるボリュームの角度を人の動線に合わせて微妙に角度をつけることで、自然と人の流れを促す働きも担っている。(宮崎晃吉)
A cafe reminiscent of the waterfront that softens the boundary between private and shared space
This is the third location of the coffee brand BERTH COFFEE, planned and operated by Backpackers’ Japan, known for establishments like Nui. and CITAN. The new café is located in Yokohama’s Minatomirai area, just a three-minute walk from Minatomirai Station, occupying approximately 75 square meters within a high-rise complex. Adjacent to it is a shared terrace within the building. We were fortunate to have the opportunity to design both the café and the shared terrace as a unified space.
The design concept centers around the meaning of “berth,” which refers to a mooring or docking place at a port. Amidst the bustling and ever-flowing rhythm of the city—much like water—we wanted to create a moment of calm and stillness. To offer a brief pause in the city’s busy flow, we designed floating bench seating at a height of 370mm above the floor.
This island-like bench seamlessly connects the shared area and the café space. It is formed from layers of softwood plywood and plaster mixed with used coffee grounds from BERTH COFFEE. The resulting texture resembles geological strata, conveying the warmth of natural materials. By offering a variety of seating options suitable for different group sizes and occasions, we aimed to create a space where guests can enjoy choosing their spot based on their mood each day.
The kitchen ceiling was designed to meet hygiene and operational requirements, including appropriate lighting and color temperature for the café staff, while also creating a floating sensation that echoes the bench. The three-dimensional spatial configuration helps naturally guide the flow of people through the space. (Mitsuyoshi Miyazaki)
【BERTH COFFEE みなとみらい】
所在地:神奈川県横浜市西区みなとみらい4-6-5 リーフみなとみらい
用途:カフェ
クライアント:Backpackers’ Japan
竣工:2024年
設計:HAGISO
担当:宮崎晃吉、前芝優也
グラフィック:原田康平
施工:ケイ・プラス
撮影:堀越圭晋(エスエス)
工事種別:リノベーション
延床面積:145.73m²
設計期間:2024.01-2024.05
施工期間:2024.06-2024.08
【BERTH COFFEE Minatomirai】
Location: Leaf Minatomirai 4‑6‑5 Minatomirai, Nishi‑ku, Yokohama‑shi, Kanagawa, Japan
Principal use: Cafe
Client: Backpackers’ Japan
Completion: 2024
Architects: HAGISO
Design team: Mitsuyoshi Miyazaki, Yuya Maeshiba
Graphic: Kohei Harada
Construction: K+
Photographs: Keishin Horikoshi / SS
Construction type: Renovation
Total floor area: 145.73m²
Design term: 2024.01-2024.05
Construction term: 2024.06-2024.08