CULTURE

丘の元の姿を取り戻すフェンディの新たな生産拠点

ピウアークが設計した 環境だけでなく作業空間の質も向上する〈フェンディ・ファクトリー〉

CULTURE2023.01.13
〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

イタリア、トスカーナの田園地帯に建つ〈フェンディ・ファクトリー(Fendi Factory)〉は、レンガ産業と採石場により亀裂の入っていた場所に建つ世界的なブランドの新たな生産拠点であり、元の丘陵の姿を取り戻すよう設計された建築です。

敷地全体を拡張した庭園とすることで、環境だけでなく作業空間の質も向上させた、フェンディの「環境と社会に対する責任」を示すプロジェクトとなっています。

ミラノを拠点とする建築・都市計画事務所ピウアーク(Piuarch)が設計しました。

(以下、Piuarchから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)

〈フェンディ・ファクトリー〉

©︎ Piuarch

〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

〈フェンディ・ファクトリー〉は、ピウアークとフェンディが共同で、周囲に広がる自然と対話しながら風景の中に消えていくようデザインした。敷地は、長年にわたりレンガ産業と採石場として活用されてきたことにより、地形に亀裂の入った場所である。

この亀裂を修復し元の丘陵を再現するよう、ピウアークがランドスケープアーキテクトのアントニオ・ペラッツィ(Antonio Perazzi)とともに考案したデザインコンセプトを、フェンディの建築部門が引き継ぎコーディネートした、持ち上げられた庭園のような建築である。

〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

トスカーナの田園地帯に建つ約14,000m²の〈フェンディ・ファクトリー〉は、豊かな景観と高いエネルギー効率を中心に構想されており、フェンディ製品の素晴らしさと、美的・環境的価値の高い建築的ランドマークの創造を目指したプロジェクトである。

ピウアークはこのコンセプトから、〈フェンディ・ファクトリー〉を周囲の環境と一体化したプロジェクトとして解釈している。

〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

このデザインコンセプトから1つのレベルに水平に伸びる建物として設計することで、製造プロセスのニーズに対応する柔軟なフォルムを実現した。

この複合施設には、経営管理室、レストラン、倉庫、工房、高級革製品のスクールなどがあり、ラグジュアリーブランドの優れた品質と高い基準を表現している。また、各スペースの間仕切りは透明な壁となっており、異なる用途を視覚的に統合し、人々の動きや交流を促す。

〈フェンディ・ファクトリー〉

© Andrea Ferrari

連続した広大な屋上緑化により元の丘陵の姿を復元するよう計画することで、周囲に広がる自然との対話を確立している。広大なルーフガーデンは環境面だけでなく、従業員の交流の場という社会的、コミュニティ的な役割も果たす。

この緑の屋根に開けられた吹き抜けと中庭は、屋根の連続性を崩すとともに内部空間を明るく照らす、このプロジェクトの特徴となっている。

新たなフェンディの生産拠点は、敷地全体を拡張した庭園とすることで作業空間の質を向上させ、フェンディの「環境と社会に対する責任」を示すプロジェクトとなっている。

〈フェンディ・ファクトリー〉

©︎ Piuarch

以下、Piuarchのリリース(英文)です。

Piuarch designs the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli (FI)
The Milan-based studio has collaborated with the Fendi Maison to design an architecture that disappears into the landscape, placing itself in open dialogue with the surrounding nature.
A raised garden conceived to mend a long-standing rift in the terrain and recreate the hillside of the site in which it is located. This is what the new Fendi production building in Bagno a Ripoli (FI) looks like, whose design concept was conceived and developed by the Milan-based Piuarch studio and subsequently continued and coordinated by Fendi’s Architecture Department.
A complex of about 14,000 square metres rising in the Tuscan countryside, conceived around a high standard of landscaping and advanced energy efficiency, the brainchild of the Maison that seeks to combine the excellence of its product with the creation of an architectural landmark having significant aesthetic and environmental value.
Piuarch interprets this concept in a project that becomes an integral part of its surroundings rather than a mere graft.
Starting from an innovative approach, the firm designed a building that stretches horizontally over a single level to create a free form driven by the needs of the production process. The practicality of the spaces thus becomes the conceptual principle of the site plan, which combines different functions, merging them into fluid pathways that run horizontally through it.
A sort of backbone connecting the spaces, with transparent walls, also visually unites the different uses while encouraging people to move around and socialise.
The complex will house management and administrative offices, a restaurant, a production warehouse, workshops and a school for haute leather goods, with the intent of fully expressing the exceptional quality and high standards of the luxury brand.
The project concept, defined in the initial phase together with landscape architect Antonio Perazzi, aims to define the conditions for a renewed visual collaboration between architecture and environment. The characteristics of the site, impacted by the logic of relying on the brick industry and the quarry once functioning on the lot, required restoration work and prompted the idea of interpreting the construction of the production complex as an opportunity to establish positive land management dynamics. “Working with Piuarch is always very stimulating: it is easy to get on the same wavelength straight away, building together a project that respects ecological and aesthetic themes, capable of designing cultured and refined landscapes.” Antonio Perazzi, landscape architect.
The architecture thus establishes an open dialogue with its natural surroundings: the building, apparently underground owing to the landscaping choice of creating a continuous and extensive green roof, becomes an integrated ecological system that recreates the contours of the land to restore the shape of the original hillside.
A vast roof garden that fulfils not only an environmental but also a social and community role, becoming a user-friendly space and a venue for employees to socialise.
“The idea was to reconstruct a natural landscape through architecture that disappears within the landscape itself. When an architectural project also includes a landscape project, the symbiosis with the environment develops naturally,” explains Gino Garbellini, a partner at Piuarch.
The green roof, hollowed out by patios that disrupt its continuity and light up the interior spaces, thus stands out as a hallmark of the project. A feature that brings the identity and role of the new production site to the surrounding area, with which it establishes an unprecedented system of counterbalances: ventilation and natural light, use of materials that evoke the colours of the location, transparent external and internal walls, all ensure a visual and physical, almost osmotic exchange between the artificial and natural environments, between the interior and exterior.
From the green roof, to the courtyards, to the industrial park surrounding it, the idea was to transform the entire site into a new and extended garden, also with the purpose of improving the quality of the working spaces, to reinforce the priority of the client’s work: a commitment to increasing responsibility towards the environment and society.
PROJECT / FENDI FACTORY
TYPOLOGY / FACTORY, OFFICES 
Area: 14000 sqm
Location: Bagno a Ripoli (FI)
Year: 2022
Architectural design: Piuarch / Francesco Fresa, Germán Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario
Piuarch
Founded in Milan in 1996 by Francesco Fresa, Germàn Fuenmayor, Gino Garbellini and Monica Tricario, Piuarch is an architecture and urban planning firm, a collective of international talent in which different backgrounds, identities and skills merge.
Piuarch offers a concept of contemporary architecture strongly rooted in its surroundings, respectful of the planet’s resources today and in the future, ranging from the design of office buildings, retail and hospitality structures to the planning of housing complexes and urban renewal and regeneration projects.
The primary focus is the design of quality urban settings and common spaces that, through new usage and common functional concepts, are intended to be venues for urban renewal.
Every Piuarch project pursues the most exciting challenge in architecture: to improve the city, the lives of its inhabitants and the conditions for living together, while respecting the diversity of each individual.
It is an approach addressing certain fundamental aspects: comfort and constructiveness, well-being and sustainability. Hence, architecture becomes a meaningful setting, a new environment that transcends the functional space, a place where people and landscapes relate.

「Fendi Factory」Piuarch 公式サイト

https://piuarch.it/works/fendi-factory/

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

イタリア 関連記事

CULTURE2021.12.20

イタリアパビリオン / CRA-カルロ・ラッティ・アソシエイト、イタロ・ロタ・ビルディングオフィス

【ドバイ万博】船体やリサイクル建材を活用した資源を循環させるパビリオン
CULTURE2022.04.25

サン・マルコ広場を構成する〈旧行政館〉のリニューアル

デビッド・チッパーフィールド・アーキテクツによる歴史を紡ぎ、現代に適応するためのデザイン
CULTURE2021.06.20
フェンディが本拠を構える〈イタリア文明宮〉を舞台に新作コレクションのショーを開催
CULTURE2022.12.19

分かれながらカーブする家形の空間

クラシックな山小屋を現代的に解釈した ペーター・ピヒラー・アーキテクチャとパヴォル・ミコライジャク・アーキテクツによる〈オーバーホルツ・マウンテン・ハット〉
CULTURE2022.03.24

浮遊するリングのミラノ五輪メインアリーナ

デビッド・チッパーフィールド・アーキテクツが設計した〈アリーナ・イン・サンタジュリア〉
  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • 丘の元の姿を取り戻すフェンディの新たな生産拠点、ピウアークが設計した 環境だけでなく作業空間の質も向上する〈フェンディ・ファクトリー〉イタリア
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ