CULTURE

ベトナムの自然の中に浮かぶ白い家形の住空間

緑に溶け込む隠れ家のような住宅〈アン・ニエン・ハウス〉

CULTURE2024.05.30

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

ベトナムのダナンに建つ〈アン・ニエン・ハウス(An Nhiên House)〉は、緑あふれる敷地内に浮かぶ白い2つの家形ボリュームが特徴的な住宅です。

1階のダークカラーのブロックと、その上に乗せられた白い家形という2種のブロックで構成されており、1階には庭へと広がる空間を、2階には樹木の樹冠に溶け込む眺望を提供しています。

ダナンを拠点とする設計事務所 ホー・クエ・アーキテクツ(Ho Khue Architects)が設計しました。

南国の気候と共に生きるベトナム建築特集、studio anettai 山田貴仁氏に聞く「ベトナム建築の今」

(以下、Ho Khue Architectsから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

高級住宅地に現れる緑あふれる隠れ家

富裕層向けの高級住宅街にある〈アン・ニエン・ハウス〉は、近隣の住宅が広さや豪華さを優先する中で、全く異なるアプローチを採用することでひときわ目立つ存在となっている。

静寂に包まれた安住の地を求めるオーナーの願いから着想したこの居心地の良い隠れ家は、住人が自然環境に没頭できるように考え抜かれた設計となっている。

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

そのユニークな建築スタイルは、夫妻がヨーロッパで過ごしていた際のライフスタイルを呼び起こし、特別で個性的な居住空間をつくり出している。

この青春の思い出のノスタルジックなメッセージは、アメリカの名作映画「大草原の小さな家」の象徴的なイメージである、広大な自然の中に佇む魅力的で居心地の良い小さな家を思い起こさせる。

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

自然との異なる関わりを生み出す2種のブロック

〈アン・ニエン・ハウス〉は2種のブロックで構成されており、ダークカラーの土台のブロックの上に、2つの白い家形のブロックが乗せられており、緑豊かな環境にシームレスに溶け込んでいる。白い2つのブロックは、外の喧騒に背を向けて寄りそう夫婦を象徴している。

 

廊下がブロックをつなぎ、意図的にジグザグにデザインされたランドスケープが2つの広大な庭園をつくり出している。田舎の家を思わせる果樹が植えられた前庭は、西日による暑さを和らげてくれる。池のある裏庭には花々が咲き乱れ、低木が密植された静謐なオアシスとなっており、〈アン・ニエン・ハウス〉の中心的な役割を果たしている。

裏庭は、この住宅で最も重要な2つのスペースである、キッチンとリビングが一体となった部屋と主寝室に面しており、それぞれの空間に緑豊かな眺望を提供している。

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

2階には子供とゲストのための寝室がある。2つのブロックの組み合わせが多様な緑のパターンを生み出し、寝室を広大な自然の中に浸らせ、自然との深いつながりを育んでいる。

外装から内装に至るまで、住宅全体がコンクリートブロックと伝統的な磨き石でつくられており、まとまりのある建築形態と空間をつくり出しつつ、これらの要素の調和が住宅に素朴さと気品を与えている。

これらの工夫により、この邸宅は周囲の自然景観にシームレスに溶け込みながら、オーナーに静かな憩いの場を提供している。

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

© Triệu Chiến

 

以下、Ho Khue Architectsのリリース(英文)です。

AN NHIÊN HOUSE

Location: Euro Village 2, Đà Nẵng
Architects: Ho Khue Architects
Area: 200 m²
Year: 2021
Photographs: Triệu Chiến
Manufacturers: Sika, Tuildonai
City: Da Nang
Country: Vietnam

Nestled in an exclusive area catering to affluent families, An Nhiên House stands out from the crowd. While neighboring homes prioritize size and opulence, this charming home takes a different approach. Inspired by the owners’ desire for a serene, lifelong retreat, this cozy haven is thoughtfully designed to immerse its inhabitants in its natural surroundings.
With its unique architectural style, it evokes fond memories of the couple’s European past lifestyle, creating a truly special and personalized living space. In the nostalgic message of that youthful memory it evokes the iconic image from the classic American film “Little House on the Prairie” – a charming, cozy small house nestled amidst vast natural surroundings.
An Nhiên House, comprises two blocks: a top block featuring two white-roofed houses placed on a dark-colored base, seamlessly blending into the lush green environment. The two blocks symbolize a couple embracing each other, turning their backs on the hustle and bustle of life outside. A romantic hallway connects the blocks, while the intentionally designed zigzag landscape creates two expansive gardens. The front garden, planted with fruit trees reminiscent of a countryside home, also reduces the heat from the western sun. The backyard features a serene oasis with fish ponds, flowers, and densely planted shrubs serving as the heart of An Nhiên House where the family spends most of their time. This space embodies the authenticity and purity of traditional central region housing, with a sophisticated canopy that evokes a deeper emotional connection for its owners.

The backyard encloses two of the house’s most vital spaces: the combined kitchen-living room and the master bedroom, both boasting stunning views of the lush green scenery. The second floor accommodates bedrooms for the children and guests, while the innovative combination of the two blocks creates diverse green patterns, complemented by the expansive green patio, effectively immersing the bedrooms in the vast natural surroundings, fostering a profound connection with nature.

From the exterior to the interior, the entire house is constructed using cinder blocks and traditional honed stone, creating a cohesive architectural form and space. The harmonious blend of these elements lends the house a rustic and understated elegance. As a result, the house seamlessly integrates into the surrounding natural landscape, providing the owners with a tranquil haven for their golden years.

 

Ho Khue Architects 公式Facebook
https://www.facebook.com/alpes.vn

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

ベトナム 関連記事

FEATURE2023.10.11

南国の気候と共に生きるベトナム建築特集

ベトナムにて10年近く活躍している studio anettai 山田貴仁氏に聞く「ベトナム建築の今」
CULTURE2024.04.15

自然の中で暮らす 緑に覆われたガラスの家

ベトナムの自然に溶け込みながら豊かに暮らす住空間〈Labri〉
CULTURE2024.02.21

マクロからミクロまで グリッドを用いた工場の再利用

20世紀のベトナムの産業遺産をアダプティブリユースした展示空間〈The Grid〉
CULTURE2023.06.12

「水上 × 竹」の住宅モデル!

H&Pアーキテクツが設計した 海面上昇に強いコミュニティを形成する〈フローティングバンブーハウス〉
CULTURE2023.07.24

カラフルな箱が一新するダイナミックな賃貸住戸

古さも残しつつ新たな要素が躍動感をプラスするリノベーション〈ダイ・アン・アパートメント〉
CULTURE2023.03.30

プランターボックスが浮かび連なる緑に包まれた建築

AROスタジオが設計した 周囲に広がる山や雲が描く曲線をイメージさせる〈Fly Box〉

RECOMENDED ARTICLE

  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • ベトナムの自然の中に浮かぶ白い家形の住空間〈アン・ニエン・ハウス〉ホー・クエ・アーキテクツ
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ