PROJECT

PROJECT2020.05.05

House in Hakuraku

白楽の住居 / タトアーキテクツ

スキップフロアの住まいが奏でるポリフォニー

4人の家族の為の住宅である。〈白楽の住居〉では、どこにいても家族の気配が感じられることが要求されていた。

敷地周辺は閑静な住宅地で、これからも大きくは変わらない安定した更新が予想され、丘陵地という確固たる地勢もあり、設計の拠り所とすることが出来た。
老朽化した実家と借家の建つ敷地を、同じように家と借家に建て替える計画だったので、以前の配置や形態を参照して切妻のボリュームを並べ、庭の柿の木も残して街の記憶をなるべく引き継ぐことにした。内部では、家族の気配を伝えることと同時に、住まい方の変化に伴って部屋をつくったり、動線を変更できるようにすることが将来的に必要と考えた。

そこで、空がひらけている南東方向に向かって柱を並べ、必要に応じて梁を掛け渡してスキップフロアとし、視線の抜けを確保した。その上で、眺望のとれる2階の一角をサブリビングとして大きな窓を用意し、半屋外的に周辺とつながるおおらかな場所としている。大きな家型の空間に、階段と踊り場のような場所がばらまかれ、その一部は部屋になっている。これから更に部屋を切り分けたり、増やしたりすることも可能だが、それも通り過ぎる踊り場の一部となる。

街並みに倣った外殻と、地勢に向けた内部の柱梁、そのせめぎ合いによって生まれた空間のゆらぎと奥行き。それらの響き合いと、さまざまに仕立てられた各要素によるポリフォニー。室内に林立する柱と、間に散らばる床、その上のツリーハウスのような部屋をくるくると動き回りながら暮らす家族のための家だ。(島田 陽)

Polyphonic

At this house – a residence designed for a family of four – it was requested that everyone in the family should be able to feel the presence of each other regardless of where they are in the house.

The design is based on the fixed topography of the site at the top of a hill, and the expectation that there will not be any big changes to the quiet residential area of the surrounding in the future.
On the site, there was an aging main house and a rental building; we decided to rebuild both houses using the same composition. The volumes of the gable roofs were placed concerning the original layout and form, to keep the persimmon tree in the garden and to preserve the memories of the town as much as possible.

With the interior, it was essential to consider the ways to convey the signs of the family’s presence and to design rooms that can accommodate changes in their lifestyles and the circulation at the same time. We were able to create a good viewpoint by lining up columns, and if it is needed, adding more split-levels, towards the southeast where it opens to the direction of the sky. We also placed a large window on the second floor creating a good view for the small living room, which is also a semi-outdoor area, resulting in a casual and relaxed place that connects with the surroundings.

The competition between the exterior that follows the townscape, and the columns and beams in the interior following the topography, produce a fluctuation and depth in the space.
The resonation of the two and various other elements, resulting in a polyphony. It is a house where a lifestyle is led by moving round and round in the rooms like a treehouse; the interior bristles with columns and floors are scattered in between the spaces.(Yo Shimada)

【白楽の住居】

所在地:神奈川県横浜市
用途:戸建住宅
竣工年:2017

設計:タトアーキテクツ
担当:島田 陽 今井康恵
構造設計:萬田 隆、加藤泰二郎 / tmsd 萬田隆構造設計事務所
外構・造園:古鍛治達也 / 植物事務所COCA-Z
施工:青

写真:新建築社

主体構造・構法:在来木造工法
建築面積:91.90㎡
延床面積:178.39㎡

設計期間:2014.01-2016.03
工事期間:2016.07-2017.02

【House in Hakuraku】

Principal use: House
Location: Yokohama-shi, Kanagawa-ken, Japan

Year: 2017

Design: Tato Architects
Design team: Yo Shimada, Yasue Imai
Structure: Takashi Manda Structural Design

Structure team: Takashi Manda, Taijiro Kato
Planting: Tatsuya Kokaji / Atelier Botanique COCA-Z
Construction: creators ao

Photographer: Shinkenchiku_sha

Main structure: Wood
Scale: Two-story house
Building area: 91.90㎡
Total floor area: 178.39㎡

Design term: 2014.01-2016.03
Construction term: 2016.07-2017.02