PROJECT

PROJECT2021.02.05

MHビル / 現代設計

折板状のファサードで企業の多面的な性格を表現したオフィスビル

(English below)

三鷹市に本社を構える、物流会社を統括するホールディングスのオフィスビル。都道に面した敷地は南北に長く、将来的な敷地の有効活用をふまえて敷地を分割したうえで、位置指定道路の引込みや集合住宅の増築を段階的に行う、第1期の計画である。

ホールディングスとは多様な会社を包括するシステムであり、ゆえに会社の顔となるその建築も画一的なものでなく、多面的に捉えられるものであってほしい。計画に際し、物流業・運送業に端を発する会社の、仕事の確実性や徹底した規則そのものを体現する建築がふさわしいと考えた。

建物の性格上、周囲に埋もれてはならず、かといって存在が突出しすぎるのも好ましくない。そこで、プライバシーの確保と開放性、騒音振動への配慮、外観の近寄りがたさを避け親密な建物とするなどの条件を満足させるため、建物の四周においてそれぞれ性格の異なる顔をつくっている。

外部からの視認性が高い北面は開口部と壁が規則的に反復し、東面は増築時の長い立面計画を見据えて開口部と壁がスパンを変えて反復する構成とした。ともに折板状の外壁がそのままインテリアへもち込まれる。南面・西面は隣接する住宅や共同住宅に応じた、ポツ窓や引違い窓が現れる。

絶対高さ制限下での3フロア+屋上への太陽光発電設備の設置という与件にもとづき、階高をできる限り抑え、猥雑になりがちな設備機器と配線配管を天井に押し込んだことで、各階の天井高さは2,300mmとやや低めに設定された。しかしながら、折板状の壁と交互に配置されたフルハイトのサッシにより視線は上下方向へ抜け、低さや窮屈さを感じない、適度なプライバシーと大きなひろがりをもったインテリアとなっている。

単純でありながらも力強さをもった構えで、調度品の設えによって建築の表情に大きく変化を加えられ、地域に長く根差した会社の本拠地として、時の流れに耐え得る建築を目指した。(村重盛紀)

An office building that expresses the multifaceted character of a company with a folded plate-shaped façade

It is an office building for “Holdings,” controlled by a logistics company based in Mitaka, west of Tokyo. The site facing the metropolitan highway runs north to south. After being divided in consideration of its actual use in the future, it will be phased out, and the apartments will be expanded in stages according to the first phase plan.

Holding is a system that spans various companies, so the architecture, which is the face of the company, is expected to be not uniform but multifaceted. At the time of planning, we thought a building that embodied the certainty of work and the company’s rigorous rules originating in the logistics and transportation industries would be appropriate.

Due to the nature of the building, it is not advisable to bury it in the environment, but it is not desirable for its existence to be too prominent. Therefore, to satisfy such conditions as to privacy and openness, consideration for noise and vibrations, avoid the inaccessible environment of the outside and make the building intimate, each of the four turns of the building has different characters.

On the north side, which is highly visible from the outside, the openings and walls are repeated regularly. On the east side, the openings and walls are repeated with different spans in anticipation of an extended elevation plan at the time of expansion. In both cases, the folded plate-shaped outer wall is brought into the interior. On the south and west sides, planters and sliding windows will appear depending on the adjacent houses and apartments.

Based on the requirement to install solar power generation equipment on three floors plus a ceiling with absolute height restrictions, we kept the floor height as low as possible and pushed equipment and wiring pipes, which tend to be dark, to the ceiling. We set each floor’s ceiling height to be slightly low at 2,300mm. However, the full-height windows, which are alternately arranged with the folded-plate-shaped walls, allow the line of sight to pass in a vertical direction. The interior has moderate privacy and a large expanse without feeling low or cramped.

With a simple but powerful stance, the architecture’s appearance changed a lot with the installation of furniture; our goal is to build a building that could stand the test of time as the home of a deeply rooted company in the region. (Seiki Murashige)

【MHビル】

所在地:東京都三鷹市上連雀
用途:オフィスビル
クライアント:三鷹ホールディングス
竣工:2020年

設計:現代設計
担当:村重盛紀
構造設計:飯島建築事務所
設備設計:前田設備設計事務所
屋外看板:郡家コンクリート工業
施工:白石建設

撮影:Joaquín Mosquera (idearch)

工事種別:新築
構造:RC造
規模:地上3階
敷地面積:147.15m²
建築面積:83.25m²
延床面積:250.59m²
設計期間:2018.06-2019.04
施工期間:2019.05-2020.02

【MH Building】

Location: Kamirenjaku, Mitaka-shi, Tokyo, Japan
Principal use: Office building
Client: Mitaka Holdings
Completion: 2020

Architects: GENDAI SEKKEI
Design team: Seiki Murashige
Structure engineer: IIJIMA Structural Design Office
Equipment design: Maeda Equipment Design
Outdoor sign design: Kooge concrete
Contractor: Shiraishi Kensetsu

Photographs: Joaquín Mosquera / idearch

Construction type: New building
Main structure: Reinforced Concrete construction
Building scale: 3 stories
Site area: 147.15m²
Building area: 83.25m²
Total floor area: 250.59m²
Design term: 2018.06-2019.04
Construction term: 2019.05-2020.02