PROJECT

PROJECT2021.07.16

天気とくらすイエ / n o t architects studio

ひし形金網で包まれた季節のうつろいを引き込む都市住宅

(English below)

公園を散歩していると、その日の天気、季節、時間によってうつろい続けていく空間を感じながら、その時々に応じて居場所を見つけ、過ごし方を変えていく。そんな公園と散歩道のような住宅の提案。
敷地は東京の小さな住宅街の一角。周りには大きな公園と小さな公園、それを結ぶ長い散歩道がある。この公園と散歩道は周りの住宅街に溶け込みながら、ここにしかない環境をつくり出していた。そこで、目の前にある散歩道をゆるやかに建物全体へと引き込んでゆくことにした。

この道は、周辺環境と家をつなぎながら、どこまでが都市で、どこまでが家なのかを曖昧にしてゆく。散歩をしていると現れる坂道や広場のように、形と勾配がすべて違う階段とさまざまな大きさの空間を配置することで建物全体の空間をゆるやかにつなげている。
道を包む壁は、2面はひし形金網、2面はRC壁でつくられている。
道路に面した2面はひし形金網で包むことでプライベートな空間とパブリックな空間の解像度を落しつつ、ひし形金網につる植物をからませてあげることで、周辺の環境と同じうつろいが道全体を包み込む。RCの壁側は、ひっそりと身を潜められる内的な空間となっている。
構造体も同様に、徐々に都市へ溶け込んでいくような構成となっている。

2面異なった要素の壁を見ながら家を巡り、居場所を見つけていく。
それぞれの空間をつなぐ道は、天気やその季節によって、大きな道となったり、小さな道となる。そしてあるときは、座って風景を眺める丘になったりみんなで集まる広場となり、使い方も環境とともにうつろい続けていく。

1つの建築の中で、公園の散歩道のようにうつろい続ける環境で居場所を見つけ生活することで、家族との新たな距離感や関係性が生まれる予感がする。
今後もさまざまな生活の変化が予想される中で、その時の自分、家族のための居場所を自由に見つけることで、新しい家での過ごし方をしてもらいたい。(小野里紗)

Urban housing wrapped in diamond wire mesh that draws in the changing seasons

When you take a walk in the park, you will find a place to stay and change the way you spend your time depending on the weather, season, and time of the day. This is a proposal for a house that resembles a park and a walking path.

The site is a corner of a small residential area in Tokyo. It is surrounded by a large park, a small park, and a long walkway connecting them. The park and the walkway blend in with the surrounding residential area while creating an environment that is unique to this place.
Therefore, we decided to gently draw the walkway in front of the house into the entire building.
This path connects the house to the surrounding environment and makes it ambiguous to what extent it is a city and to what extent it is a house. Like the slopes and park square that appear when you take a walk, the stairs, which are all different in shape and slope, and the spaces of various sizes are arranged to connect the spaces of the entire building loosely.
The walls surrounding the street are made of chain-link wire mesh on two sides and RC walls on two sides.
The two sides facing the road are wrapped with chain-link wire mesh to reduce the resolution between private and public spaces, while the chain-link wire mesh is covered with vine plants to wrap the entire road with the same changes as the surrounding environment.
The RC wall side is an interior space where one can hide in seclusion, and the structure is similarly designed to blend into the city gradually.

The two sides of the wall are different from each other, and one can go around the house to find a place to stay.
The path connecting each space becomes a big path or a small path depending on the weather and the season. At other times, it becomes a hill where you can sit and look at the scenery, and at other times, it becomes a park square where everyone can gather, and its usage continues to change with the environment.

Finding a place to live in an environment that keeps changing, like a walkway in a park within a single building, will create a new sense of distance and relationship with the family.
As various lifestyle changes are expected in the future, we want the resident to spend time in their new homes by freely finding a place for themselves and their families at that time. (Lisa Ono)

【天気とくらすイエ】

所在地:東京都品川区
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2021年

設計:n o t architects studio
担当:富永哲史、小野里紗、名畑碧哉
構造設計:木下洋介構造計画
施工:丸昂建設

撮影:高木康広

工事種別:新築
構造:混構造
規模:地上3階、地下1階
敷地面積:82.57m²
建築面積:57.29m²
延床面積:165.93m²
設計期間:2019.04-2020.05
施工期間:2020.05-2021.03

【weather house】

Location: Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2021

Architects: n o t architects studio
Design team: Tetsushi Tominaga, Lisa Ono, Aoi Nahata
Structure engineer: Kinoshita Structural Engineers
Contractor: MARUKOU CONSTRUCTION

Photographs: Yasuhiro Takagi

Construction type: New Building
Main structure: Mixed structure
Building scale: 3 stories and 1 below
Site area: 82.57m²
Building area: 57.29m²
Total floor area: 165.93m²
Design term: 2019.04-2020.05
Construction term: 2020.05-2021.03

Other works

PROJECT2021.07.16

神保町の古書店 / n o t architects studio

古書を自由に配置できる棚をもち新しい風景をつくる書店