PROJECT

PROJECT2021.08.16

刈谷の家 / TSCアーキテクツ

各所に外部空間へ繋がる仕掛けをもたせたおおらかな家

(English below)

敷地は市街地の小高い丘にある。計画にあたって隣地との高低差がある敷地の特性を活かしてプライバシーを保ちつつ眺望を楽しんだり、積極的に庭やテラスへとつながる仕掛けをもった開放感のある住空間をつくりたいと考えた。

開放感のある住空間をつくるうえで、寝室や浴室などプライバシーを守りたい空間と眺望を楽しむ明るく開放的なLDKを明快に分けて奥行きのあるゾーニングを計画した。
この2つのボリュームに分けることで光と風が抜ける中庭をつくり出し、内部空間に広がりを与えることが可能となった。
そのほかにも、リビングから繋がる多様な居場所が、都会の喧騒から離れてのどかに暮らすシーンをつくり出す。そして、片流れの垂木は視線を庭へと誘い、室内空間と屋外を一体に感じることができる。

居住空間に外部空間への広がりや繋がりを感じることができる半屋外の中間領域を点在させることで、おおらかに外部環境とつながり、建築が主張しすぎることなく、ただ心地よいと感じられる「多様な場」となり、寛容性のある住宅となることを願っている。(田中義彰)

A large house with a mechanism that connects to the external space in various

The site is located on a small hill in the city. Therefore, I wanted to create a living space with a sense of openness, taking advantage of the difference in elevation between the site and the neighboring land to enjoy the view while maintaining privacy and actively connecting to the garden and terrace.
To create a living space with a sense of openness, we planned zoning with depth by clearly dividing the space where we wanted to protect privacy, such as the bedroom and bathroom, and the bright and open LDK to enjoy the view.
By dividing the space into these two volumes, we created a courtyard that allows light and wind to pass through, giving the interior space a sense of spaciousness.
In addition to this, the various living spaces connected to the living room create a peaceful living scene away from the city’s hustle and bustle. The single-flowing rafters invite the eye to the garden, and the interior space and the outdoors can be felt as one.

By interspersing the living spaces with semi-outdoor intermediate areas that give a sense of spaciousness and connection to the outside, we have created a generous connection to the outside environment. I also hope that the architecture will not be too assertive but become a “diverse place” where people feel comfortable and that the house will be tolerant. (Yoshiaki Tanaka)

【刈谷の家】

所在地:愛知県刈谷市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2017年

設計:TSCアーキテクツ
担当:田中義彰
構造設計:矢尾建築設計事務所
キッチン:キッチンマインド
家具:藤岡木工所
床暖房:タフ
施工:小原木材

撮影:Hideki Oda

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:494.71m²
建築面積:213.28m²
延床面積:260.82m²
設計期間:2015.05-2016.04
施工期間:2016.04-2017.05

【House in Kariya】

Location: Kariya-shi, Aichi, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2017

Architects: TSC Architects
Design team: Yoshiaki Tanaka
Structure engineer: Yao Architects
Kitchen: KITCHEN MIND
Furniture: F-Furniture
Floor heating: Tafu
Contractor: Obaramokuzai

Photographs: Hideki Oda

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 494.71m²
Building area: 213.28m²
Total floor area: 260.82m²
Design term: 2015.05-2016.04
Construction term: 2016.04-2017.05