PROJECT
PROJECT2021.10.20

64 Barrack st. / セカンドプランニング

青い海と青い空を塗り版築で表現したワインダイニング

「所縁のある西オーストラリアの素晴らしさを日本で広め、食文化を通じてその発展に貢献する店をつくりたい」という施主の想いを酌み、かの地の海や空、大地を身近に感じながらの食体験を実現できるように、木目や漆喰などの自然の風合いを活かす内装材を多く用いた空間を提案した。

見せ場は客席奥の壁から天井に連なる「塗り版築」による左官の技で、コンセプトカラーであるブルーを幾層にも分けて丁寧に塗り込んだ仕上げがテーブル上の食器やグラスの色と相俟って、まさにかの地を感じられる食体験空間を最大限に演出してくれている。

さらに施主の強い希望によって生まれた「ワインタワー」が、オーストラリアワインだけで90銘柄以上を揃えるダイニングのシンボルとして客の目と舌を楽しませている。
前面がガラス張りとなっている店内は風通しもよく、テーブル間隔をしっかり確保した客席レイアウトに加え、スタッフの落ち着いた接客スタイルによって、都心でありながらもゆったりとしたランチやディナーの時間を過ごさせてくれる。
店の前には春になると桜を満開にする公園(南桜公園)があり、店内そしてテラス席から得られる見事な借景もこの店の売りの1つとして常連客には定着しつつあるらしい。(ヨシダハジメ)

Wine dining that expresses the blue sea and blue sky in plasterwork

The client’s wish was to create a restaurant that would contribute to the development of Western Australia through its culinary culture and spread the wonders of the country to Japan. Therefore, the space was designed with a lot of natural textures such as wood grain and plaster.

The restaurant’s highlight is the plastering technique of plasterwork(Nuri Hanchiku)that runs from the wall to the ceiling at the back of the seating area. The blue finish, which is the conceptual color of the restaurant, is carefully applied in layers. Together with the colors of the dishes and glasses on the tables, it creates a dining experience space where you can truly feel the land.

In addition, the “wine tower,” which was created in accordance with the owner’s strong desire, is a symbol of the dining room with more than 90 brands of Australian wine alone to delight the eyes and palates of the customers.
The glass front of the restaurant is well ventilated, and the seating layout with well-spaced tables and the calm service style of the staff make it possible to have a relaxing lunch or dinner even in the heart of the city.
In front of the restaurant, there is a park (Nanou Park) where cherry blossoms are in full bloom in spring, and the splendid view from the restaurant and terrace seats is becoming one of the restaurant’s selling points for regular customers. (Hajime Yoshida)

64 Barrack st.

所在地:東京都港区西新橋2-11-6ニュー西新橋ビル1F
用途:バー・居酒屋
クライアント:JRCS
竣工:2017年

設計:セカンドプランニング
担当:ヨシダハジメ
設計監理:アムズ企画
左官:原田左官工業所
厨房:マルゼン
照明:三菱電機照明
設備:フルヤ
ロゴデザイン:ウノ―アソシエイツ
プロジェクト統括:ストラーダ
施工:藤田建装

工事種別:新築
延床面積:89.70m²
設計期間:2017.07-2017.10
施工期間:2017.10-2017.12

64 Barrack st.

Location: 2-11-6-1F, Nishishinbashi, Minato-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Bar, Izakaya
Client: JRCS
Completion: 2017

Architects: Second PlanninG
Design team: Hajime Yoshida
Design supervision: AMES Planning
Plasterer: Harada Sakan
Kitchen: MARUZEN
Lighting design: Mitsubishi Electric
Equipment planning: Furuya Setsubi
Logo design: uno associates
Project Management: Strada
Contractor: FUJITA KENSO

Construction type: New Building
Total floor area: 89.70m²
Design term: 2017.07-2017.10
Construction term: 2017.10-2017.12

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