PROJECT
PROJECT2022.06.17

喫茶檸檬 / O.F.D.A. + Spicy Architects

地域活性とクリエイティブが融合して生まれた舞台のような喫茶店

(English below)

〈喫茶檸檬〉は富士吉田市の「富士吉田市本町通り活性化プロジェクト」としてつくられた。

富士山に日本一近いといわれる山梨県富士吉田市。市内の至るところから大迫力の富士山を望むことができ、中でも「富士山がきれいに見える商店街」として、富士吉田市本町通りはメディアからも注目されている。1,000年以上続く繊維のまちとしても知られ、ファッションブランドの産地として活気溢れるまちとして発展した。しかし、昭和50年代に入ると経済はグローバル化し、低廉な製品が国内に流通し衰退。通り自体は閑散とし空き家や空き店舗が増え、シャッター商店街と化しているのが現状だ。

本プロジェクトは、この本町通りを起点に地域の伝統産業を活用した事業と、地産地消を目指し地元の農作物を使用した運営を行い、空き家や空き店舗を活用し、内装のリノベーション、コンテンツ制作、PR力のあるクリエイターを誘致した長期運営を行い地域の更なる活性化を目的としたプロジェクトである。本プロジェクトを、地域の空き家など活用のモデルケースとしてPRすることで、新たな出店や移住、2拠点居住、ワーケーションの場所として、内外からのニーズや投資を増やしていくことでさらなる地域の活性化を目指している。

〈喫茶檸檬〉を運営・プロデュースする、東京のデザイン事務所 れもんらいふは、富士吉田の資源と東京のクリエイティブが混ざり合う場所にしたいという思いがあった。

そこで我々は、ここに来る多様な人々の活動が街の日常の風景の一部として切り取られ、またある時には映画のワンシーンのような非日常の瞬間として映えるように、2つの舞台を設えることにした。

1つ目は、前面道路の本町通りに対する舞台である。基礎補強を兼ねた新たな床面は、通りより400mm程度高く設定している。そこに、左右対称、幅7,280mm、高さ2,400mmの大きな開口部を設けることで、通りに対して舞台ステージのようなフレームをつくりあげた。日々、店内で繰り広げられるさまざまな風景が、映画のワンシーンのようにこの通りに映し出されていく。

このステージはその他にも、機能的に重要な役割を果たしている。通りと店内の間に断面的な距離を生み出すことが、その1つに挙げられる。本町通りは道幅のわりに交通量が多く、大型車両なども多く行き交う通りである。道路面より店内を少し高く設定することで、断面的な距離をつくり、店内に居る人が落ち着いて過ごせる環境を整えることを目指した。そして、街を行き交う人々のストリートファニチャーとして機能することがある。軒下の段差の一部は、ちょうど椅子くらいの高さになっており、近所を散歩している地元民や、観光客が気軽に足を休める場所になることを期待している。

2つ目の舞台装置は、店内の半分の面積を占めるオープンキッチンとハイカウンターである。中で行われている作業工程がどこからもでも見渡すことができ、客とシェフの出会いを高めた構成とした。天井に用いた中空ポリカーボネート板は、光が反射するレフ板のような働きをしてキッチンとその活動を引き立てる。客とシェフの出会いや活動が引き立つように、ハイカウンター素材や形状はシンプルに留めた。

舞台のような同店でシェフ、スタッフ、客が活気を生み出し、通りや街に賑わいが増える未来に期待したい。(中川宏文+山本 稜)

A coffee shop like a stage created by the fusion of local vitality and creativity

“Kissa Lemon (Teahouse Lemon)” is one of the Fujiyoshida City Honcho-Dori Avenue Revitalization Projects.

Fujiyoshida City is located in Yamanashi Prefecture and is known as the closest city to Mt. Fuji. The imposing mountain can be seen from everywhere, and Honcho-Dori Avenue, in particular, is the focus of media attention as a shopping street where Mt. Fuji can be looked up from a perfect angle. The city also had been known as the center of the textile industry for more than 1,000 years and enjoyed a booming fashion industry and vibrant streets until the 1970s. Then, it started to decline with the development of global competition and the proliferation of cheap products all over Japan. Today, the once-thriving shopping street is almost deserted and dotted with closed shops and vacant houses that have pulled down their storefront shutters.

The aim of the project is to bring back a dynamic community, starting from Honcho-Dori Avenue. In the long term, new businesses will be developed by taking advantage of the traditional local industry and promoting local food, vacant houses and shops will be refurbished, and attractive contents will be produced and disseminated by communication-savvy creative people who are invited here. Most importantly, if the project is publicized as a successful model case of reutilization of a vacant house in a local community, it will encourage and inspire new activities such as new store openings, relocation from urban areas, dual-location living, and ‘work-ation (work + vacation).’ Eventually, it will generate additional investments and extra demand inside and outside the community that push the revitalization further.

The project was developed by a Tokyo-based design office Lemon Life which also runs the place. In their original idea, they wanted to create a space where local leaders who are committed to the future of Fujiyoshida City and Tokyo’s creative talent could mingle. In response to their request, we decided to add two stage-like structures. Various activities performed around these stages by creative people from different backgrounds can be watched as snippets of everyday life. Sometimes, the same scenes can be projected as an extraordinary moment in life seen in a movie.

The first structure is set in front of the teahouse facing Honcho-Dori Avenue. In order to reinforce the house’s foundation, the floor is elevated approximately 400mm from the street. Then we put an asymmetrical frame structure, 7,280mm in width and 2,400mm in height, on the elevated floor to make it look like a performing stage. Everyday activities happening inside the teahouse are shown to passers-by on the street like a movie.

This stage has other important functions. One is to secure a comfortable cross-sectional distance between the teahouse and the street. Honcho-Dori Avenue is relatively narrow, but it’s busy with the traffic of cars and large trucks. The elevated front area creates a cross-sectional distance from the busy street so that visitors inside can feel safer and more relaxed.

Another is a function as street furniture. The height of the stage under the eaves of the shop is about the height of a chair. It is a good place for local people and tourists who are strolling the area to sit down to have a rest.

The second structure is a set of open kitchens that occupies half of the floor area and a raised counter. It is designed to allow the guests to watch what’s happening inside the kitchen from every corner of the shop. This helps create intimacy between them and the chef.
Polycarbonate boards hung from a ceiling function like a reflector, distributing light all around the shop and supplying energy to the people in the kitchen.
The material and the shape of the counter are plain to make the interaction between the chef and guests stand out.

We hope these structures will bring out energies from the chef, staff, and guests, and the vibrant teahouse will bring back liveliness on the street and to the area in the future. (Hirofumi Nakagawa + Ryo Yamamoto)

【喫茶檸檬】

所在地:山梨県富士吉田市下吉田2-2-27
用途:カフェ、レストラン
竣工:2019年

設計:O.F.D.A + Spicy Architects
担当:中川宏文+山本 稜
構造設計:辻 拓也
建築:渡部英文(富士エコトープミレニアム)
基礎:米田悠貴(米田工業)
鉄骨:志村正巳(志村鉄工)
木工:平林規一(平林建築)
屋根:渡邊 直(渡辺板金加工所)
給排水衛生設備:高野新也(高野熱設備)
電気設備:羽田昌樹(山光電器)
木製建具:勝俣節郎(勝俣木工)
左官:外川 晋(外川左官)
塗装:渡辺一哉(渡一塗装)
ガラス:小野利明(明治屋)
厨房機器:木下博文(えびす)
ネオンサイン:荻野 隆(アオイネオン)
富士山画壁画:中島盛夫
植栽:榎本 薫(Tan)
施工:富士エコトープミレニアム

撮影:楠瀬友将

工事種別:リノベーション
構造:木造
規模:平屋
建築面積:82.49m²
延床面積:82.49m²
設計期間:2021.06-2021.08
施工期間:2021.08-2021.09

【Kissa Lemon】

Location: 2-2-27, Shimoyoshida, Fujiyoshida-shi, Yamanashi, Japan
Principal use: Café, Restaurant
Completion: 2021

Architects: O.F.D.A + Spicy Architects
Design team: Hirofumi Nakagawa, Ryo Yamamoto
Structure engineer: Takuya Tsuji
Architecture: Hidefumi Watanabe / Fuji Ecotope Millennium
Basics: Yuki Yoneda / Yoneda Industry
Steel frame: Masami Shimua / Shimura tekko
Woodworking: Norikazu Hirabayashi / Hirabayashi Architecture
Roof: Nao Watanabe / Watanabe Sheet Metal Works
Water supply and drainage sanitary equipment: Shinya Takano / Takano heat equipment
Electrical equipment: Masaki Haneda / Yamako Denki
Wooden fittings: Setsuro Katsumata / Katsumata woodworking
Plasterer: Susumu Togawa / Togawa Sakan
Painting: Kazuya Watanabe / Wataichi Paint
Glass: Toshiaki Ono / Meidi-ya
Kitchen equipment: Hirofumi Kinoshita / Ebisu
Neon sign: Takashi Ogino / Aoi Neon
Mt. Fuji mural: Morio Nakajima
Planting: Kaoru Enomoto / Tan
Contractor: Fuji Ecotope Millennium

Photographs: Tomoyuki Kusunose

Construction type: Renovation
Main structure: Wood
Building scale: 1 story
Building area: 82.49m²
Total floor area: 82.49m²
Design term: 2021.06-2021.08
Construction term: 2021.08-2021.09

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ