PROJECT
PROJECT2022.07.15

大府の家 / 森川洋平建築設計事務所

視線の抜けで奥行きと軽やかさを演出した住宅

(English below)

ガレージハウスを建てるための土地探しからスタートであった。土地探しとある程度のプランニングを同時に検討しながら進め、その都度候補に上がる敷地に対してクライアントの思い描いている暮らし方が可能かどうかを話し合い、時間をかけて進めていった。
その結果、道路と敷地に高低差のある土地に出会った。周辺環境は、東側と南側に2階建ての住宅が建っていて、決して日当たりのいい敷地ではなかったが、午前中の数時間だけは日が射す時間帯があり、西側道路に加え北側に歩行者用通路があり、車と人のアクセスが分けられるというのも魅力的であった。
敷地のできる限りを外壁で囲み、屋根をかけるか、かけないか、建ぺい率ギリギリで面積を調整した。法的には地階にあたるガレージを土留め兼用のRC造とし、その上に木造2階建てという混構造での計画とした。
リビングとダイニングキッチンの間に光庭を設けて安定した光を得つつ、ガレージと繋げることで空間の奥行きを伸ばしている。また、午前中に射す光はダイニングキッチンに入るように場所を調整した。光は入れたいが隣からの視線はカットしたかったので、基本的に吹き抜け部分から光を入れるようにしている。(森川洋平)

A house that creates depth and lightness through sightlines

The project started with a search for land to build a garage house. We proceeded with both the land search and a certain amount of planning at the same time, spending time discussing whether or not the client envisioned a way of living that was possible on the sites that came up as candidates.
As a result, we found the site that a lot of a difference in elevation between the road. The surrounding environment was not a sunny site, with two-story houses on the east and south sides, but the sun shone for a few hours in the morning, and there was a pedestrian walkway on the north side in addition to the road on the west side. This made it attractive to separate vehicular and pedestrian access.
We enclosed as much of the site as possible with exterior walls and adjusted the area to the limit of the building coverage ratio, with or without a roof. The garage, which is legally a basement, is an RC structure that serves as an earth retaining wall, and a two-story wooden structure is built on top of it.
A light garden was placed between the living room, dining room, and kitchen to provide stable light and connected to the garage to extend the depth of the space. The location was adjusted so that the light shining in the morning would enter the dining room and kitchen. We wanted to let in light but cut off the line of sight from the neighbors, so we let in light from the atrium. (Yohei Morikawa)

【大府の家】

所在地:愛知県大府市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:森川洋平建築設計事務所
担当:森川洋平
構造設計:建築構造設計LOG
キッチン:WOHL HÜTTE
外構・庭:佐藤庭事
施工:エイコー技研

撮影:多田ユウコ

工事種別:新築
構造:混構造
規模:地上2階、地下1階
敷地面積:143.31m²
建築面積:84.08m²
延床面積:152.98m²
設計期間:2018.03-2019.03
施工期間:2019.03-2020.03

【HOUSE IN OBU】

Location: Obu-shi, Aichi, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: MORIKAWA YOHEI ARCHITECT OFFICE
Design team: Yohei Morikawa
Structure engineer: Building structure design LOG
Kitchen: WOHL HÜTTE
Exterior, Gardening: Satoteiji
Contractor: EIKO Giken

Photographs: Yuko Tada

Construction type: New Building
Main structure: Mixed structure
Building scale: 2 stories and 1 below
Site area: 143.31m²
Building area: 84.08m²
Total floor area: 152.98m²
Design term: 2018.03-2019.03
Construction term: 2019.03-2020.03

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ