PROJECT
PROJECT2022.12.01

軽井沢のセカンドライフハウス / R.E.A.D. & Architects

第2の人生を過ごす2棟構成の邸宅

(English below)

仕事をリタイアする夫婦が、南軽井沢という地で第2の人生を再スタートさせるための住宅の計画である。夫婦が避暑や週末を過ごし、家族やゲストが集い、夫婦の終の住処として機能した後、次世代へと渡すことを前提としている。
人生100年時代のセカンドライフとは。日本古来の「共生」という生き方をヒントに、夫婦の暮らしに寄り添う家を考えた。

計画地はモミの高木に囲まれ、浅間山への眺望が広がる別荘地の一角にある。南東のモミの高木の緑陰、南西に広がる木立の奥行、北東に見える山の稜線、北西に遠く望む浅間山。計画地に立った時、景観が方位ごとに異なり、さまざまな緑に抱かれた環境であることを強く感じた。そこで私たちは、この緑豊かな周辺環境と東西に長い敷地形状を活かし、軽井沢らしい景観を創出すると同時に、建物の中を歩く中で移り変わるように現れる四季折々の庭々に囲まれた住環境にしたいと考えた。
まず、長い敷地形状に沿って夫婦が暮らすメイン棟とゲストが過ごすゲスト棟の2棟を配置し、それらを回廊がつなぐ構成とし、回廊と部屋の開口部に面して景観の異なる複数の庭を配置した。外観は周囲の山並みと調和するコンクリートの勾配屋根とし、南側の森や庭への眺望と採光を確保しつつ、北側の隣地に対しては控えめな佇まいとした。コンクリート打ち放しの大屋根の内部は、夫婦の距離感を適度に保てる伸びやかで天井の高い空間としている。
また各部には、年月を経て周辺の景観に馴染んでいく自然素材、職人の手仕事による製作金物を用い、日々の暮らしの中で自然や時間の流れとともに生きていることを実感できる設えとしている。
東側の玄関から渡り廊下を通り西側のライブラリーまで折れ曲がりながら進む動線上には、ところどころに建築主に縁のあるアートワークと寛げる家具が置かれ、移り変わるように現れる複数の庭々の四季折々の表情とともに、夫婦のセカンドライフに彩りを添えている。
敷地と設計条件から発想した2枚大屋根の家〈セカンドライフハウス〉が、夫婦の共生を優しく包み込む。(岡田一樹・岡田絢子)

A villa consisting of two buildings to spend a second life

This project is a house for a retired couple to restart their second life in Minami-Karuizawa, where they will spend summers and weekends, gather family and guests, and pass the house on to the next generation. It is assumed that the couple will spend summers and weekends, that family and guests will gather, and that the house will function as the couple’s final home before being passed on to the next generation.
What is a second life at the age of 100 years of life? Taking a cue from the old Japanese way of life called “symbiosis,” or “living together,” we conceived of a house that would be close to the couple’s lifestyle.

The project site is located in the corner of a villa area surrounded by tall fir trees and with a panoramic view of Mount Asama. Asama in the distance to the northwest. When we stood on the planned site, we strongly felt that the landscape differed in every direction and that the environment was embraced by a variety of greenery. We wanted to take advantage of these lush green surroundings and the long east-west shape of the site to create a Karuizawa-like landscape and, at the same time, to create a living environment surrounded by gardens that change with the seasons, which appear as you walk through the building.
First, two buildings, the main building for the couple and the guest building for the guests, were arranged along the long site, connected by a corridor, and several gardens with different landscapes were placed facing the corridor and the openings of the rooms. The exterior has a sloping concrete roof that blends in with the surrounding mountain landscape, ensuring views and lighting to the forest and garden on the south while keeping a low profile to the neighboring land to the north. The interior of the large pitched concrete roof is a spacious, high-ceilinged space that allows the couple to maintain a moderate sense of distance from each other.
Natural materials that will blend in with the surrounding landscape over time are used in various parts of the house, as well as hardware handcrafted by craftsmen, to create an environment in which the couple can feel that they are living in harmony with nature and the flow of time in their daily lives.
The entrance on the east side of the house leads to a library on the west side, where artwork and comfortable furniture related to the architect are placed along the flow line, adding color to the couple’s second life with the changing seasonal expressions of the multiple gardens.
The “Second Life House,” a house with two large roofs, was conceived based on the site and design conditions and gently embraced the couple’s coexistence. (Kazuki Okada, Ayako Okada)

【軽井沢のセカンドライフハウス】

所在地:長野県北佐久郡軽井沢町
用途:別荘
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:R.E.A.D. & Architects
担当:岡田一樹、岡田絢子
構造設計:佐藤岳人(TS構造設計)
設備:知久昭夫、長谷川雅俊(知久設備計画研究所)
庭園:西村直樹(西村工芸)
施工:建築工房 市川

撮影:Masaya Yoshimura(Copist)、Kosuke Ino、R.E.A.D. & Architects

工事種別:新築
構造:RC造一部鉄骨造
規模:平屋
敷地面積:1101.11m²
建築面積:264.93m²
延床面積:227.77m²
設計期間:2018.04-2019.06
施工期間:2019.06-2020.07

【Symbiotic House for Life after retirement in Karuizawa】

Location: Karuizawa-machi, Kitasaku-gun, Nagano, Japan
Principal use: Villa
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: R.E.A.D. & Architects
Design team: Kazuki Okada, Ayako Okada
Structure engineer: Taketo Sato / Taketo Sato structural design
MEP engineer: Akio Chiku, Masatoshi Hasegawa / CHIKU ENGINEERING CONSULTANTS
Gardening: Naoki Nishimura / Nishimura Garden Craft
Contractor: Manufacture & Atelier Ichikawa

Photographs: Masaya Yoshimura / Copist, Kosuke Ino, R.E.A.D. & Architects

Construction type: New Building
Main structure: Reinforced Concrete construction, Steel
Building scale: 1 story
Site area: 1101.11m²
Building area: 264.93m²
Total floor area: 227.77m²
Design term: 2018.04-2019.06
Construction term: 2019.06-2020.07

  • TOP
  • PROJECT
  • VILLA
  • 軽井沢のセカンドライフハウス / R.E.A.D. & Architects
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ