PROJECT
PROJECT2022.12.12

ギャラリーに暮らす家 / R.E.A.D. & Architects

家族が繋がりアートが映える マンションリノベーション

(English below)

夫婦と子供2人が暮らす、東京都内の閑静な住宅地に建つ、中規模マンションの北向き住戸の内装リノベーション。主題は、「家族がひと繋がりの空間でともに過ごし、美術館のようにお気に入りの品々を置いて、いつまでも美しく暮らす」こと。
暮らしの中核をなすリビングスペースは、光、風、永続する隣地の寺の境内の緑への眺望を取り込んだ、広くて明るいひと繋がりの「L型」の空間とし、設備や収納など暮らしに必要な機能を適正に確保したうえで、コンクリート露しの梁と天井、ミニマルなディテール、端正なヘリンボーンの床でシンプルに構成した。
ところどころに配置した棚には家族のお気に入りの本や品々、アートワークやグリーンが置かれ、窓外には境内の緑が四季の移ろいを見せる。奇をてらわず、住空間に必要不可欠な光、風、眺望、空間、素材といった本質的要素のみを建築として昇華させたワンルーム空間は、日々忙しない家族の暮らしを優しく包み込んでいる。(岡田一樹・岡田絢子)

Condominium renovation where family is connected and art shines

Interior renovation of a northward dwelling unit of a medium-sized apartment building in a quiet residential area in Tokyo, where the couple and two children live. The theme is that “family members spend together in a continuous space, putting favorite items like an art museum, living permanently beautifully.”
The living space, which forms the core of their life, is a wide and bright continuous “L-shaped” space incorporating light, wind, and the view of the green in the neighboring temple existing forever. This space is composed simply of a beam and ceiling with concrete, minimal Detail, and neat herringbone flooring with the necessary functions for living, such as equipment and storage.
The family’s favorite books and items, artworks, and plants are placed on shelves in this space, and the green outside the window shows the transition of the seasons. We did not become strange. We sublimated only essential elements such as light, wind, view, space, and materials as architecture. This one-room space is gently wrapped around the daily busy family life. (Kazuki Okada, Ayako Okada)

【ギャラリーに暮らす家】

所在地:東京都目黒区
用途:集合住宅・共同住宅
クライアント:個人
竣工:2017年

設計:R.E.A.D. & Architects
担当:岡田一樹、岡田絢子
施工:泰

撮影:Masaya Yoshimura (Copist)、Takuya Furusue, R.E.A.D. & Architects

工事種別:リノベーション
構造:RC造
延床面積:87.00m²
設計期間:2016.01-2016.06
施工期間:2016.09-2017.01

【House living in the Gallery】

Location: Meguro-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Housing complex
Client: Individual
Completion: 2017

Architects: R.E.A.D. & Architects
Design team: Kazuki Okada, Ayako Okada
Contractor: Tai

Photographs: Masaya Yoshimura / Copist, Takuya Furusue, R.E.A.D. & Architects

Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Total floor area: 87.00m²
Design term: 2016.01-2016.06
Construction term: 2016.09-2017.01

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ