CULTURE

多様な活動をサポートする学部間教育棟

UNStudioによる これからのキャンパスモデルを示すデルフト工科大学の教育施設〈エコー〉

CULTURE2023.08.25

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

デルフト工科大学に新たに建てられた〈エコー(Echo)〉は、学部を横断した授業や活動ができるよう設計されたオープンな学習棟です。

稼働に必要なエネルギーを抑えつつ、需要以上のエネルギーを1,200枚のソーラーパネルから取得できる点や、多様な活動を受け入れる適応性と柔軟性を備えた、分野横断的な学習や活動に対応した将来のキャンパス建築モデルを示しています。

アムステルダム、上海、香港、フランクフルト、ドバイ、メルボルンを拠点に、世界的にさまざまなプロジェクトを手掛ける設計事務所 UNStudioが設計しました。

(以下、UNStudioから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)

Echo, 2023, © Evabloem

デルフト工科大学の新しい学部間教育棟は、増加し続ける学生数と教育スペースの必要性を考慮し、オランダを代表するこの大学の柔軟な追加教育スペースのニーズに応えるよう設計された。

デルフト工科大学で最もサステナブルな建物である〈エコー〉は、2030年までに完全に持続可能なキャンパスを運営するという大学の目標に貢献している。

Echo, 2023, © Evabloem

〈エコー〉は、以下に挙げる4つの特徴を備えている。

エネルギーの生成:稼働中に使用するエネルギーよりも多くのエネルギーを回収

学部横断:多様な活動によるスケジュールに対応するため、最大限の柔軟性をもたせた適応性の高い教育・学習スペース

ヘルス・フォーカス:身体的、心理的、社会的健康を促進する設計

現在の学習環境の超越:新たな学習方法に対応する将来のキャンパス建築モデル

Echo, 2023, © Evabloem

UNStudioの創設者兼主任建築家であるベン・ファン・ベルケル(Ben van Berkel)は次のように語る。

「これからのキャンパスは、学生や教授陣が学び、協力し、共創できるようなアジャイルな空間である必要がある。」

「この非常にコンパクトな建物では、スペースを最大限に利用しながら、異なる分野の学生たちがより身近に接することができる。〈エコー〉は、学習経験を凝縮し、互いに学び合うだけでなく、建物自体からも学ぶことができるという模範を示している。」

Echo, 2023, © Hufton+Crow

UNStudioがエンジニアリング・コンサルタントであるArupと、建築コストコンサルタントであるBBNとの協力のもと設計した〈エコー〉は、適応性と利用者のウェルビーイングを中心に据えて設計したエネルギー生成型の建物であり、さまざまな教育形態や教育方法を完全にサポートする。

 

Echo, 2023, © Hufton+Crow

Echo, 2023, © Evabloem

人と地球に対して健全なキャンパスビル

1200枚のソーラーパネル、スマート設備、優れた断熱性、熱と冷気の貯蔵システムにより、通常業務で必要とする以上のエネルギーを供給することができる。これには、ノートパソコンや照明といったユーザー関連の電力消費も含まれている。

また、〈エコー〉の透過性の高い設計により、建物内に最大限の日光を確保することで人工照明の必要性を減らしつつ、広いキャンパスや周囲の自然との視覚的なつながりを生み出した。

Echo, 2023, © Evabloem

これにより、閉鎖感のある「施設的」な建物ではなくオープンで公共的な空間となり、学生や教員に明るく陽気で、歓迎感のある環境を提供している。

一方で、熱取得を避けるために過剰な太陽光の侵入を防ぐことも重要であるが、軒の深い庇による日除け効果と低い日射透過率のガラスにより、建物の過熱は防がれている。また庇と屋根を結ぶケーブに沿って蔦状の植物を植えることにより、日射を遮る緑のファサードを形成することができる。

Echo, 2023, © Evabloem

建物内の清浄な空気を確保するため、中空コアスラブの上にプレナムフロア(床下に通気経路を確保した床システム)が設置されている。このシステムの換気口は、部屋のレイアウトに変更が生じても簡単に移設することができる。

建設に使用される材料が環境に与える影響に注意を払うだけでなく、建物は可能な限り循環の原則に従って設計されている。グリッドに沿った大きな門型フレームを採用し柱は外周沿いに配置することで、フレキシブルな無柱空間を実現した。

標準的なサイズである鉄骨トラスや中空コアスラブは将来、建物の寿命が尽きても別の場所で再利用することができる。

サーキュラーエコノミーとは?実現のために建築ができること、アダプティブリユース、CLT、3Dプリントなどサーキュラーエコノミーの実現につながる9つの海外プロジェクト

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

竹のリブによる統一感のある空間と異なる活動の結びつけ

エコーは、従来の学習環境を超越した多機能スペースを有する教育ビルである。このデザインは、「どこでも何でも」という現代文化をサポートしており、内省やコミュニケーションといった構造化されていない時間のためのさまざまな場も提供している。

インテリアのさまざまな空間には竹のリブが天井に沿って伸びており、一体的なデザインとなっている。この竹のリブは中央の階段の周りにも広がっており、学習スペースとコラボレーションスペースを、1つのジェスチャーでつなげている。

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © UNStudio

将来を見据えた多様でフレキシブルな教室

広さ8,844 m²の〈エコー〉は、講義室、教室、多様な学習スペースにより、約1,700人の学生に講義や個別指導、グループワーク、プロジェクト型教育、討論会、自習のためのスペースを提供している。

エコーには全部で7つの講義室があり、そのほとんどがフレキシブルなレイアウトとなっており、1階にある700人を収容できる最大の講義室は、15分で3つの部屋に分割することができる。これにより、複数の講義やイベントを同時に行うことができ、スペースを最大限に活用した運用が可能である。

Echo, 2023, © Hufton+Crow

Echo, 2023, © Hufton+Crow

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © Evabloem

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

Echo, 2023, © UNStudio

以下、UNStudioのリリース(英文)です。

Teaching by example: UNStudio completes Echo, the new energy-generating interfaculty teaching building at TU Delft
In light of ever-increasing student numbers, combined with the need for more education space, the new inter-faculty building for TU Delft is designed to meet the leading Dutch university’s need for flexible extra teaching space – now and in the future.
・Energy-generating building: Echo will harvest more energy than it uses during operation
・Interfaculty building: wide variety of adaptable teaching and study spaces for maximum flexibility in scheduling
・Health-focused: Echo is designed to promote physical, psychological and social health
・Transcends current learning environments: a model for new ways of learning and for future campus buildings
Echo is an energy-generating interfaculty building that offers a wide variety of teaching rooms to cater for the diversity of teaching methods and study styles at the university. As the most sustainable building at the TU Delft, Echo is contributing to the university’s ambitions to operate a fully sustainable campus by 2030.
Ben van Berkel: The Echo building teaches by example. In this highly compact building, the use of space is maximised, while bringing students from different disciplines in closer contact. Not only can they condense their learning experience and learn from each other, but they can also learn from the building itself.”
For Echo, UNStudio, in collaboration with Arup and BBN, created a design that fully supports different educational typologies and teaching methods with an energy-generating building in which adaptability and the wellbeing of the user are central.
Ben van Berkel: “Unlike traditional campuses that operate in silos, the future campus needs to be programmed with agile spaces that invite students and faculty to learn, collaborate and co-create. As student numbers continue to grow, educational buildings need to be extremely flexible, to operate through a model based on shared interfaculty use that can promote a more generalist education.”
A healthy campus building – for people and planet
1200 solar panels, smart installations, good insulation and a heat and cold storage system ensure that Echo will be able to provide more energy than it requires for its daily operations. This includes user-related energy, such as electricity consumption for laptops, lighting and catering. 90% of the furniture used in the building has also been reused.
Transparency was essential to the design of Echo. It not only ensures maximum daylight inside the building (known to have health benefits for the users, but also reducing the need for artificial lighting), it also creates a visual connection to the wider campus and to surrounding nature. As such, a closed-in, ‘institutional’ experience for the users is avoided, while the open and public character of the building connects the two sides of the campus and provides a bright, uplifting and welcoming environment for faculty and students alike.
However, to avoid heat gain, it is also essential to prevent excess sunlight penetration. Overheating of the building is prevented by a combination of sun protection and the low solar penetration factor of the glass. In addition, the deep horizontal aluminum awnings keep out excess solar heat. These canopies are interconnected by cables along which climbing plants form a subtle green facade that filters daylight.
To ensure clean air in the building, a plenum floor is installed above hollow-core slabs. Here fresh air is pumped up from the floor, rather than down from above, thus avoiding circulation around the room. The vents for this system, along with the computer floor installation, can easily be relocated, should the layouts of the rooms change in the future.
Not only has a great deal of attention been paid to the environmental impact of the materials used in the construction, but the building has been designed as much as possible according to principles of circularity. Using large portal constructions with large grid sizes, the columns run along the edge of the building, creating column-free spaces with large spans. The steel trusses have standard sizes and can be dismantled so that they can be reused elsewhere after the lifespan of the building. The hollow-core slabs can also be reused in the future.
A building that stimulates movement and collaboration
Echo is an education building with multifunctional spaces that transcends current learning environments. The design supports the contemporary culture of ‘Everything Anywhere’, where the in-between spaces are also of great importance and physical movement is stimulated. Echo therefore also provides space for unstructured time: a variety of platforms for reflection, inspiration and communication.
The interior offers a warm welcome to visitors. At specific positions, bamboo ribs extend along the ceiling, forming an integral part of the design. The crafted look and feel of the bamboo is extended around the central staircase, that in one gesture joins the study and cooperation spaces into one connected world of learning, collaboration and connection. This centrally positioned ‘grand stair’ facilitates and promotes physical movement through the building and thus contributes to the health of students, researchers and teachers alike.
A future-proof campus is an active campus. That is why Echo not only connects with the surrounding public space, it also defines it. The adjacent square continues through the transparent ground floor of the building and connects with the street on the other side, turning the ground floor of Echo into a covered public square and a public connector that makes the invisible world of learning a visible and engaging experience.
Two sculptural volumes (the large 700 person lecture hall and the debate space), direct the flow of people across this covered square. The diagonal orientation of these volumes simultaneously defines two large transparent corners, one housing a restaurant with terrace opposite the D:Dreamhall, and the other a large study landscape.
Future-proof: a wide variety of flexible teaching rooms
The 8,844 m² Echo building provides space for lectures and tutorials, group work, project-based teaching, debates and self-study for around 1,700 students by way of the lecture rooms, classrooms and a variety of study spaces.
Echo houses a total of seven teaching rooms, most with a flexible layout. The largest lecture room on the ground floor, which can accommodate 700 people, can be divided into three separate rooms in 15 minutes. This enables multiple lectures or events to take place simultaneously and enables maximum programming of the space.
A similar movable wall system is used in the mixed didactic space on the first level, so that this can be divided into two classrooms of 144 places each when required. The more than 300 study spaces throughout the building can be used for group work and self-study.
The various teaching rooms have been designed based on the current and future needs of the lecturers and students. In Echo, the focus is on medium-sized and large teaching rooms, accommodating between 150 and 700 people. In addition to these larger rooms, there is also a case-study room that is particularly suitable for motivational teaching/interaction between lecturers and students. In addition there are four level rooms for project-based teaching, each accommodating almost 70 people.
A modular wall system has been used in the office spaces on the second floor, allowing for future changes to the layout. Should there be demand for functional change in the future, these office spaces can be turned into didactic spaces with minimum interruption.
Credits:
UNStudio: Ben van Berkel, Arjan Dingsté with Marianthi Tatari, Jaap-Willem Kleijwegt, Ariane Stracke and Piotr Kluszczynski, Thys Schreij, Mitchel Verkuijlen, Bogdan Chipara, Krishna Duddumpudi, Fabio Negozio, Vladislava Parfjonova, Marian Mihaescu, Ajay Saini, Ryan Henriksen, Shangzi Tu, Xinyu Wang
Advisors:
Arup: Structural Engineer, MEP and Building Physics
BBN: Building Cost Consultant
Contractor: BAM Bouw en Techniek
Project Management and Construction Management: Stevens van Dijck
Bamboo: Moso
Structural glazing: OCTATUBE
Photos: ©Evabloem, ©Hufton+Crow

「Echo, TU Delft」UNStudio 公式サイト

https://www.unstudio.com/en/page/13592/echo-tu-delft

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

UNStudio 関連記事

CULTURE2023.07.06

社内でも旅をする!? Booking.comの新社屋

UNStudioによる 開放的なオフィス環境に異国情緒を感じる空間が散りばめられた〈Booking.com シティ・キャンパス〉

オランダ 関連記事

CULTURE2023.04.18

3Dプリントするファサード!?

Studio RAPにより先進テクノロジーと職人技を融合した〈セラミックハウス〉
CULTURE2022.06.16

ロッテルダムの屋上をつなぐオレンジ色の通路と広場

都市の屋上活用の有用性を示す、MVRDVが設計した〈ロッテルダム・ルーフトップ・ウォーク〉
CULTURE2022.04.22

世界初となるステンレスの3Dプリント橋

センサとデータ運用でデジタルツインを構築する〈MX3D Bridge〉
CULTURE2023.04.11

多面体の防音壁が生み出す完璧な音響

ロッテルダムの〈ザイトプレイン劇場〉にStudio RAPが設計した 三角形が音を適切に反射する真っ赤な音響壁
CULTURE2022.09.05

葦で葺かれたサステナブルなタマゴ!?

RO&ADアーキテクツが設計したパラメトリックな水辺の鳥の観測所〈TIJ〉

RECOMENDED ARTICLE

  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • 多様な活動をサポートする学部間教育棟 | UNStudioによる これからのキャンパスモデルを示すデルフト工科大学の教育施設〈エコー〉オランダ
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ