PROJECT

PROJECT2020.06.24

YARD Coffee & Craft Chocolate / dot architects

店主親子のこだわりと想いを集約したカフェ

30年以上の長きにわたり、地域の人々に愛されているフランス菓子専門店の名パティスリーとして知られる父親と、この菓子にマッチして、かつ互いを引き立たせる素材だと確信したコーヒーを淹れる技術を習得した息子、この親子が手掛ける新しいカフェのインテリアを担当した。

施主の親子は、カカオ豆からチョコレートにするまでの工程を自分たちで行うBean to Bar(ビーントゥバー)の製法を実践しており、カカオとコーヒー、どちらも共通した豆という素材に対するこだわりや、産地や生産者への愛情には、強い想いが感じられた。
そんな二人の人柄などから、店のインテリアは、素材そのものがもつ特徴を活かし、「クラフト・手づくり」をテーマとした。

スイーツやコーヒー自身が、ハイライトを与えられた花のように引き立つように、インテリアは数種類のグレー素材を使い分け、かつ色味の統一を試みた。画像加工の技法でいう「パートカラー」のようなイメージである。店の立地は単独の路面店で、全方向から入った光が、壁にはねかえって拡散光となり、室内にやわらかく取り込まれる。時間や天候によって、刻一刻とグレー素材が微細な表情の変化を見せ続け、魅力的で飽きることがない。

フロアの中央には大きなテーブルを据え、カウンター席にはハイチェアを用意した。このほか、ローテーブルを置いた半個室、恋人たちが座って外の景色を楽しむシーンを想定したベンチシート、木々の緑を目の前に感じるテラス席、またカウンター席ではバリスタとの会話も楽しめる。このように、さまざまに心地の良い居場所を店の中に用意した。

店名の「YARD」は、思い思いに人々が集う「庭」のようになればというオーナーの願いから名付けられた。店のスタッフや、店づくりに関わった私たち皆の想いも重なり、今日も店に集う人々によって、顔の見える距離感や関係性が、より良いかたちでつくられている。(
dot architects)

A café that reflects the commitment and passion of its father and son owners

This is a plan for the interior design of a café to be opened by a father and his son.

His father is famous pastry chef of french pastry shop that has been a favorite of local people for over 30 years. His son has mastered the skill of a barista and brewed a coffee that he believes would be perfect for each other with his father’s sweets.

The owner and his son practice the bean-to-bar method, where they carry out the entire process from cacao beans to chocolate by themselves.
In considering the interior of their shop, we had designed around the theme of “craft and handmade,” utilizing the characteristics of the materials themselves.

As the sweets and the coffee itself stand out like a flower given a highlight, the interior We tried to use several different kinds of gray materials and to make the colors consistent. The image is similar to “part-color” in image processing techniques.
The location in a street-level shop and the light coming in from all directions is bounced off the walls and diffused into the room, softly taken in. Depending on the time and weather, the gray material continues to show minute changes in expression every second, and is fascinating and never gets old.

A large table is set up in the center of the floor, and high chairs are available at the counter. Also, a semi-private room with a low table and a scene where couples can sit and enjoy the view outside. Bench seats, terrace seats that allow you to feel the trees’ greenery, and counter seats where you can talk to the barista. We made these variously comfortable places to stay were prepared in the cafe.

The name “YARD” comes from the owner’s wish that the cafe would be like a “garden” where people gather to enjoy themselves Named. The cafe staff and all of us who were involved in the creation of the store have come together to make it a success. Face-to-face distance and relationships are created in a better way. (dot architects)

【YARD Coffee & Craft Chocolate】

所在地:大阪府大阪市天王寺区茶臼山町1-3
用途:カフェ
クライアント:なかたに亭(中谷哲哉 中谷奨太)
竣工:2019年

設計事務所名:dot architects
担当:赤代武志 寺田英史
設備計画:村井設計
照明計画:NEW LIGHT POTTERY
音響計画:sonihouse
サイン:UMA / design farm
器:NOTA&design
施工:ティーエイチイー(内装)、森工務店(本体)

撮影:坂田智彦

工事種別:インテリア
構造:木造
建築面積:165.62m²
延床面積:165.62m²
設計期間:2018.05-2019.01
施工期間:2019.01-2019.03

【YARD Coffee & Craft Chocolate】

Architects: dot architects
Client: Nakatanitei (Tetsuya Makatani・Shota Nakatani)
Location: 1-3 Chausuyama-cho, Tennoji-ku, Osaka City, Osaka, Japan
Principal use: Cafe
Completion: 2019

Architects: dot architects
Design team: Takeshi Shakushiro, Hidefumi Terada
Facility planning: Murai Sekkei
Lighting design: NEW LIGHT POTTERY
Sound planning: sonihouse
Graphic & sign design: UMA / design farm
Dish design: NOTA&design
Contractor: THE (intelior)、Mori Komuten

Photographs: Sakata Tomohiko

Construction type: Intelior
Main structure: Wood
Building area: 165.62m²
Total floor area: 165.62m²
Design term: 2018.05-2019.01
Construction term: 2019.01-2019.03