PROJECT

PROJECT2020.10.13

DAN DAN DAN House / 2id Architects

閉鎖性と開放性を両立させ、光が家族をつなぐ二世帯住宅

本計画は、浜松市北部に位置し、工業地域の工場が立ち並ぶ一帯の中にポツンと建つ、母と息子家族の二世帯住宅である。

母1人。息子家族は子供を合わせて6人。このアンバンランスな人数比率をどう配置するか。家族の交流の場を確保しつつ、家族の関係性をどうデザインするかが求められた。
さらに外部環境へ積極的に開くことが難しい敷地状況を読み取りつつ、内部空間の開放性と光の扱い方について考えた。

閉鎖性が生む、柔らかな光と開放性
周辺環境を考慮し、外部空間とは一定の距離感を保ち閉鎖性を確保する。その一方で、高窓から多くの光を集め、壁面に反射した柔らかな光が空間全体に広がる。
閉鎖性と開放性。一見すると相反する矛盾だが、外部から守られた安心感と柔らかな光が広がる開放感。それぞれの個性を同居させることで、落ち着きと開放性の両方を生み、大家族を包み込むおおらかな空間を目指した。

光が家族をつなぐ
家族が集う共有リビングには、高窓によって多くの光が集まり、そこには自然と家族が集い、常に賑わいあふれる交流の中心となる。またリビングに集まった光は、柔らかな光となって隣接する部屋へと運ばれる。柔らかな光が空間を緩やかにつなげ、お互いの気配をほのかに感じさせる。これらの光によって二世帯家族独自の関係性が生まれている。

周辺に溶け込む佇まい
各ボリュームを、『母』『共有』『息子家族』という3つの機能に分割した。断面的なシンプルなボリューム操作によって、プライバシーを確保した高窓からの採光。気積の大きいリビング空間と大容量の床下収納。夫婦家族の2階部分を確保した。各ボリュームを段々と変化させることで、周辺の工場のような高窓が連続した佇まいとなった。

畳とポリカーボネート
共有リビングの床一面には畳が敷かれている。共有リビングは、各部屋とつながる6カ所の出入り口と、2Fの子供部屋へとつながる螺旋階段が設けられ、暮らしのさまざまな動線が重なる家の中心でもある。フローリングなどの固い素材ならばサッと通り抜けてしまうかもしれない。畳という柔らかな素材だからこそ、その場に座ってもいいし、寝転んでもいい。つい居座り、家族の交流が自然と生まれる空間へと変化する。
また、リビング壁面に採用したポリカーボネートは、光を柔らかく透過させ、空間をつなげる。お互いの気配を感じながら、プライバシーを確保した適度な家族の距離感を生む。
畳とポリカーボネートという素材の新しい組み合わせが、この二世帯住宅独自の空間性を高め、家族の関係性に大きく寄与している。(岡田 宰)

A two-family home where light connects the family

This project took place in northern Hamamatsu, over a duplex house for two families —the mother and her son’s family— standing on its own in the midst of an industrial district lined with a number of factories.

One of the two families was represented by the mother and nobody else, and the other: her son, his spouse, and four children. We were required to work out an arrangement for this unbalanced inhabitant ratio as well as secure open space for the families to get together.
Along with the physical limitations of the site impeding the reclamation of the external environment, we deliberated on the openness of the internal space and control of light.

Soft light and openness generated by closeness
In consideration of the ambient surrounding, we ensured privacy by keeping a fixed distance from the outside space. Meanwhile, clerestories gather plenty of light, and its soft reflection on the wall surface permeates throughout the space.
Closeness and openness are two contradicting elements at a glance, yet we pursued the cohabitation of the closeness of sense of protection from the outside world and the openness of the diffusion of light. By having these two opposite elements live under the same roof, we were able to achieve tranquility and extensiveness for a pleasant space embracing the big family.

Light brings the family together
The shared living room attracts the families as it gathers much light through the clerestory and becomes the hub of communication within the house. The light collected in the living room softens itself as it gets carried into the adjoining room, connecting the two independent spaces together and allowing the families to enjoy their private life while mildly feeling each other’s presence. The light produces interrelationships among two families, distinctive of a duplex housing.

Appearance that blends in with the surrounding
We assigned each of the three blocks produced by the zigzag structure a function: “for the mother,” “sharing,” and “for the son and his family.” The simple dimensional structure design created space for clerestory while protecting privacy, extensive living space, and large-volume underfloor storage and dedicated the second for the son and his family. The uneven roof created multiple clerestories, resembling the iconic appearance of the factories in the neighborhood.

Tatami mat and polycarbonate
The entire floor of the shared living room is lined with tatami mats. The shared living room has six entrances connecting to other rooms and a spiral staircase connecting to the children’s room on the second floor, which makes a living room the epicenter of the house where different scenes of everyday life are met. Inhabitants could have just bypassed this space with wooden flooring or floor covered with some hard material; the tatami mats invite the families to sit, lie down, or be in whatever position they may feel comfortable with. An unexpected stay in the living room would produce natural interaction among the family members.
The polycarbonate adopted for the wall surface of the living room transmits soft light to connect the spaces, creating a comfortable distance between the families at which they are able to enjoy their private life while feeling each other’s presence.
This inventive combination of tatami mats and polycarbonate enhances the unique extensity of this duplex housing and helps conjure up interactions and interrelationships among the family members. (Tsukasa Okada)

【Dan Dan Dan House】

所在地:静岡県浜松市
用途:戸建住宅
竣工:2020年

設計:2id Architects
担当:岡田 宰、荒井隆太郎
構造設計:足立徹郎構造設計事務所
照明計画:DAIKO
施工:野沢建築

撮影:西岡 潔

構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:345.73m²
建築面積:146.57m²
延床面積:206.11m²
設計期間:2019.01-2019.08
施工期間:2019.09-2020.05

【Dan Dan Dan House】

Location: Hamamatsu-shi, Shizuoka, Japan
Principal use: House
Completion: 2020

Architects: 2id Architects
Design team: Tsukasa Okada, Ryutaro Arai
Structure engineer: Tetsuro Adachi
Lighting design: DAIKO
Contractor: Nozawa-kenchiku

Photographs: Kiyoshi Nishioka

Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 345.73m²
Building area: 146.57m²
Total floor area: 206.11m²
Design term: 2019.01-2019.08
Construction term:2019.09-2020.05