PROJECT

PROJECT2021.03.08

WOODEN TRUSS / CURIOUS design workers

シザーストラスの大空間に人が集まる木構造の家

(English below)

閑静な住宅街に建つ、鉄骨造からの建替え計画。木造大工である施主から「木造で計画しながら、人が集まりやすいように大空間がほしい」「趣味のアートを増やしながらインテリアを充実させていきたい」という要望をいただいた。

南側隣地の建物によって1階には日照があまり見込めないため2階LDKとし、8寸勾配の屋根で天井高を高くしながら木製トラス構造による大空間を実現させた。また南側と北側に大開口窓を設置して屋外とのつながりをもたせながら風の抜けと採光を確保し、住宅の快適性を向上させている。

インテリアは木製トラスの主張が強いため、トラス下弦材を80㎝上部に上げるシザーストラスとして木構造の主張を抑えた。2階LDKはワンフロアとなるため、視線をはずしてくつろぐ場所をつくるため、玄関ホールを第2のリビングと位置付けて階段で緩やかにつないだ。踊り場には趣味のアートを飾る棚を設置して訪問者とのコミュニケーションをはかれるように計画した。
2階ワンフロアが視覚的に間延びしないためのトラス組みやインテリアエレメントで、全体のバランスを整えている。(石本輝旭)

A wooden structure house where people gather in a large space of scissor trusses

This project is to reconstruct a steel-framed building in a quiet residential area. The client, a wooden carpenter, asked for a large space where people can quickly gather while planning a wooden structure and enhancing the interior while increasing the number of artworks as a hobby.

Because the neighboring building on the south side of the house does not provide much sunlight on the first floor, the second-floor LDK is designed with an 8-sun gradient (roof with a slope of about 38 degrees) to raise the ceiling height and create a large space with a wooden truss structure. Besides, large windows on the south and north sides of the house provide a connection with the outdoors while ensuring air circulation and lighting and improving the house’s comfort.

In the interior, the wooden trusses make a strong statement, so the trusses’ lower chord is raised 80cm above the scissor trusses to reduce the assertiveness of the wooden structure. The LDK on the second floor is on one floor, so the entrance hall is positioned as a second living room, gently connected by a staircase to create a place to relax out of sight. To create a place to relax, the entrance hall was positioned as a second living room and gently connected by a staircase. We placed a shelf on the landing to display artworks to communicate with visitors.
Trusses and interior elements keep the second floor from being visually overwhelming and maintain the overall balance. (Teruaki Ishimoto)

【WOODEN TRUSS】

所在地:愛知県名古屋市中川区
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2018年

設計:CURIOUS design workers
担当:石本輝旭
構造設計:アルファフォーラム
施工:鳳建築

撮影:スタジオ・ワーク

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:252.30m²
建築面積:146.82m²
延べ床面積:252.30m²
設計期間:2017.08-2018.03
施工期間:2018.03-2018.08

【WOODEN TRUSS】

Location: Nakagawa-ku, Nagoya-shi, Aichi, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2018

Architects: CURIOUS design workers
Design team: Teruaki Ishimoto
Structure engineer: AlfaForum
Contractor: Ootori Kenchiku

Photographs: StudioWORK

Construction type: New building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 252.30m²
Building area: 146.82m²
Total floor area: 252.30m²
Design term: 2017.08-2018.03
Construction term: 2018.03-2018.08