PROJECT

PROJECT2021.05.26

SETOYAMA / MORIYA AND PARTNERS

森に埋もれ溶け込みながら海を眺める崖地の別荘

(English below)

〈SETOYAMA〉は海を望める高台にある、川に沿ってできた崖地が縦断している長細い敷地の上に建つ別荘である。この土地は、およそ4000年前の噴火によってできた溶岩層の硬い台地の上に、木々が根を張った雑木林であった。ゆえに長い間、人の手が入っておらず安定した自然のテリトリー下にあった。定住を前提としない建築の場合、手入れが行き届きにくく、建築が自然に近付き過ぎればたちまちに飲み込まれてしまう。私たちはこの土地そのものを改変する造成工事や、森の境界線に手を入れることは極力避けて、自然のテリトリーと一定の距離感を築きながらも、森に埋もれるように周辺環境へ軽やかに溶け込むような、自然と機能が上手に調和する場所をつくれないかを模索した。

クライアントは「リビングからの海の眺望」を重要視していた。そこで木々の切れ間から望む海景と木立をフレーミングするために、メインの居室を地面から離し、上部の構造を崖側に大きく張り出す計画とした。基礎は急斜面地にあったため、崖地から極力離す必要があった。そこで基礎からオーバーハングさせた木造フレームを立体トラス状に組み、崖上に大きく張り出す構造を成立させながらも、広がりのある内部空間を実現した。
階下空間は、河川から吹いてくる心地よく冷えた風の流れを上部の室内に導入するための環境装置の機能を備えており、森林浴を楽しむためのテラスとして機能している。(森屋隆洋)

A cliff villa with a view of the sea while being buried in the forest

“SETOYAMA” is a villa built on a vast, vertically long site along the river on a cliff on a hill overlooking the sea. This land was a thick thicket with rooted trees on a hard plateau of lava layers created by an eruption about 4000 years ago. Therefore, it has been untouched for a long time and is under a stable natural territory. In the case of architecture that does not assume settlement, such as villa, it is difficult to maintain, and if the architecture gets too close to nature, it will be swallowed by nature immediately. We sought to create a place where nature and function harmonize well. So We try to avoid modifying the land itself or touch the boundaries of the forest; while doing building a certain distance from the natural territory, the villa lightly blended into the surrounding environment so that it would be buried in the forest.

The client’s request was “a view of the sea from the living room.” Therefore, in order to frame the seascape and groves seen through the trees, we planned to separate the main living room from the ground and project the upper structure to the cliffside. Since the foundation was on a steep slope, it was necessary to keep it away from the cliffs as much as possible. Therefore, we realized a spacious interior space by assembling a wooden frame overhanging from the foundation in a three-dimensional truss shape and establishing a structure that overhangs a large cliff. The downstairs space is equipped with the function of an environmental device to introduce the comfortable and cold wind blowing from the river into the upper room and also functions as a terrace for enjoying forest bathing.(Takahiro Moriya)

【SETOYAMA】

所在地:静岡県伊東市
用途:別荘
竣工:2020年

設計:MORIYA AND PARTNERS
担当:森屋隆洋
構造設計:A.S.Associates
プロデュース:アーキビルダーズ
施工:大同工業

撮影:GEN INOUE

工事種別:新築
構造:混構造
敷地面積:2061.00m²
建築面積:91.00m²
延床面積:101.00m²
設計期間:2016.01-2018.07
施工期間:2018.08-2020.01

【SETOYAMA】

Location: Ito-shi, Shizuoka, Japan
Principal use: Villa
Completion: 2020

Architects: MORIYA AND PARTNERS
Design team: Takahiro Moriya
Structure engineer: A.S.Associates
Producer: archibuilders
Contractor: Daido Kogyo

Photographs: GEN INOUE

Construction type: New Building
Main structure: Mixed structure
Site area: 2061.00m²
Building area: 91.00m²
Total floor area: 101.00m²
Design term: 2016.01-2018.07
Construction term: 2018.08-2020.01

MORIYA AND PARTNERSが手掛けたその他の事例

PROJECT2021.04.30

山安 ターンパイク店 / MORIYA AND PARTNERS

山並みや魚の躍動感をモチーフとする列柱を配した店舗