PROJECT

PROJECT2021.05.28

8.5ハウス / DOG

敷地対角線で最長の展示壁をもつ傾斜屋根のアトリエ付き住宅

(English below)

このプロジェクトは、広重が歩き描いた東海道沿いに建つ、画家と妻、幼児と夫の母が3世代で暮らす狭小アトリエ付き住宅(87.23m²)の計画である。自身の作品を飾る大きな展示壁を、敷地対角線に最大長確保して街に発信するという考えから設計が始まり、その展示壁で居住エリアとアトリエを分けることとした。そして大磯(8番目の宿場)と小田原(9番目の宿場)の間に位置する二宮町にアトリエを開き、施主自ら東海道五十三次の隙間を紡いでもらうことがテーマとなっている。
アトリエはただ絵を飾るための場所ではなく、ショップや寄合所として使ったり、ときに製作・生活シーンを曝け出し、〈8.5ハウス〉を現代的かつ社会実験的に街に開く。またオマージュの意も込めて、敷地北側の東海道に日が差すよう壁を兼ねた傾斜屋根とすることで、彫塑的な建築形態が現れつつも、街への圧迫感を軽減している。そして急勾配の傾斜屋根と平面対角線の展示壁がかけ合わされることで、立体図形的に「広い・狭い」「高い・低い」のたすきがけの空間が生まれる。日常生活の中にあえてスケール錯誤を発生させて身体性を揺さぶることで、画家にとっては想起の家となり、家族にとっては味わい深く住みこなす家となる。(齋藤隆太郎)

A house with a sloping roof atelier with the longest exhibition wall on the diagonal of the site

This project is a small atelier-style house (87.23m²) built along the Tokaido Road that Hiroshige has walked and drawn. And this house is home to three generations of the painter, his wife, infant, and husband’s mother. The design began with the idea of transmitting a large exhibition wall for decorating his work to the city with a maximum length on the diagonal of the site and decided to separate the living area from the atelier with the exhibition wall. The theme is to open an atelier in Ninomiya-machi, located between Oiso (eighth post town) and Odawara (ninth post town), and to have the owner spin the fifty-three stations of the Tokaido.
In addition, with a homage, the sloped roof that doubles as a wall on the Tokaido on the northern side of the site reduce the feeling of pressure on the city by showing a sculptural form. The steep sloping roof and the diagonal exhibition wall are crossed to create a three-dimensional figure of “wide/narrow” or “high/low” crossing space. By creating a scale error in daily life and shaking the feeling, this house will be a house of imagination for the painter and a tasteful home for the family. (Ryutaro Saito)

【8.5ハウス】

所在地:神奈川県中郡二宮町
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2019年

設計:DOG
担当:齋藤隆太郎、井手駿
構造設計:yasuhirokaneda STRUCTURE
施工:新進建設

撮影:高栄智史

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:123.31m²
建築面積:55.95m²
延床面積:87.23m²
設計期間:2017.11-2019.02
施工期間:2019.03-2019.10

【8.5 house】

Location: Ninomiya-machi, Naka-gun, Kanagawa, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2019
Architects: DOG
Design team: Ryutaro Saito, Syun Ide
Structure engineer: yasuhirokaneda STRUCTURE
Contractor: Shinshin Corporation

Photographs: Takae Satoshi / Shinkenchiku

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 123.31m²
Building area: 55.95m²
Total floor area: 87.23m²
Design term: 2017.11-2019.02
Construction term: 2019.03-2019.10

DOGの手掛けた他の事例

PROJECT2021.05.06

川越の新減築住宅 / DOG

内部空間のみ減築して価値を生む「未減築」の日本家屋