PROJECT

PROJECT2021.09.29

バイパスの湾処 / ihrmk

境界面の操作でビオトープのような環境を生む住まい

(English below)

敷地は日進米野木駅前特定土地区画整理事業として整備が終わったばかりの、建物や人が徐々に集まる新しい住宅地の一角で、30mに拡幅された交通量の多いバイパスに面している。
広々と造成された周辺環境に対してどのような構えの建物とするか。
魚などの水生生物の安定した棲み処であり活動の場である湾処(わんど)のように、前面道路に向かって全面的に開くのではなく、反対に閉じてしまうわけでもない。境界面を操作することで、平面的な場所につながる立体的な空間と、人工的でスケールアウトした場所に接する人間的な距離感をつくりたいと考えた。

土地形状は、前面道路から入ったところから約1m高のひな壇となっていた。そこで、そのひな壇にRC造のボリュームを挿入し、巣穴のようにこの土地に入り込ませた。このRC造のボリュームは、1階の腰壁部分が梁となっており、1階テラスまでつながった腰壁が建物をぐるりと取り囲む構造としている。その上に木架構を1.5層載せ、RC造とは反対に軽やかなリズムをもたせている。
カフェとして使用される地下階と1、2階の居住部分でエントランス位置や階層はきっちりと分けながらも、中央の中庭吹き抜けや、1.5層のRCと1.5層の木架構という建物の構造を通して上下階の気配を感じることのできる構成となっている。

地下階のカフェは、都市の狭い路地の先に見出された隠れ家のようなエントランス・中庭と、心地よい風が抜ける奥のテラス席、そして地面に埋め込まれた床座席を、そして1階には、中庭吹き抜けを中心に巻き付くように玄関からスノコ通路、スタディスペース、ダイニングからリビング、南側のテラス、2階はダイニング上の吹き抜けと中庭で各室の距離感を適度に確保した個室郡(主寝室と子供室2室)を配置している。小さな居場所が中庭を中心にして立体的に連なることで、湾処のような1つの生態系をつくりたかった。(井原正揮、井原佳代)

A house that creates a biotope-like environment by manipulating the interface

The house sits on a subdivided plot in the new residential area of the newly finished land rezoning project in front of the Komenoki station in Nisshin City, facing the busy by-pass, which was widened to 30m as part of the rezoning project.
The challenge was how to establish the building façade against an open environment of newly developed land.
Similar to a river biotope that is both a secure home and a place of activity for aquatic life, we did not fully open the house towards the front road nor totally closed it. By manipulating the boundaries, we hoped to create a three-dimensional space that connects to the planar surrounding and a human distance that comes into contact with the oversized, artificial place.

The site is on a stepped ground, elevated approximately 1m from the boundary of the front road. We decided to insert an RC building mass into the stepped ground like an animal burrow. The ground floor beam establishes a waist-high wall that extends out to the terrace of the 1st floor and surrounds this entire RC mass. On top, we assembled 1.5 stories of a wooden frame, giving a soft rhythm in contrast to the hardness of the RC structure.
The house’s basement is a café, and above the basement on the 1st and 2nd floors are the residential area. While the entrance and floor level between the café and living space are clearly divided, through the central atrium and the building’s stacked 1.5 stories of RC and wooden frame structure, the sense of presence between different levels could be felt.

In the café on the basement, we arranged an entrance and atrium-like those seen in an urban hideaway at the end of a narrow alleyway, a terrace seating in the back of the atrium where comfortable wind flows through, and floor seating embedded in the ground. On the 1st floor, entrance, decking passage, study space, dining to living space, and south terrace are arranged around the central atrium, respectively. On the 2nd floor, private rooms (master bedroom and two children’s rooms) are arranged around the void above the dining space and the atrium, maintaining a moderate distance between each room. By three-dimensionally arranging small spaces around the central atrium, we were challenged to create an ecosystem reminiscent of that of a river biotope. (Masaki Ihara, Kayo Ihara)

【バイパスの湾処】

所在地:愛知県日進市
用途:戸建住宅、カフェ
クライアント:個人
竣工:2019年

設計:ihrmk
担当:井原正揮、井原佳代、郡司勲
構造設計:yAt構造設計事務所
家具:寿々源
店舗:アネストワン
施工:菊原

撮影:高橋菜生

工事種別:新築
構造:RC造+木造
規模:地上2階 地下1階
敷地面積:160.14m²
建築面積:68.63m²
延床面積:163.00m²
設計期間:2016.09-2018.03
施工期間:2018.03-2019.03

【Biotope along the By-pass】

Location: Nisshin-shi, Aichi, Japan
Principal use: Residential, Cafe
Client: Individual
Completion: 2019

Architects: ihrmk
Design team: Masaki Ihara, Kayo Ihara, Isao Gunji
Structure engineer: yAt Structural Design Office
Furniture: Suzugen
Shop contractor: Arnest One
Contractor: Kikuhara

Photographs: Nao Takahashi

Construction type: New Building
Main structure: Reinforced Concrete + wood
Building scale: 2 stories and 1 below
Site area: 160.14m²
Building area: 68.63m²
Total floor area: 163.00m²
Design term: 2016.09-2018.03
Construction term: 2018.03-2019.03

Other works

PROJECT2021.09.21

はつせ三田 / ihrmk

ヒエラルキーのない大きな家のような集合住宅
PROJECT2021.09.06

鉤の手の立体交差 / ihrmk

見通しをコントロールした余白空間をもつ住宅