PROJECT

PROJECT2021.05.06

川越の新減築住宅 / DOG

内部空間のみ減築して価値を生む「未減築」の日本家屋

(English below)

このプロジェクトは、日本の伝統軸組構法で建てられた築60年の平屋住宅の減築計画である。母と息子の2人暮らしで、既存住宅では面積も部屋数も多いために空間をもてあまし、掃除するにも面倒で、建物全体のおよそ1 / 3をカットしつつ構造補強をすることが求められた。
この平屋住宅は立派な瓦が葺かれており、減築をするために瓦(特に妻側の納まりや丸瓦)を除去するのはもってのほかだと考えた。つまり軸組と屋根瓦を残して解体し、内部空間だけを半屋外の庭に転生させ、延床面積に対する減築はしたものの、表面上は減築をせずに新しい空間をつくり出す「未減築」の住宅を考えた。また内外の境界には既存木柱を飲み込むようにRC壁を挿入し、構造として効かせ過ぎずに木柱を短柱化させることで適度な構造補強を行っている。このRC壁は伝統軸組の内外に新しいテクスチュアとして空間に凛として存在し、敷地にひっそりと佇む「お宮さん」の鳥居も兼ねている。さらにRC壁に穿った窓やハイサイドライトが内外の境界を曖昧にし、リビングでくつろぎながら減築部の半屋外庭(でのアクティビティ)や小屋組を望むことができる。
減築をしているようで新しい空間を生み出す「未減築」の住宅は、施主の要望を満足しつつ、生活に新しい価値観を与えてくれる。(齋藤隆太郎)

"Unreduced" Japanese house that creates value by reducing only the interior space

This project reduces a traditional 50-year-old Japanese house because it is too large for two adults to live in. Originally, it was a corridor + marginal type, and the interior was dark as a whole, and there was almost no light even on the north side during the day. According to the inspection, it was also revealed that the existing main house had no seismic resistance, and only the eastern extension was braced, so the overall seismic balance was poor. Therefore, we decided to dismantle the building west side (about 1/4 of the whole), leaving behind the “framework and roof.” The Japanese roof tiles of this house were quite good, and we felt that the essence of the tiles was effective on the gable-end side. As a result, a semi-outdoor space is created, and by applying gravel to the inside of the foundation, it becomes a rock garden with a mysterious texture.
Furthermore, RC walls were used at the boundary between the rock garden and the interior space. Hitting RC at a height that does not reach the wooden beam, swallowing existing wooden pillars and tightening them to make “shorter columns” and perform seismic reinforcement that RC is not too effective, and expected as a texture that evokes a new life. This RC wall extends from the house and serves as the shrine’s gate on the site. (Ryutaro Saito)

【川越の新減築住宅】

所在地:埼玉県川越市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2019年

設計:DOG
担当:齋藤隆太郎
構造設計:田中哲也建築構造計画
施工:フリーデア

撮影:高橋菜生

工事種別:リノベーション
構造:混構造
規模:平屋
敷地面積:950.99m²
建築面積:123.98m²
延床面積:87.67m²
設計期間:2019.01-2019.07
施工期間:2019.08-2019.11

【A new reduction house in Kawagoe】

Location: Kawagoe-shi, Saitama, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2019
Architects: DOG
Design team: Ryutaro Saito
Structure engineer: TETSUYA TANAKA STRUCTURAL ENGINEERS
Contractor: FREEDEA

Photographs: Nao Takahashi

Construction type: Renovation
Main structure: mixed structure
Building scale: 1 story
Site area: 950.99m²
Building area: 123.98m²
Total floor area: 87.67m²
Design term: 2019.01-2019.07
Construction term: 2019.08-2019.11

DOGの手掛けた他の事例

PROJECT2021.05.28

8.5ハウス / DOG

敷地対角線で最長の展示壁をもつ傾斜屋根のアトリエ付き住宅