PROJECT

PROJECT2021.07.01

えのもと整形外科クリニック・しろくま薬局 / 中村浩士建築設計事務所・中村工務店

木造軸組工法と鉄骨の架構を組み合わせて生み出した開放的な医療施設

(English below)

敷地は県道沿いに店舗が並び、その後ろには住宅が建ち並ぶ、埼玉県越谷市ではよく見られる場所にある。県道沿いの500坪の敷地に40台分の駐車場、基幹病院同等の整形外科クリニックと調剤薬局を建てた計画である。一般的に医療施設となると閉鎖的な建物になる傾向があるが、今回の計画では地域に対して開けた開放的な施設となることを設計当初から目指した。

診察室、処置室、レントゲン室、MRI室、調剤室などの医療施設としての基本となる部屋に関しては木造軸組工法でつくり、またクリニックとしての機能を忠実に果たせる基本的な平面計画としている。
一方で、待合スペース、リハビリホールについては上記の木構造から鉄骨の梁を跳ねだしてポスト柱を建て、大きな庇もしくはパーゴラのような架構を組んでいる。応力はこの鉄骨の架構から診察室などの木造架構に流れ、木構造で負担するのでこの建物の構造部類は木造となっている。
その庇の下に木造サッシでカーテンウォールのようなガラスと腰壁からなる外壁面をつくり、中庭と外部に対して開けた環境とした。
昨今の整形外科では電気療法だけでなく、理学療法士による指導で運動療法を行い、身体を鍛えることで患者のリハビリを行う傾向にあるようで、その結果リハビリホールというよりはジムに近い環境となるため、ガラスを多用して開放的な空間であってもよい。
中庭に面する窓を開けると外気を感じ、ハナミズキにはムクドリが住み着き、クリニックに訪れる患者が居心地のよい空間だと思ってくれることを願う。
整形外科の診療待ち時間は1時間以上になることが多く、ストレスをなるべく感じることなく過ごすことができるクリニックと薬局になってほしい。(中村浩士)

An open medical facility created by combining a wooden frame construction method and a steel frame

The site is lined with stores along the prefectural road, followed by houses. It is in a familiar place in Koshigaya city. The plan is to build a parking lot for 40 cars, an orthopedic clinic equivalent to a core hospital, and a dispensing pharmacy on a site of 169.28 m2 along the prefectural road.
Generally, medical facilities tend to be closed buildings, but we aimed to become an open facility open to the community from the beginning of the design.
The basic rooms such as the examination room, treatment room, roentgen room, MRI room, and dispensing room are constructed by the wooden frame construction method. The basic plan is to fulfill the function as a clinic faithfully.
On the other hand, for the waiting space and rehabilitation hall, the steel beams are ejected from the above wooden structure.
A post pillar is built, and a large eave or a pergola-like frame is built.
Since the stress is borne by the flowing wooden structure from this steel frame to the wooden frame such as the examination room.
The structural category of this building is wooden.
Under the eaves, a wooden sash is used to create an outer wall consisting of glass like a curtain wall and a waist wall.
The environment was open to the courtyard and the outside.
In recent orthopedics, it seems that there is a tendency to rehabilitate patients by not only electrotherapy but also exercise therapy under the guidance of a physiotherapist and strengthening the body. As a result, the environment is closer to a gym than a rehabilitation hall. Therefore, it may be an open space by using a lot of glass. When you open the window facing the courtyard, you can feel the outside air. I hope that the patients who visit the clinic will find it a cozy space. The waiting time for orthopedic surgery is often one hour or more, so I want you to become a clinic and pharmacy where you can spend as little stress as possible. (Hiroshi Nakamura)

【えのもと整形外科クリニック・しろくま薬局】

所在地:埼玉県越谷市弥十郎451-1
用途:医療施設
クライアント:榎本光宏
竣工:2021年

設計:中村浩士建築設計事務所・中村工務店
担当:中村浩士
構造設計:間藤構造設計事務所
照明計画:コイズミ照明
空調機器:ダイキン工業
施工:中村工務店

撮影:小川重雄

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:1699.28m²
建築面積:534.87m²
延床面積:495.32m²
設計期間:2019.08-2020.04
施工期間:2020.07-2021.02

【e-clinic】

Location: 451-1, Yajuro, Koshigaya-shi, Saitama, Japan
Principal use: Medical facility
Client: Mitsuhiro Enomoto
Completion: 2021

Architects: atelier N
Design team: Hiroshi Nakamura
Structure engineer: Mato Structural design office
Lighting design: KOIZUMI Lighting Technology
Air conditioning equipment: DAIKIN INDUSTRIES
Contractor: atelier N

Photographs: Shigeo Ogawa

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 1699.28m²
Building area: 534.87m²
Total floor area: 495.32m²
Design term: 2019.08-2020.04
Construction term: 2020.07-2021.02

  • TOP
  • PROJECT
  • CLINIC
  • えのもと整形外科クリニック / 中村浩士建築設計事務所・中村工務店