PROJECT

PROJECT2021.09.15

麻布のペントハウス / G ARCHITECTS STUDIO

新旧を同居させたルーフトップのリノベーション

(English below)

築40年の古いビルのルーフトップ住居のリノベーションプロジェクト。場所は東京タワーのほど近く。

ルーフトップはかつて、ビルの頂部の機械室置場として利用されるのが一般的であった。しかし1923年に状況が変わる。NYのプラザホテルが発表したペントハウスアパートメントの計画以降、相次いでルーフトップに開発されることとなったといわれている。一方東京の場合、容積率消化のために狭い土地に建てられたペンシルビルの頂部に、こじんまりとした異形の内部空間として現れるケースばかりである。今回もまさに、そうした条件のプロジェクトだった。

既存の間仕切り壁を解体した現場に訪れると、そこはビルの機械置き場といった様相であった。古いコンクリート躯体は荒々しい表情で、部屋には古い配管が飛び交っていた。工事業者に聞くと、配管はエレベーターの機械室や隣の部屋などから延びるものであるため、撤去ができないという。

我々は現場の状況を受け入れることにした。そして今回、スチールの手摺や銅巻の露出配管、錆をアクリルに転写した内窓、躯体のマスキング塗装など、新旧を混在させつつ同居させるためのさまざまな手数を投入した。出来上がった空間は機械室の中に「ペントハウス」が組み込まれた、そんな佇まいとなった。それは有効な活用がなかなか進まない東京のルーフトップへの、我々なりの回答でもあった。(田中亮平)

Renovation of rooftop where old and new live together

〈Tokyo Penthouse〉 is a renovation project located in a 40-year-old building near the Tokyo tower.

Traditionally, rooftop areas have been reserved for machine rooms, but after the Plaza Hotel in New York announced its penthouse project in 1923, a number of penthouses have been built on rooftops around the world. In Tokyo, penthouses are often constructed in an atypical inner space on top of a tall building erected on a small piece of land.
This was exactly such a project.

The renovation project took place on the fifth and sixth floors of the building. When we first visited the space, it looked exactly like a machine room where partition walls were removed. The old concrete skeleton appeared rough, and the complex old piping system was visible. Unfortunately, the construction contractor told us we could not remove the pipes since they were connected to the elevators and neighboring units.

We decided to make a design that would allow for the old and the new to coexist. The concrete has purposely been exposed in a manner that respects the composition of the interior and has been repaired, treated, and painted with masking and graduation painting, reinforcing the charm of the old industrial details of the building. The exposed piping has been wrapped with copper so that you can enjoy the aging of the material over time.

The most characteristic trait of this project is the inner windows made of stained glass, which was created with acrylic boards stained with rust. It is just like a specimen of rust taken from the surface of metals (steel and copper) after oxidation. We literally sealed the aging metals in the acrylic boards. It creates a mysterious environment that is contemporary but at the same time old-fashioned and nostalgic.

After transforming this space, it is almost as if the penthouse has been incorporated into the machine room. For far too long, Tokyo’s rooftops have gone to waste, and this is how we express our critique to that. (Ryohei Tanaka)

【麻布のペントハウス】

所在地:東京都港区
用途:共同住宅・集合住宅
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:G ARCHITECTS STUDIO
担当:田中亮平
プロダクトデザイナー(錆アクリル / Rust Harvest):狩野佑真(studio yumakano)
植栽:中山大輔(en景観設計)
照明:林 真理子(ModuleX)
施工:佐藤 剛、唐川優輝(ニュウファニチャーワークス)

撮影:志摩大輔

工事種別:リノベーション
構造:RC造
延床面積:93.12m²
設計期間:2019.08-2020.02
施工期間:2020.02-2020.12

【Tokyo Penthouse】

Location: Minato-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Housing Complex
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: G ARCHITECTS STUDIO
Design team: Ryohei Tanaka
Product design / Special acrylic (Rust Harvest): Yuma Kano / studio yumakano
Green coordinate: Daisuke Nakayama / en landscape design
Lightinig design: Mariko Hayashi / Modulex
Contractor: Go Sato, Yuki Karakawa / neufurniture works

Photographs: Daisuke Shima

Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Total floor area: 93.12m²
Design term: 2019.08-2020.02
Construction term: 2020.02-2020.12

Other works

PROJECT2020.05.18

ぬる燗佐藤 渋谷ヒカリエ / G ARCHITECTS STUDIO

暖簾と格天井、日本の伝統的なアイコンを用いて、空間の広がりと居心地の良さを獲得した日本酒居酒屋
PROJECT2020.05.19

Tokyo LOFT / G ARCHITECTS STUDIO

バブル期の遺産を抱える都市・東京へのカウンター・パンチとなる再生プロジェクト