PROJECT

PROJECT2021.09.16

TBWA\HAKUHODO / CANUCH

個人の距離感を調節して組織の共創を生むオフィス

(English below)

Disruption®(創造的破壊)をフィロソフィーとし、さまざまな既成概念を覆すアイデアを生み出してきた〈TBWA\HAKUHODO〉。各フロアにまたがるオフィス全体を「都市計画」とし、同ビルの4階に新たに「公園」という位置付けでオフィスをオープンさせた。これまでの5、6階のオフィスエリアが主に協働・共創する場だったのに対し、4階新オフィスは主に「個人」にフォーカスするための場として設計した。

まず、ビルの倉庫として活躍していた空間を利用するため、既存の仕上がった環境を取り壊し、建築の素地と構造体を露わにすることで最大限まで室内空間の広がりを感じられるように空間のベースを作成。

ゾーニングは飲食を起点としたドリンクカウンターから、リラックス、集中、共有といったテーマを元に構成されており、採光のよい環境を生かし、バイオフィリックなデザインを多く取り入れ、自然を感じられる素材配置を意識した。

建築物の構造を思わせる意匠や空間に描く線的表現は、空間の境界をつくり出し、その構成の連続が人との距離を感じさせる緩衝材となるように境界をつくり出したデザインとなっている。限られたスペースの中で人と人が隣り合っても、心地よい距離をつくることができる仕掛けになっている。

人と人の距離感を適度に調節し、さまざまな感情を受け入れることができ包容力をもつ場は、共創を高めるためにも組織としてだけではなく、まず、一人ひとりが創造的破壊を生み出す者であることを再認識させる空間となっている。個人にフォーカスすることが、より組織的な共創を強める環境となった。(木下陽介+野口優輔)

An office that creates co-creation of an organization by adjusting the sense of distance between individuals

TBWA\HAKUHODO continues to bring its philosophy of Disruption®︎ to the marketplace, shaking up existing norms and sending out radical new ideas to the world.
Recently the Tokyo-based agency has expanded its office space, creating new areas for work and creative thinking on the fourth floor of the building they currently occupy.
The existing fifth and sixth-floor office areas were primarily a place for collaboration and co-creation. However, the new fourth-floor space was designed with a focus on “the individual.”

First, the existing interior was demolished to expose the base structures of the building (built originally as a warehouse), and an expansive new environment was re-imagined from there.

With a food and drink service counter as the focal point, zoning is divided according to the themes of “relaxation,” “concentration,” and “sharing.” Drawing on the good natural light available and incorporating plenty of biophilic design, materials are arranged in a way to create a sense of being surrounded by nature.

The design (which also brings out the industrial beauty of the building) delineates the existing space, so the overall sense is of wide-open spaces. This expansive environment offers respite and a place of concentration against the stresses of crowded city life and work.
Even when sat next to each other, a sense of spacious comfort and privacy always permeates.

Increased personal space, in turn, reminds users that they are part of a bigger whole.
This environment becomes a place where emotions and interaction can flow harmoniously, enhancing co-creation and Disruption®︎.

This office design is a show of respect from TBWA\HAKUHODO to all the individuals and creative minds that it is home to. (Yosuke Kinoshita + Yusuke Noguchi)

【TBWA\HAKUHODO OFFICE】

所在地:東京都港区芝浦1-13-10第3東運ビル
用途:事務所
クライアント:TBWA HAKUHODO
竣工:2020年

設計:CANUCH
担当:木下陽介+野口優輔
プロジェクトマネジメント:DE-SIGN
グリーンプランツ:GREEN ROAD
照明設計:北田恵士(FDS)
施工:PLUG-IN

撮影:Hideki Makiguchi、博報堂プロダクツ

工事種別:リノベーション
構造:RC造
延床面積:495.00m²
設計期間:2019.08-2020.02
施工期間:2019.11-2020.02

【TBWA\HAKUHODO OFFICE】

Location: 1-13-10, Shibaura, Minato-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Office
Client: TBWA HAKUHODO
Completion: 2020

Architects: CANUCH
Design team: Yosuke Kinoshita, Yusuke Noguchi
Project Management: DE-SIGN
Green Plants: GREEN ROAD
Lighting design: Keiji Kitada / FDS
Construction: PLUG-IN

Photographs: Hideki Makiguchi, HAKUHODO PRODUCTS

Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Total floor area: 495.00m²
Design term: 2019.08-2020.02
Construction term: 2019.11-2020.02