PROJECT
PROJECT2022.01.28

T-HOUSE / タカトタマガミデザイン

変形差し掛け屋根がつくる光と風が通り抜ける住空間

(English below)

〈T-HOUSE〉は、歯科医院を営む夫婦とそのお父様のための住宅である。
敷地は静岡県焼津市、十字路の交差点に面した150坪の北東の角地である。施主は平屋建てを要望したが、交差点のはす向かいの空地を除いてすべて2階建以上の高さの建物に敷地は囲まれていたためプライバシーを考慮した計画とする必要があった。そこで道路境界線沿いを塀で囲い、建物を北東に寄せる配置計画とした。さらに南西側、つまり交差点はす向かいの空地側に向け矩形の角を斜めに隅切りしたような平面形の建物とすることで広い庭をもちつつ、プライバシーを確保できる平屋を実現した。隅切りの角度は平面的に3:4:5の整数比とし歩留まりの良い寸法とすることで施工性、経済的合理性にも配慮している。

屋根形状は差し掛け屋根を旨としつつ、大屋根の勾配を隅切りの斜めの辺に向けた。軒先を低く抑えながら庭に面して間口いっぱいの開口を設け、大屋根と下屋の段差部はすべてハイサイドライトとした。

大屋根の下の大部分はリビングルームである。庭に向かってパースの効いた空間は視覚的な広がりと実利的な気積を確保している。低く深い軒によって焼津の強い日差しをコントロールしつつ、庭を印象的に借景している。北向きのハイサイドライトは安定した光をもたらし、空の風景を切り取る。庭に出入りするためのドアとハイサイドライト頂部に設けた突き出し窓を開放することで、南北対角開放とチムニー効果により風が抜け、極力空調に頼らない暮らしができるようにしている。

北東の部屋はお父様の部屋である。東部に突き出した敷地の一角はお父様の趣味の畑とした。そこに面した掃き出し窓と南面に設けた開口により北東の敷地隅の部屋でありながら採光と通風は十分である。一見、敷地全体を塀で囲んでいるようにみせているが、畑には側道から裏庭を抜け直接アクセスできる。ここは昔ながらの近所付き合いを保つ縁側空間である。設備工事業を営むお父様をふらっと訪ねてくる友人に工事関係者は多い。この家の外構は未完であるが、お父様と友人の手で少しづつ彩られていく予定である。(玉上貴人)

A living space through which the light and wind created by the deformed roof can pass through

This is a house for a couple who runs a dental clinic and their father.
The site, located in Yaizu-shi, Shizuoka Prefecture, is a 150-tsubo (approx. 496.2m²) corner lot facing a crossroad intersection. The client requested a one-story building. Given that the site is surrounded by buildings of two stories of higher except for the vacant lot diagonally across from the interesection, we needed to consider the issue of privacy. Our idea was to enclose the site with concrete walls along the road boundary and place the building to the north east. Then, we made a floor plan composed of a rectangle with the southwest corner, facing the vacant lot across from the intersection, cut off diagonally to create a one-story house with a large garden while maintaining privacy. The angle of the corner cut was set based on the 3:4:5 right triangle, which is a dimension allowing a high yield rate, thereby facilitating construction and economical efficiency.

The house is covered with a irregularly shaped double shed roof, with the larger roof sloping towards the diagonally-cut corner. While keeping the eaves low, we created a full-width floor-to-ceiling opening facing the garden, as well as high sidelight windows fitted in the gaps between the large roof and the walls.

Under the larger roof is a living room with an ample volume, and the forced perspective towards the garden creates a sense of visual expansion. The low, deep eaves control the strong sunlight of Yaizu, while providing an impressive “shakkei” (borrowed scenery) of the garden. A high sidelight window facing north bring stable light, and frames the view of the sky. By creating openings at the opposite ends of the north-south axis, specifically by opening a door to the garden and a protruding window at the top of the high sidelight, natural ventilation is achieved through the “chimney effect,” so that the family can live without using air conditioners as much as possible.

The room to the northeast is the client’s father’s room. A part of the site that juts out to the east is dedicated to a vegetable garden, one of the father’s hobbies. His room, sitting on the northeast corner of the site, gets plenty of light and fresh air from a floor-level window facing the vegetable garden and a window on the south side. While at a glance, the entire site appears to be surrounded by the concrete walls, the vegetable garden is directly accessible from the side street through the backyard. It serves as a traditional “engawa” (a veranda-like edging strip in a traditional Japanese house) space used for casual socializing with neighbors. The father is a building services contractor, and many of his friends are also in the construction industry. The exterior of the house is not yet fully finished, and is expected be gradually updated by the father and his friends.  (Takato Tamagami)

【T-HOUSE】

所在地:静岡県焼津市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:タカトタマガミデザイン
担当:玉上貴人、須藤勘太、中川隆太
構造設計:ジムネ構造空間研究所
施工:イセキ建設

撮影:吉村昌也

工事種別:新築
構造:木造
規模:平屋
敷地面積:506.30m²
建築面積:139.00m²
延床面積:120.62m²
設計期間:2019.01-2019.12
施工期間:2019.12-2020.11

【T-HOUSE】

Location: Yaizu, Shizuoka, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: TAKATO TAMAGAMI ARCHITECTURAL DESIGN
Design team: Takato Tamagami, Kanta Sudo, Ryuta Nakagawa
Structure engineer: Ji-mune Structure and space Laboratry
Contractor: ISEKI KENSETSU

Photographs: Masaya Yoshimura

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 1 Story
Site area: 506.30m²
Building area: 139.00m²
Total floor area: 120.62m²
Design term: 2019.01-2019.12
Construction term: 2019.12-2020.11

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ