PROJECT
PROJECT2022.03.03

ベーカリー&レストラン沢村 旧軽井沢 / 田邉雄之建築設計事務所

森の中に溶け込むベーカリーレストラン

(English below)

長野県軽井沢町、旧軽井沢の入口にあたるロータリーの南西に位置する延床面積約200坪木造2階建てのベーカリー&レストラン。クライアントは国内外に飲食店舗を展開しているが、敷地と道路を挟んだ東側の店舗が創業の地であり、このエリアの活性化(散策できる)を目指して他にも関連店舗を増やしてきた。今回はそのロータリー側から見たときの自然な佇まいやこのエリアの拠点となることが求められた。
敷地は東側と南側の2面が道路ではあるが、20m級の樹木に囲まれ西側には小川も流れる。そんな自然豊かなこの環境を享受できるよう、建物の南北に設けられた外階段から繋がる2階レベルのシークエンスを意識した屋外回廊(Forest Walk)が内部や外部と関わりながら建物をぐるりと廻る。平面計画はベーカリー売場を中心に南側にはパン工房とライブラリーカフェのベーカリーエリア、北側には大きな吹き抜け空間をもつレストランエリアに分けられる。これらのエリアは2階のブリッジでも結ばれ、利用形態の変化にも対応できるフレキシブルな計画としている。また外部においてはForest Walkを軸に高さやパーゴラなどによって、内部においては天高の変化や吹き抜け空間などが多様な空間特性をつくり出している。外観は高さを抑えた勾配屋根と、長野県産材であるカラマツの外壁で周囲に溶け込むような佇まいを目指している。(田邉雄之)

A bakery restaurant that blends into the woods

The site is in Karuizawa, Nagano, Japan. Karuizawa is a very popular place as a mountain resort and for weekend houses. The site is 2605 m2 and situated south-western side of the roundabout at the old town entrance. It is a two-story bakery and restaurant. The client has been running restaurants inside and outside of Japan, and their original business site is located just across the street from the site. They have been expanding their business in search of the revitalization of the region. We were asked to come up with a plan that would not only represent the beautiful nature of the local region but also works as a center of this district. The place was approachable both from the eastern and southern sides of it. However, it was surrounded by 20-meter-high trees, and there was even a stream running to the west. To enjoy such an environment, we conceived of a design with an outside staircase, so-called the Forest Walk, that extends from south to north. This Forest Walk goes around the building interacting with the inside and outside, and we particularly cared about the sequence from the exterior into the interior. The floor plan consists of a bakery store at the center of the building, a bakery and library café on the southern side, and a restaurant with a high ceiling on the northern part of it. Each part of the building is connected to one another by a bridge on the first floor as well, and this allows it to accommodate the possible changes of how this venue would be used in the future. The plan features spaces with various characteristics such as height and pergola, both of which are centering around the Forest Walk for the exterior and the parts of the ceiling with a difference in height to the interior. For the appearance, we kept the height of the pitched roof reasonably not too high and applied the local Japanese larch to the outer wall so that the building blends in with the local environment. (Yuji Tanabe)

【ベーカリー&レストラン沢村 旧軽井沢】

所在地:長野県北佐久郡軽井沢町軽井沢12-18
用途:ベーカリー、レストラン、カフェ
クライアント:フォンス
竣工:2015年

設計:田邉雄之建築設計事務所
担当:田邉雄之
構造設計:ロウファットストラクチュア、エヌ・シー・エヌ
空調換気衛生設備:Comodo設備計画
電気設備:設備設計桜組
厨房計画:マナ・インターナショナル
家具:スタンダードトレード、中山工務店
外構:hondaGREEN
施工:竹花組

撮影:Yu Terayama, Yuji Tanabe

工事種別:新築
構造:混構造
規模:地上2階
敷地面積:2604.92m²
建築面積:658.71m²
延床面積:660.86m²
設計期間:2012.12-2014.09
施工期間:2014.10-2015.06

【Bakery & Restaurant SAWAMURA】

Location: 12-18, Karuizawa, Karuizawa-machi, Kitasaku-gun, Nagano, Japan
Principal use: Bakery, Restaurant, Cafe
Client: FONZ
Completion: 2015

Architects: Yuji Tanabe Architects
Design team: Yuji Tanabe
Structure engineer: LOW FAT Structure, NCN
Mechanical: comodo
Electrical: Sakuragumi
Kitchen: Mana international
Furniture: STANDARD TRADE, Nakayama-komuten
Landscape: hondaGREEN
Contractor: Takehanagumi

Photographs: Yu Terayama, Yuji Tanabe

Construction type: New Building
Main structure: Mixed structure
Building scale: 2 stories
Site area: 2604.92m²
Building area: 658.71m²
Total floor area: 660.86m²
Design term: 2012.12-2014.09
Construction term: 2014.10-2015.06

Other works

PROJECT2021.12.29

Pettanco House / 田邉雄之建築設計事務所

地産のカラマツを使いギャラリーにもなる工芸家の家
PROJECT2022.01.11

Pettanco House2 / 田邉雄之建築設計事務所

寒冷地に建つ気積の大きな植栽家の住宅
PROJECT2022.02.16

WORK x ation Site 軽井沢 / 田邉雄之建築設計事務所

執務とリフレッシュの質を上げるワーケーション施設
  • TOP
  • PROJECT
  • CAFE
  • ベーカリー&レストラン沢村 旧軽井沢 / 田邉雄之建築設計事務所
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ