PROJECT
PROJECT2022.01.11

Pettanco House2 / 田邉雄之建築設計事務所

寒冷地に建つ気積の大きな植栽家の住宅

(English below)

長野県茅野市、標高1,160mに位置する夫婦と子供のための住宅。もともと畑だった敷地は南北に細長く、少し高い南側がメインの接道で東側は隣地が1~2mほど高い。その向こうには八ヶ岳の山々がそびえ、水下にあたる西側は茅野の市街地に向かって雄大な景色が広がっている。建主は植栽家・ランドスケープデザイナー(hondaGREEN / 本田浩氏)で、庭と建物の連続性をテーマにこれまでにさまざまな建築家との協働も行ってきた。鎌倉からのIターンであり、自らの庭をつくれることと、この景色に惹かれて移住を決意した。

今回の建物は「2」とあるように、長野県松本市に設計した〈ぺッタンコハウス〉をベースとしている。ペッタンコハウスは地元のカラマツ材で構造材、外壁材、床材、副資材をまかない、さらに規格の長さの4mから建物高さや登り梁の接合個所などを決定したので「木取りを知るフォルム(つまりペッタンコ)」と呼ぶようになった。今回の計画では庭と建物の配置関係が重要であり、最終的にはやや窪んでいる敷地の北側を庭、南側を建物とすることにした。すると必然的に建物の北側に居間を配することとなり、そこへも光を届けられるドーマーや、厳しい寒さに対して外壁面積を少なくすることが有効であるため、「ペッタンコハウス」をベースに設計を進めた。
ほかにも汎用性の高さとローコストを実現した最初の「ペッタンコハウス」の建築的な特徴を守るために5つの原則を設けた。1. 平面は4間×6間。2. 長手の中央を棟とする切妻屋根。3. 屋根には大きなドーマー。4. 長手の中央2間を2階とする。5. ペッタンコであること。
以上の条件を踏まえたうえで、今回の敷地条件と建主の要望から、雨除けのある作業スペースと居間から続く半屋外空間(ウッドデッキ)を設えるために南北に軒を2間ずつ伸ばし、庭から道路側への直線的な繋がりをつくるために、玄関を妻入りから平入とした。(田邉雄之)

A large-scale landscape designer’s house in a cold region

“Pettanco House2” is located at an altitude of 1,160 meters in Chino, Nagano, Japan. It is a house for a couple and their child. The site is long from east to west, and there is a magnificent view of mountains to the western side towards Chino city. The client is a landscape designer, and he has done a number of works with architects. He wanted to move from Kamakura to Chino in order to realize his wish of owning and creating his own garden. He was also strongly fascinated by the scenery around Chino, and all of that has motivated him to relocate himself together with his family to this mountainside city.
Our client and we have previously visited our formerly designed house, “Pettanco House”. He liked it very much, and hence we had decided to expand the idea for his new home based on the first “Pettanco House.” For that, we had come along with five rules to keep up with the concept of the first “Pettanco House.” There were some changes to the original concept. The main alterations were: 1. We extended the original length by 2 ken (the Japanese modular system. 1 ken = approximately 1.82m) to the south-north directions. 2. The entrance was placed along the side-gabled side instead of the original front-gabled side. 3. The alignment of the sitting room was swopped opposite that it had given a significant difference in the space inside the house.
Since we already realized that the plan for the first “Pettanco House” could become one of our prototype models from the points of the ‘local production for local consumption,’ timber preparation, high applicability for customization, and its practical cost. Thus, the case for “Pettanco House2” for the new environment (in terms of the altitude, direction, amount of snowfall, light, wind, and inclination of the plot) has become a very interesting case. Also, since “Pettanco House2” was introduced in “ArchDaily” and “Designboom,” we have been receiving contacts from abroad. Therefore, for locations such as in the U.S.A., we are looking forward to adjusting the plan to the inch-foot unit, 2 x 4 construction, off-grid system, and garages for a larger scale while we retain the character of “Pettanco House.” (Yuji Tanabe)

【Pettanco House2】

所在地:長野県茅野市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2018年

設計:田邉雄之建築設計事務所
担当:田邉雄之、小野寺理江、青木命
構造設計:ロウファットストラクチュア
外構:hondaGREEN
施工:牛山工務店

撮影:Yuji Tanabe

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:1217.38m²
建築面積:165.25m²
延床面積:130.94m²
設計期間:2016.08-2018.04
施工期間:2018.05-2018.10

【Pettanco House2】

Location: Chino-shi, Nagano, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2018

Architects: Yuji Tanabe Architects
Design team: Yuji Tanabe, Rie Onodera, Mei Aoki
Structure engineer: LOW FAT structure
Landscape: hondaGREEN
Contractor: Ushiyama-komuten

Photographs: Yuji Tanabe

Construction type: New building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 1217.38m²
Building area: 165.25m²
Total floor area: 130.94m²
Design term: 2016.08-2018.04
Construction term: 2018.05-2018.10

Other works

PROJECT2021.12.29

Pettanco House / 田邉雄之建築設計事務所

地産のカラマツを使いギャラリーにもなる工芸家の家
PROJECT2022.02.16

WORK x ation Site 軽井沢 / 田邉雄之建築設計事務所

執務とリフレッシュの質を上げるワーケーション施設
PROJECT2022.03.03

ベーカリー&レストラン沢村 旧軽井沢 / 田邉雄之建築設計事務所

森の中に溶け込むベーカリーレストラン
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ