PROJECT
PROJECT2022.03.22

千里緑地の家 / ひとともり

既存開口部のデザインを最大限に生かしたリノベーション

(English below)

50年の歳月を経て見事に育った千里緑地に面して建つ、壁式RC住宅のリノベーション。既存建物のポテンシャルを最大限に引き上げることがリノベーションでは肝要である。既存住宅は緑地に向かった素晴らしい開口部をもっていた。私たちは各部屋の開口部にそれぞれの部屋に適したプロポーションとディテールを与え、緑地と部屋をより親密なものとした。また、鉄骨による勾配屋根はたっぷりした気積をつくり出していた。そのたっぷりとした気積を「部屋」ではなく「環境」と捉えた。熱、自然光、通風を良好に整えて家族それぞれがお気に入りの居場所を「環境」の中から選びとって暮らすことができる空間としたのは、キャンプを愛するこの家族独自の住まい方への提案である。
既存外壁の美しいブルーのタイルはブルーのステンドグラスと連続して玄関に独特な雰囲気を醸し出し、この住宅の個性となっていた。そこで私たちは玄関や廊下の床壁天井すべてモルタル仕上げとし、空間すべてがステンドグラスのブルーの光に染まるよう素材を限定した。各部屋への入口には奥行きが深く天井の低いベニヤのトンネルを設けた。このトンネルは既存住宅がもっていたブルーの空間と緑と親密な明るい空間の対比をより強調し、互いのポテンシャルを高めることに貢献している。

時を刻んださまざまな美しいもの。これらに敬意を払い尊重し最大限引き上げるための設えをデザインすることで、この住宅は見事に蘇った。(長坂純明)

Renovation of RC housing that pays homage to the design of existing housing and makes the best use of it

Renovation of a walled RC house facing Senri Ryokuchi, which has grown up beautifully after 50 years. In renovation, it is essential to maximize the potential of the existing building. The existing house had wonderful openings facing the green area. We gave each room its proportions and details to make the opening more intimate with the green space. The steel-framed pitched roof created a lot of air volume. We considered this ample air volume not as a “room” but as an “environment.” The space was designed to provide good heat, natural light, and ventilation and to allow each family member to choose their favorite place to live from among the “environment,” which is a proposal for the family’s unique way of living as they love camping.
The beautiful blue tiles on the existing exterior walls and the blue stained-glass windows created a unique atmosphere in the entryway and gave the house its character. Therefore, we decided to use mortar for all the floors, walls, and ceilings in the entryway and corridor and limited materials so that the entire space would be bathed in the blue light of the stained glass. The entrance to each room is a deep, low-ceilinged plywood tunnel. This tunnel emphasizes the contrast between the blue space of the existing house and the bright space intimate with greenery and contributes to enhancing the potential of each other.

Many beautiful things have stood the test of time. This house has been successfully revived by designing a setting that honors and respects them and maximizes them. (Yoshiaki Nagasaka)

【千里緑地の家】

所在地:大阪府豊中市緑丘
用途:戸建住宅
竣工:2018年

設計:ひとともり
担当:長坂純明
照明設計:NEW LIGHT POTTERY
スタイリング:BOND DESIGN STUDIO
ソファ:Revery Chair
施工:アイ・エム

撮影:河田弘樹

工事種別:リノベーション
構造:RC造
規模:地上2階、地下1階
敷地面積:400.00m²
建築面積:160.00m²
延床面積:480.00m²
設計期間:2017.08-2017.11
施工期間:2017.12-2018.03

【Senri greenery house】

Location: Midorigaoka, Toyonaka-shi, Osaka, Japan
Principal use: Residential
Completion: 2018

Architects: HITOTOMORI ARCHITECTS
Design team: Yoshiaki Nagasaka
Lighting design: NEW LIGHT POTTERY
Interior styling: BOND DESIGN STUDIO
Sofa: Revery Chair
Contractor: AIEM

Photographs: Hiroki Kawata

Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Building scale: 2 stories and 1 below
Site area: 400.00m²
Building area: 160.00m²
Total floor area: 480.00m²
Design term: 2017.08-2017.11
Construction term: 2017.12-2018.03

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ