PROJECT
PROJECT2022.04.18

TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE / yHa architects

歴史的洋館建築を選択的移築したプロジェクト

(English below)

福岡・筥崎宮参道に面して建つ住宅併用のオフィスである。九州大学箱崎キャンパス跡地で解体直前であった洋館建築〈九州大学松浜厚生施設〉(1928年竣工)の部材を大学より譲り受けることになり、取り壊し直前の限られた時間と予算の中で象徴的なファサードと室内の建具・階段を生け捕りし、別の新しい敷地で部材再構築を行った。長らくキャンパス跡地の歴史的建築物の保存活用に取り組むクライアントが、取り壊しによって人々からこの箱崎の地に九州大学の記憶が失われることを危惧していたことが、プロジェクトの契機となった。

いわゆる文化財保存のように、痕跡を元にした厳密な修理を行うのではなく、歴史的要素の選択的転用により歴史的価値を新しい建築に繋ぎ合わせる「スポリア」的な記憶の継承である(スポリアとは西洋建築において彫刻や円柱などの要素を別の建物に転用し再利用する行為)。新しい建材の横に古い建具枠が配置されるなど時間差が並置・重層されることで、重層的な意味を獲得する。ものを介した記憶の継承の試みである。

元の敷地から約800m離れた新しい敷地への部材再構築にあたって、周辺環境への調和や準防火地域などの敷地条件に適応しつつ、重要な3つの記憶の継承が必要だと考えた。まちの風景の一部となっている外観の象徴的なファサードの「都市的記憶」の継承、気積が大きく荘厳さを伝える階段室の「空間的記憶」の継承、特徴的なファサードの色や力強い建具枠といった建築のもつ「物質的記憶」の継承である。新たなファサードは「実」としての歴史的建造物のボリュームを再解釈した「虚」としての鉄骨フレームの骨格によって、マッスとヴォイドのシンメトリーな対比的構成としている。既存の形態を想起させるような鉄骨フレームは、緑化による立体的なランドスケープや居住者の環境の変化に合わせた拡張性などを担保している。

テント膜の屋根によって室内はやわらかな質の光で満たされ、外部には行灯のように光を優しく拡散する街の新しいシンボルとなる。お祭りシーズンには建物前の筥崎宮参道沿いに約500軒並ぶ白テントの露店との一体感のある風景が生まれ、地域づくりにも取り組むクライアントを中心に、まちの人々が集う新たなカルチャーを生み出す場所になっていくだろう。(平瀬有人+平瀬祐子)

A project to selectively relocate a historic Western-style building

This is an office with a house facing the approach to Hakozaki Shrine in Fukuoka. Clients were given the parts of the Western-style building “Kyushu University Matsuhama Welfare Facility” (completed in 1928), which was about to be demolished at the former site of Kyushu University Hakozaki Campus. The client, who has long been involved in the preservation and utilization of historic buildings on the former campus site, was concerned that the demolition would cause people to lose their memories of Kyushu University in Hakozaki.
Rather than carrying out strict repairs based on traces, as in the case of so-called cultural property preservation, the project is a “spolia” type of memory inheritance that links historical values to new architecture through the selective use of historical elements (spolia is the act of reusing elements such as sculptures and columns in Western architecture by converting them to other buildings). The juxtaposition and layering of time differences, such as the placement of an old fixture frame next to new building material, acquire a multilayered meaning. It is an attempt to pass on memories through objects.
In order to reconstruct the components on the new site, which is 800 meters away from the original site, I thought it was necessary to inherit three important memories while harmonizing with the surrounding environment and adapting to the site conditions, such as the sub-fire prevention area. The symbolic façade, which has become a part of the city landscape, inherits “URBAN MEMORY,” the stairwell, which has a large volume and conveys a sense of grandeur, inherits “SPATIAL MEMORY,” and the building’s “MATERIAL MEMORY,” such as its characteristic façade color and strong fitting frame. The new façade is a symmetrical and contrasting composition of masses and voids, with a steel frame skeleton as “false” that reinterprets the volume of the historical building as “real.” The steel frame, reminiscent of the existing form, ensures a three-dimensional landscape with greenery and expandability to meet the changing environment of the residents.
The tent-membrane roof fills the interior with a soft quality of light and gently diffuses the light to the outside like a lantern, becoming a new symbol of the city. During the festival season, the white tents lining the approach to Hakozaki Shrine in front of the building will create a sense of unity with the approximately 500 stalls, and the building will become a place where the people of the town gather to create a new culture, centered on the client who is also involved in community development. (Yujin Hirase + Yuko Hirase)

【TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE】

所在地:福岡県朝倉郡東峰村宝珠山5171-1
用途:その他住宅(オフィス兼用住宅)
クライアント:テツシンデザイン
竣工:2021年

設計:yHa architects
担当:平瀬有人、平瀬祐子、橋本 剛
構造設計:森部康司 / yAt構造設計事務所
外構:浦田知裕 / 浦田庭園設計事務所
照明:佐藤政章、塚本洋子 / モデュレックス
解体協力:環境開発、セイシン、MIYATA ART CONSTRUCTION
企画協力:九州大学 斎藤政雄、斎藤昌平
記録映像:仁田原 力
施工:内山琢也 / イクスワークス

撮影:Yousuke Harigane, Seinosuke Kaneda

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:310.71m²
建築面積:58.82m²
延床面積:117.27m²(1階 58.82m²、2階 58.45m²)
設計期間:2019.09-2020.09
施工期間:2020.10-2021.03

【TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE】

Location: Hakozaki, Higashi-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka, Japan
Principal use: Other houses (house, office)
Client: TETUSIN DESIGN
Completion: 2021

Architects: yHa architects
Design team: Yujin Hirase, Yuko Hirase, Tsuyoshi Hashimoto
Structure engineer: Yasushi Moribe / yAt Structural Design Office
Exterior: Tomohiro Urata / Urata garden design office
Lighting: Masaaki Sato, Yoko Tsukamoto / ModuleX
Demolition cooperation: Kankyo kaihatsu, SEISIN, MIYATA ART CONSTRUCTION
Planning cooperation: Kyushu University Masao Saito, Shohei Saito
Recorded image: Riki Nitabaru
Contractor: Takuya Uchiyama / EX works

Photographs: Yousuke Harigane, Seinosuke Kaneda

Construction type: New building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 310.71m²
Building area: 58.82m²
Total floor area: 117.27m² (1F 58.82m²、2F 58.45m²)
Design term: 2019.09-2020.09
Construction term: 2020.10-2021.03

Other works

PROJECT2022.05.02

里山カフェ 棚田屋 / yHa architects

棚田を見下ろし交流の拠点となるカフェ
PROJECT2022.03.24

五ケ山クロス ベース / yHa architects

ダムの景観と調和する土木的なスケールと解像度を持つ施設
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ