PROJECT
PROJECT2022.08.10

HouseNK / HAMADA DESIGN

内に開き光に包まれる都市型木造住宅

(English below)

住宅の依頼を頂いた敷地の第1印象は「ごく平凡な住宅地」であった。クライアントはここに3人家族と猫のための住まいと、ゲストルームを希望した。北側接道で、東側の月極ガレージ以外の方角はすべて住宅が建っていた。東側のガレージも未来永劫建物が建たない保証はどこにもない。そんな敷地に住宅を建築するにあたり、住まいの快適性を確保するために3つの事項に注力し計画した。

1つはライトウェル。
材木関係の仕事をするクライアントの意向で、構造体は木造(金物工法)を選択した。1階にはガレージとゲストルーム、子供部屋を配置し、家族が集まるLDKと主寝室は2階、洗面・浴室を3階とした。すべての部屋が「ライトウェル」に繋がり光と風を迎えることができ、外壁面には換気用の小窓のみを設けることでプライバシーの確保を行った。

もう1つはトップライト。
2階に設けたLDKをより開放的な空間とするため、天井の一部を吹き抜けとし、「トップライト」を通して自然光が降り注ぐ空間とした(木造の構造設計上、部分的に水平力を負担する構造要素が必要となる)。

最後は曲面の無垢天井である。
水平力を負担する構造要素となる床に寄り添い、トップライトから柔らかい光をLDKに導く装置として「曲面の無垢天井」を計画した。必要な機能を素直に読み解くことで、断面的な曲線が決まり、その曲線に奥行を与えることで曲面となる。ぶつかる両サイドの白壁からそれぞれ150mm離すことで浮遊感を与えた。単調になりがちな住宅の天井というものに変化を与え、空間全体の印象を強調する無垢天井となった。

「ごく平凡な住宅地」に建つこの住宅が、光と自然素材に囲まれ家族の距離を縮めてくれる、新たな都市型木造住宅を目指した。(濱田 猛)

Urban wooden house that opens to the inside and is enveloped in light

The site’s first impression where we were asked to build a house was “a very ordinary residential area. The client wanted a home for a family of three, a cat, and a guest room. The street is tangential to the north, and there are houses in all directions except for the monthly garage on the east side. There was no guarantee that the garage on the east side would not be built in the future. In building a house on such a site, we focused on three items to ensure the comfort of the house.

The first was the lightwell.
The garage, guest room, and children’s room are on the first floor, the family room and master bedroom are on the second floor, and the washroom and bathroom are on the third floor. All rooms are connected to the “light well” to welcome light and wind, and We installed only small windows for ventilation on the exterior walls to ensure privacy.

The other is a top light.
In order to make the LDK on the second floor more open space, a portion of the ceiling was made vaulted to allow natural light to pour in through the “top light” (a structural element that partially bears horizontal forces is required in the structural design of wood construction).

The final element is a curved solid ceiling.
The “curved solid surface ceiling” was planned as a device to lead soft light from the top light into the LDK, nestled against the floor, which is the structural element that bears the horizontal force. By straightforwardly reading the necessary functions, a cross-sectional curve was determined, and by giving depth to that curve, it becomes a curved surface. A sense of floating was given by separating each 150mm from the white walls on both sides that clash with each other. The solid ceiling changes the ceiling of a house, which tends to be monotonous, and emphasizes the impression of the entire space.

The aim was to create a new urban wooden house in a “very ordinary residential area,” surrounded by light and natural materials that would bring the family closer together. (Takeshi Hamada)

【HouseNK】

所在地:愛知県名古屋市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2016年

設計:HAMADA DESIGN
担当:濱田 猛
構造設計:福永 毅 / 造形工学研究所
施工:ベストワークス

撮影:笹倉洋平 / 笹の倉舎

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上3階
敷地面積:163.09m²
建築面積:96.44m²
延床面積:213.68m²
設計期間:2014.12-2015.04
施工期間:2015.05-2016.12

【HouseNK】

Location: Nagoya-shi, Aichi, Japan
Principal use: Private house
Client: Individual
Completion: 2016

Architects: HAMADA DESIGN
Design team: Takeshi Hamada
Structure engineer: Takeshi Fukunaga
Contractor: BEST WORKS

Photographs: Yohei Sasakura / Sasanokurasha

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 3 Stories
Site area: 163.09m²
Building area: 96.44m²
Total floor area: 213.68m²
Design term: 2014.12-2015.04
Construction term: 2015.05-2016.12

Other works

PROJECT2022.07.27

SANPA食堂 / HAMADA DESIGN

街とつながるファサードをもつ 温かみのある食堂
PROJECT2022.07.05

丘上の平屋 / HAMADA DESIGN

大屋根と縁側がつなぐ3棟の住宅
PROJECT2022.07.07

池田のコートハウス / HAMADA DESIGN

中庭から入る自然光の変化を感じる住宅
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ