大阪市の谷町6丁目にある築80年、三軒長屋の一画を飲食店に改修した。
「オーストラリアワインと炭火割烹」という独創的なマリアージュを提案する料理店なので、古民家の雰囲気・特色を残しつつ、和に寄りすぎないように計画した。墨を使った仕上げ材と金属素材を組み合わせることで、提供される食材と空間の調和を図った。(川口裕人)
Wine and Japanese cuisine restaurant renovated to retain the atmosphere of a tenement house
An 80-year-old row house in Tanimachi, Osaka, was renovated into a restaurant.
The restaurant proposes a unique marriage of “Australian wine and charcoal-grilled kappo (Japanese cuisine),” so we planned to preserve the atmosphere and characteristics of the old private house while not leaning too much toward Japanese style. The combination of sumi-ink finishing materials and metal materials harmonized the space with the food served. (Hiroto Kawaguchi)
【hirac】
所在地:大阪府大阪市中央区安堂寺町2-2-19
用途:バー・居酒屋
クライアント:hirac
竣工:2017年
設計:1110建築設計事務所
担当:川口裕人
施工:リーフ
工事種別:コンバージョン
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:20.10m²
建築面積:14.88m²
延床面積:28.53m²
設計期間:2017.01-2017.02
施工期間:2017.03-2017.04
【hirac】
Location: 2-2-19, Andoji-machi, Chuo-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
Principal use: Bar, Izakaya
Client: hirac
Completion: 2017
Architects: 1110 design
Design team: Hiroto Kawaguchi
Contractor: LEAF
Construction type: Conversion
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 20.10m²
Building area: 14.88m²
Total floor area: 28.53m²
Design term: 2017.01-2017.02
Construction term: 2017.03-2017.04