大暖簾をくぐり、一度下がった目線を上げると富士山が目の前に広がる。人の動作と出来事の流れを併せて考えていた。
富士山の麓、三島市は富士山からの溶岩とその恩恵でできた美しい水の街で、とても特徴的な体験のある場所である。
それらとつながったものとして、新しく出来上がる空間を存在させたいと思った。
風景を望むロビー。格子の奥行でできたレストラン。飛び石を進んだ先にある湯船。日本らしい寛ぎの客室。
それらを地元の石や木の色かたちを配置しながら、日本の庭のようなシークエンスのある空間体験として構成した。
日本での、三島での空間体験と連なったものとして。(たしろまさふみ)
Hotel interior that expresses the continuity of actions with local materials
I passed through the large curtain and raised my eyes to see Mt. Fuji in front of me. I was thinking about the movement of people and the flow of events.
Mishima City, located at the foot of Mt. Fuji, is a city of beautiful water created by lava from Mt. Fuji and its bounty. It is a place of very distinctive experiences for me.
We wanted to create a new space that would be connected to these elements.
A lobby with a view of the landscape, a restaurant made of the depth of a lattice, a bathtub at the end of steppingstones, and relaxing guest rooms that are uniquely Japanese.
I composed them as a spatial experience with a sequence like a Japanese garden while arranging the colors and shapes of local stones and trees.
The project was planned as something linked to the spatial experience in Japan and in Mishima City. (Masafumi Tashiro)
【富士山三島東急ホテル】
所在地:静岡県三島市一番町17-1
用途:ホテル・ホステル
クライアント:東急ホテルズ
竣工:2020年
設計:たしろまさふみデザインルーム
担当:たしろまさふみ
建築設計:RIA
デザイン監修:UDS
家具:seventh-code(セブンスコード)
施工:清水建設
撮影:見学友宙写真事務所
工事種別:新築
構造:鉄骨造
規模:地上14階、塔屋1階
敷地面積:3405.81m²
建築面積:1997.88m²
延床面積:13504.11m²
設計期間:2017.11-2020.05
施工期間:2018.03-2020.05
【FUJISAN MISHIMA TOKYU HOTEL】
Location: 17-1, Ichiban-cho, Mishima-shi, Shizuoka, Japan
Principal use: Hotel, Hostel
Client: TOKYU HOTELS
Completion: 2020
Architects: tashiro masafumi design room
Design team: Masafumi Tashiro
Architect: RIA
Design direction: UDS
Furniture: seventh-code
Contractor: SHIMIZU CORPORATION
Photographs: TOMOOKI KENGAKU PHOTOGRAPHY
Construction type: New Building
Main structure: Steel
Building scale: 14 stories and rooftop shack
Site area: 3405.81m²
Building area: 1997.88m²
Total floor area: 13504.11m²
Design term: 2017.11-2020.05
Construction term: 2018.03-2020.05