〈たまご専門 本巣ヱ 東京本家〉は、東京・麻布十番で名物「謹製 濃厚たまごパン」を製造販売するお店である。「濃厚たまごパン」は、こだわりの生産者の原料のみでつくられ、特に主な原料となるたまごは「濃厚たまごパン」の特徴である濃厚で滋味深い味わいに適したものだけをこだわり抜いて選んでいる。
お店のデザインも「たまごへのこだわり」という信念を大切にしたいという想いから、店全体を鳥の巣に見立てた。たまごを大事に包むような、まるで鳥の巣の中にいるような気持ちになる空間をつくり、その空間を見ることや触れることで「たまごへのこだわり」を感じてほしいと考えた。
この鳥の巣づくりには鳥たちが手間隙かけてつくるように、いろいろな形状の枝を選りすぐるところからスタートし、現地での枝の組み方、重ね方などにこだわり、試作を何度も重ね、つくり上げた。仕上げは照明で光の強弱による奥行き感、部分的に間接照明を取り入れることでインパクトを出し、小空間でありつつも、迫力のある空間をつくり上げた。
「濃厚たまごパン」を魅せる販売カウンターは、ショーケース部分をガラスのみでつくり、その存在感をなくすことで「濃厚たまごパン」が浮いているような演出とした。カウンター本体をモルタル系で仕上げることで、シンプルでありつつも素材感を出し、たまごの黄金色が映えるようにと考えた。
ファサードを全面ガラス引戸とすることで、外からでも店内の鳥の巣デザインを覗けるようにし、オープンした今では、道行く人が必ず目を止める街のオブジェ的な存在となっている。(今福彰俊、杉山リリー)
A store specializing in egg bread that looks like a bird's nest with layered pieces of driftwood
“Motosue Tokyo” is a store in Azabu Juban, Tokyo, that makes and sells the famous “thick egg bread. The “rich egg bread” is made using only the best ingredients from the best producers. The eggs used as the main ingredient are carefully selected for their rich and flavorful taste, which is the characteristic of the “rich egg bread.
The store’s design was also inspired by the desire to emphasize the company’s “commitment to eggs,” so the entire store was designed to resemble a bird’s nest. We wanted to create a space where people would feel as if they were in a bird’s nest as if the eggs were carefully wrapped, and we wanted people to feel our “commitment to eggs” by looking at and touching the space.
The process of making this bird’s nest started with the selection of branches of various shapes and sizes, just as birds take the time and effort to make their nests. Then the construction was completed after many prototypes were made, paying particular attention to how the branches were assembled and stacked on site. The final touch was the use of lighting to create a sense of depth through the intensity of the light, and indirect lighting was used in some areas to create impact, creating a space that is both small and powerful.
The sales counter for the “rich egg bread” is made of glass only, and the showcase is made to look as if the “rich egg bread” is floating by eliminating the presence of the showcase. The counter itself is finished in mortar, which is simple but gives a sense of materiality and is intended to show off the golden color of the eggs.
The facade is made entirely of sliding glass so that the bird’s nest design can be seen from the outside, and now that the restaurant is open, it has become an object of interest to passersby. (Akitoshi Imafuku, Lily Sugiyama)
【たまご専門 本巣ヱ 東京本家】
所在地:東京都港区麻布十番2-14-11-1階
用途:店舗
クライアント:本巣ヱ
竣工:2021年
設計:スーパーマニアック
担当:今福彰俊、杉山リリー
照明デザイン:L.GROW lighting planning room Inc.
流木製作:アール
施工:デビス
撮影:石橋マサヒロ
工事種別:リノベーション
構造:RC造
延床面積:67.13m²
設計期間:2021.06-2021.08
施工期間:2021.08-2021.09
【Motosue Tokyo】
Location: 2-14-11, Azabujuban, Minato-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Shop
Client: Motosue
Completion: 2021
Architects: supermaniac
Design team: Akitoshi Imafuku, Lily Sugiyama
Lighting plan: L.GROW lighting planning room Inc.
Driftwood art: R
Contractor: DEVISE
Photographs: Masahiro Ishibashi
Construction type: Renovation
Main structure: Reinforced Concrete construction
Total floor area: 67.13m²
Design term: 2021.06-2021.08
Construction term: 2021.08-2021.09