神田小川町の靖国通りの裏に位置する、3面を道路に面した細長い区画に計画された飲食テナントビル。
飲食テナントビルを設計する際には、テナントをどのように集合させて、どのように街並みに関わらせていくべきかを考える必要がある。1階は街を行き交う人々に直接アピールできるが、上階になると、レストランが集合した建物のイメージをビルとしてつくり、このビルに来れば、何らかの満足できる魅力的なレストランに出会うことができるというアピールが必要である。
このビルでは、前面道路に面してビルの外形を穿ったヴォイドをつくり、立体的な垂直ガーデンテラスを提案した。前面のテラスは階によって大きさや形状が異なり、変化のあるテラスが積層している。上下階で抜けている個所をつくり連続させることで、上階でも接地感を出している。ここでは人と交通が行き来する都市のダイナミックなスペースの中で食事をするという体験を得ることができる。
また、積層する飲食ビルでは個々のテナントが完全に独立してしまっていることが多いが、このビルではそれぞれのテナントがもっとお互いに関りをもち、それぞれのレストランの客が、別のレストランにも来店していただく相乗効果を狙っている。
側面の道路に面している部分は開放的なので、全面ガラス張りとして、外から各レストランの内部が見えるようにするだけでなく、中からも開放的な空間を享受できるようにした。オフィスビルのような外観になるのを避けるため、飲食の内装の雰囲気に合わせやすい黒の格子状のサッシュとした。
容積率いっぱいの全階飲食テナントという商業的効率を要求される都心の中高層ビルで、ポーラスなボリュームによってできた各階のテラスを都市に開くことで、新たな公共性を備えた建築を提案した。(小山 光)
A tenant building where the terraces are connected, and the bustle of stores appears in the city
Located in a central Tokyo neighborhood with many low and mid-rise office buildings, this rental building for restaurants stands on a long, narrow lot, surrounded on three sides by streets.
Key considerations when designing a building of this type are how to create a group identity for the tenants and how to relate the units to the cityscape.
Because of its city-center location, this mid-rise building needed to be commercially efficient, occupying the entire permissible floor area ratio and filling that space with restaurant tenants on every floor.
It was therefore essential to create the image of a building full of restaurants, to set up a bright and welcoming environment for visitors, and an attractive building for the passerby.
The new building has a recessed façade with three-dimensional stacked terraces, protruding into this space on each floor. The size and shape of these terraces vary by floor, creating a layered form that changes as it moves upward.
Furthermore, this dynamic façade is entirely made of glass, allowing people outside to look into the restaurants. These excrescences are real outside extensions to the restaurants space, and appear to the facing street like a lively theater scene.
The sheltered terraces are connected with a strategically placed yet continuous gap link the terraces with above and below, allowing even diners on the higher floors to sense the people and cars passing on the street below and enjoy eating in a dynamic urban atmosphere.
In typical multi-story restaurant buildings, tenants are completely independent of one another, but this building, they interact through terraces, creating opportunities for customers at each restaurant to visit the others.
Regarding the materiality of the building, the black joinery work and frames, while avoiding an office-like exterior appearance, give to the building an entity, and allow each restaurant unit to stand out clearly from each other. For the interior spaces, the black window sashes, neutral and basic, allows the users to appropriate the space easily.
In response to its context, the building, alike a porous volume, encourages the terraces on each floor to connect to the street and the larger neighborhood. In doing so, it aims to a new type of public character. (Akari Koyama)
【神田テラス】
所在地:東京都千代田区
用途:その他商業施設
クライアント:LANDPOOL
竣工:2017年
設計:キー・オペレーション
担当:小山 光、松岡伸明
構造設計:構造設計工房デルタ
設備設計:コモド設備計画
施工:佐藤秀
撮影:小川重雄
工事種別:新築
構造:鉄骨造
規模:地上9階
敷地面積:154.91m²
建築面積:116.58m²
延床面積:916.03m²
設計期間:2015.07-2016.09
施工期間:2016.10-2017-09
【Kanda Terrace】
Location: Chiyoda-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Commercial facilities
Client: LANDPOOL
Completion: 2017
Architects: KEY OPERATION
Design team: Akira Koyama, Nobuaki Matsuoka
Structure design: Delta Structural Consultants
Equipment: Comodo Equipment Plan
Construction: Satohide Corporation
Photographs: Shigeo Ogawa
Construction type: New Building
Main structure: Steel
Building scale: 9 stories
Site area: 154.91m²
Building area: 116.58m²
Total floor area: 916.03m²
Design term: 2015.07-2016.09
Construction term: 2016.10-2017-09