PROJECT

PROJECT2020.11.06

三軒茶屋のショップハウス / PERSIMMON HILLS architects

細さと長さと耐火条件を克服したスマートな店舗併用住宅

(English below)

三軒茶屋の住宅街において、「坪60万円台」で「新防火地域」に建つことを求められた細く長い店舗併用住宅の計画である。
新防火地域では木造2階建てでも準耐火構造とする必要があり、構造の木部の露しが簡単にできない。ローコストという条件もかんがみて、町中によくある建売住宅にあるコードをもとに設計を試みた。

敷地形状は接道している部分のみ広がっており、それ以降は間口が3.5メートルと細く、敷地境界からの壁面後退が500ミリ以上、地区計画で求められていた。奥行きは長く18メートルもあり、裏手の細い路地から大きな道路に接道している。上記から短手の芯々は2.5メートルとなり、極端に細長いプロポーションとなる。

そこで、2階の住宅も1階の店舗も、さまざまな居場所を通路が貫通し、場所の違いを楽しむような建築を提案した。
1階の前面は店舗、水廻りや階段を配置した1階奥の一部と2階を住居部分とし、1階は2面ともから通り抜けられる構成とした。
外部から見たときに長さを強調するように、断面的に奥を低く、入口に向かってだんだんと上がるフロアとした。それにより、店舗部分は天井高が高く、住宅は奥に行くほど天井が高い部屋を生み出している。

前面道路側の敷地形状が広がった部分を利用し、斜めに壁を入れて道からのアイキャッチと耐震要素として有効な壁を設けた。
出窓部分は500ミリの壁面後退をかわすため、ベンチや本棚としての窓間を設け、窓自体が家具のようでもあり、人の居場所となるよう設計している。
また、キッチンの後ろには開口を大きく取り、簡易的なサンルームとした。

細いという親密さをつくり出すスケールと、長いという都市空間的なスケールの共存した建築である。(柿木佑介+廣岡周平)

A smart store-combined house that overcomes thinness, length, and fire resistance requirements

This is a plan for a long and narrow shop-house in the residential area of Sangenjaya. It was requested to build in a “new fire prevention area” with a “200,000 yen level/ m².”

In the new fire prevention area, it is necessary to have a semi-fireproof structure even if it is a wooden 2nd floor, and it is not easy to show the wooden part of the structure. Considering the low-cost condition, I tried to design based on the code in the built-for-sale house in the town.
The shape of the site is widened only in the part where the road is connected, and after that, the frontage is as narrow as 3.5 m, and the wall surface retreat from the boundary of the site is required to be 500 mm more in the district regulation. The depth is as long as 18m, and it is connected to a broad road in a narrow alley. From the above, the short core is 2.5 m, which is an extremely elongated proportion.

We proposed an architecture that allows you to enjoy the different places by passing through various areas, houses, and stores.

The 1st floor is a shop and a part of WC + bathroom, the 2nd floor is residential areas, and the 1st floor is configured so that both sides can pass through.
The floor is designed to gradually rise toward the entrance in cross-section to emphasize the length when viewed from the outside. As a result, the store part has a high ceiling, and the house creates a room with a high ceiling toward the back.
Utilizing the widened part of the site shape, a wall was inserted diagonally. A wall effective as an eye-catch from the road and an earthquake-resistant element was provided.
The bay window is designed to be a place for people like furniture, with a space between the windows as a bench or bookshelf to allow the wall surface to recede by 500 mm.
A large opening was taken behind the kitchen to create a simple solarium.

It is an architecture in which the scale creates the intimacy of being thin and the scale of urban space that long coexist. (Yusuke Kakinoki, Shuhei Hirooka)

【三軒茶屋のショップハウス】

所在地:東京都世田谷区三軒茶屋
用途:店舗・住宅
クライアント:個人
竣工:2018年

設計:PERSIMMON HILLS architects
担当:柿木佑介+廣岡周平
構造設計:井上健一構造設計事務所
施工: バレッグス

撮影:長谷川健太

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:73.00m²
建築面積:43.00m²
延床面積:85.00m²
設計期間:2018.06-2018.07
施工期間:2018.08-2018.12

【Shop-House in Sangenjaya】

Location: Sangenjaya, Setagaya-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Shop, Residence
Client: Individual
Completion: 2018

Architects: PERSIMMON HILLS architects
Design team: Yusuke Kakinoki + Shuhei Hirooka
Structure engineer: Kenichi Inoue structural design office
Contractor: ballegs

Photographs: Kenta Hasegawa

Main structure: Wood
Construction type: New building
Building scale: 2 stories
Site area: 73.00m²
Building area: 43.00m²
Total floor area: 85.00m²
Design term: 2018.06-2018.07
Construction term: 2018.08-2018.12