PROJECT

PROJECT2020.12.17

セトレ ならまち / 芦澤竜一建築設計事務所

伝統的な町家の構成や素材を読み解き継承するホテル

(English below)

奈良・猿沢池のそばに建つ旅館の建て替え計画である。歴史あるこの土地で、明治に創業した旅館の別館を建て替えるにあたり、この先100年以上残り続けるホテルの在り方を考えた。

南側に中庭を取り囲むように4層の建築を配置し、1階にはロビーやレストランなどのパブリックスペース、2階から4階には客室を計画している。奈良町家の通り庭と部屋、庭との関係を読み解き、これらの要素を多層化した空間の中で表現している。
1階では、内外が開放的な構成の中で、土間、通り庭、部屋、裏庭といった内と外が関係性をもつ計画とした。2階から4階までの客室階では連続した小さなスケールの空間の中で、路地(廊下)と部屋(客室)、そして庭の関係を体感できる計画としている。

また、地域にある自然素材や構法を現代的に表現しようと考えた。石、土、木といった異なる素材を利用し、それぞれの素材がこれまで存在した年数を想像し、素材の適材適所な利用方法を模索した。床の舗装には古石を敷き、1階の基壇となる内外の壁面には奈良の土を用いてさまざまな左官仕上げを施している。2階から上部階の内外壁面には、吉野スギの壁を計画した。さらに屋根には、土を焼いた瓦で重しを置く。吉野スギによる内外壁は、その配置間隔を階差数列によって決定し、これらの抽象的空間から、訪れる人々が吉野の森を想像してもらえればと考えている。
構造はシンプルな鉄骨ラーメン構造であるが、1階3カ所のコア部に耐震要素をもたせることで、ロビーやレストランなどは庭と一体的につながる開放的なつくりとし、室の内外を連携してさまざまなアクティビティが生まれるようにと考えた。

永く続いてきた地域の伝統を現代に継承した建築を思考した。時を超えていつまでも地域のよりどころとなる「ならまち」のホテルとなることを願っている。(芦澤竜一)

A hotel that draws on the surrounding traditional townhouses, both in formal composition and material

It is a project of rebuilding the Inn near Nara Sarusawa pond in Nara Prefecture. Standing on a piece of historical land with the Nara Sarusawa pond close by, the inn belongs to the Meiji era that lasted for at least a hundred years. Inspired by this, a thought evolved in architect Ryuichi about making the hotel that will remain for more than 100 years.

On the south side, a 4-storey building is arranged to surround the courtyard. Public spaces such as the lobby, restaurant, and other dining areas are planned on the first floor, while the second to the fourth floor is planned only for guest rooms. The relationship between the garden and the rooms are expressed in a multi-layered space.

On the first floor, rooms are arranged around the courtyard. One will be guided through the street garden to Meister Room, Bar Lounge, Restaurant, a private counter and dining room located further back. Each room has a relation with a garden planned around the site including the courtyard. In space above 2F, each room was planned to be related to the courtyard and tsubo garden. In addition, it is planned as a 3-dimensional street garden space where light is inserted from the top light and is dyed in a veritable color.

As with each prefecture, Nara is enriched with extravagant natural resources that are unique to its location, and hence, over the centuries, locals created and developed construction methods best suited for these natural materials based on surroundings. A thought of adopting local materials and construction methods from the area, but with a modern interpretation, thus going back to its root gave the beginning to the very concept of this project. After observing the connection between the site and the main elements of the hotel, the architect reorganized and simplified the space composition to resemble that of a hotel.

Inner and outer walls from the second floor to the upper floors are constructed with Yoshino cedar. The inner and outer walls are arranged in a sequence, almost in a grove-like manner that is similar to how trees are planted in the forests. The architects hope that the essence of the Yoshino forest can be captured through abstract design. As for the roof in the Meister Room, the cedar skin of Tokuda Meiki is used. The roof of the phase is covered with a triple layer of cedar skin. The outer wall is finished with a primitive way of using earth, resulting in walls that look like dumplings of soil are stacked tightly against one another.

Although the structure is a simple steel-frame structure, the three core parts of the first floor have been given earthquake-resistant elements. The lobby and restaurant are designed to be open and connected to the garden so that the interior and exterior spaces are linked to each other to create various activities. The idea was to create an architecture that carries on the region’s long-lasting traditions into the present day. I hope this hotel will become the center of the community. (Ryuichi Ashizawa)

【セトレ ならまち】

所在地:奈良県奈良市高畑町1118
用途:ホテル
クライアント:吉田屋旅館
竣工:2018年

設計:芦澤竜一建築設計事務所
担当:芦澤竜一、武曽雅嗣
構造設計:陶器浩一、tmsd萬田隆構造設計事務所
設備設計:総合設備コンサルタント
照明計画:岡安泉照明設計事務所
ランドスケープ:WIN
サイン計画:サインズプラン
施工:渋谷
左官:井上左官工業
木工事:ワイズコンストラクション
家具:サン・インテリア、カネマツ

撮影:市川かおり

工事種別:新築
建築面積:576.55m²
延床面積:1999.83m²
設計期間:2016.06-2017.11
施工期間:2017.12-2018.11

【SETRE NARAMACHI】

Location: 1118, Takabatake-cho, Nara-shi, Nara-ken, Japan
Principal use: Hotel
Client: Kazutaka Yoshida / Yoshidaya Ryokan
Completion: 2018

Architects: RAA (RYUICHI ASHIZAWA ARCHITECTS & associates)
Design team: Ryuichi Ashizawa, Muso Masatugu
Structure engineer: Hirokazu Toki, TMSD
Equipment planning: Sogo Setsubi Consulting
Lighting design: Izumi Okayasu Lighting Design
Landscape: WIN
Sign design: Sign’s plan
Contractor: Shibutani
Plasterer: INOUE SAKAN KOGYO
Woodwork: Y’s construction co.,ltd.
Furniture: Sun Interior, KANEMATSU

Photographs: Kaori Ichikawa

Construction type: New Building
Building area: 576.55m²
Total floor area: 1999.83m²
Design term: 2016.06-2017.11
Construction term: 2017.12-2018.11