PROJECT

PROJECT2021.02.24

湖の駅さめうらカヌーテラス /
TA+A + 和久田幸佑建築設計事務所
+ 三愛設計 設計共同体

地域に眠る資源を呼び覚ます大屋根のスポーツ観光拠点

(English below)

高知・土佐町にあるダム湖である さめうら湖に面したカヌーをはじめとするスポーツ観光の拠点施設である。

中山間地域は、場所の大半が山(傾斜地)である。山々の間に川が流れ、川と山の間のわずかな平地に集落が形成される。自然環境にわずかに手を加え、自然と一体の新しい生活環境を獲得している。嶺北地域を象徴するさめうら湖は、四国地方の生活を支える水瓶として、自然地形とダムが一体に混ざり合い雄大な湖面環境を形成している。同じく地域の魅力的景観の1つである相川の棚田も、自然の斜面に人が手を加え、段差の中に見事な水田の景観を構築している。嶺北地域の既存景観の中に、切り開かれた人びとの生活が一体的に融合し、新しい生活環境を形成しているといえる。それが、中山間地域という場所の魅力である。

青少年等の家として役割を担った旧さめうら荘が隣地に移設され、あらわになった段差や擁壁などの微地形と変形した地型に、それらを紡ぎ合わせるように建築を挿入した。建築が環境を切り取るのではなく、既存環境と建築が混ざり合う中に多様な場所を生み出したかった。
周囲の山並みに馴染み、浮遊する大屋根を架けることにより、内外を問わず敷地全体が競技カヌー振興と同時にレジャー・観光にも資する施設として機能している。湖面への眺望を獲得する中央の開放的な伽藍堂空間は、土佐町のアウトドアアクティビティや農業・自然体験などのガイド拠点として、フレキシブルな活用を受容する場となる。同時に、迫り出した大きな軒下空間は、それらの休憩やコミュニケーションに寄与するさまざまな中間領域を生み出す。

施設運営者や利用者がこの場所を使いこなし、町が目指す競技カヌー振興とスポーツ観光のさらなる発展につながることを願っている。
(伊原 慶+和久田幸佑)

A tourist base with a large roof that awakens the resources that sleep in the area

This is a base facility for canoeing and other sports tourism facing the dam lake in Tosa-cho, Kochi.

Most of the mountainous areas are mountains (sloping lands). A river flows between the mountains, and a settlement is formed on a small flat land between the river and the mountains. We have slightly modified the natural environment to acquire a new living environment that is one with nature. Lake Sameura, which symbolizes the Reihoku region, is like a water bottle that supports the lives of the Shikoku region, and the natural topography and dams are mixed together to form a magnificent lake surface environment.

Rice terraces in Aikawa, which are also one of the fascinating landscapes of the region, have been modified by people on the natural slopes to create a splendid paddy field landscape in the steps. It can be said that the lives of the open people are integrated into the existing landscape of the Reihoku region, forming a new living environment. That is the charm of the mountainous area.

The former Sameura-so, which played the role of a youth house, was relocated to the adjacent land, and the architecture was inserted so as to weave them into the deformed terrain and the microtopography such as exposed steps and retaining walls. I wanted to create a variety of places in a mixture of existing environment and architecture, rather than architecture cutting out the environment. By building a large floating roof that fits in with the surrounding mountains, the entire site, both inside and outside, functions as a facility that contributes to leisure and tourism as well as promoting competitive canoeing.

The central open space that gives a view of the lake surface will serve as a guide base for outdoor activities, agriculture, and nature experiences in Tosa-cho town, and will be a place to accept flexible utilization. At the same time, the large space under the eaves that protrudes creates various intermediate areas that contribute to those breaks and communication.

We hope that facility operators and users will make full use of this place and lead to the promotion of competitive canoeing and the further development of sports tourism that the town is aiming for.
(Kei Ihara + Kosuke Wakuda)

【湖の駅さめうらカヌーテラス】

所在地:高知県土佐郡土佐町田井146-1
用途:体育施設・スポーツ施設
クライアント:高知県土佐町
竣工:2020年

設計:TA+A + 和久田幸佑建築設計事務所 + 三愛設計 設計共同体
担当:伊原 慶+和久田幸佑+三角俊喜
構造設計:yAt構造設計事務所
テキスタイルデザイン:安東陽子デザイン
設備:テーテンス事務所
施工:早明浦建設

撮影:小川重雄

工事種別:新築
構造:混構造(RC造 一部木造+S造)
規模:平屋
敷地面積:1363.48m²
建築面積:482.69m²
延べ床面積:412.00m²
設計期間:2018.11-2019.07
施工期間:2019.08-2020.09

【Sameura Canoe Terrace】

Location: 146-1, Tai, Tosa-cho, Tosa-gun, Kochi, Japan
Principal use: Physical education facilities / sports facilities
Client: Tosa-cho, Kochi
Completion: 2020

Architects: TA+A + Kosuke Wakuda Architects + Sanai architects
Design team: Kei Ihara + Kosuke Wakuda + Toshiki Misumi
Structure engineer: yAt Structural Design Office
Textile design: Yoko Ando design
MEP: TETENS ENGINEERING
Contractor: Sameura Construction

Photographs: Shigeo Ogawa

Construction type: New building
Main structure: Mixed structure (Reinforced concrete construction partially wooden construction + steel frame construction)
Building scale: 1 story
Site area: 1363.48m²
Building area: 482.69m²
Total floor area: 412.00m²
Design term: 2018.11-2019.07
Construction term: 2019.08-2020.09