PROJECT

PROJECT2021.06.09

周南の家 / 小松隼人建築設計事務所

周辺環境に合わせて諸室と8つの中庭を配した邸宅

(English below)

敷地は山口県周南市の中心市街地近くに位置する地域である。
敷地面積は住宅が1棟建つには十分過ぎるくらいの広さがあるが、建主が望む与条件を満たすと周辺とは明らかにスケールオーバーしてしまう。そのため、住宅を1つのカタマリとして計画するのではく、周辺環境のスケールに寄り添った建物として計画した。
まず、諸室を敷地境界線に合わせてロの字型に点在させていき、室同士の隙間は中庭や庭の様子を楽しむ回廊として設えた。諸室の大きさは周辺環境に適応させ、室同士の配置はさまざまな生活シーンやストーリーを組み立てることで決定し、今後のライフスタイルの変化にも対応させている。分棟型の計画であるが、中央に位置する大きな中庭に視線が向かうことにより、住宅としての一体的なまとまりもつくり出した。
各庭に面する窓を開けると風が通り抜け、枝葉が擦れる音や花の香り、庭を訪れる鳥のさえずりなどの自然の営みを、室内にいながら自然の中にいるように感じることができる。室同士の隙間によって生まれた8つの中庭は、スケールと高さ、採光や通風といった特徴をそれぞれもたせ、季節の移り変わりによってさまざまな表情を楽しむことができる住宅である。(小松隼人)

A mansion with rooms and eight courtyards according to the surrounding environment

The site is an area located near the city center of Shunan, Yamaguchi Prefecture.
The plot area has more than enough space to build a residence, but fulfilling the client’s requirements would exceed the surroundings’ scale. Thus, we planned the place not as a single block but as a building that considers and fits well with the scale of the surrounding environment.
First, we scattered various rooms in the shape of a box according to the boundary lines of the site and arranged for the spaces between the rooms to be corridors that allowed for the enjoyment of looking at the courtyard and yards. The size of each room was adapted to fit the surrounding environment, and the layout of the rooms was decided by constructing various everyday situations and stories, also accommodating to future lifestyle changes. It was a divided ridge-style plan, but by directing one’s vision to the large courtyard situated in the center, we also created a sense of unity as a residence. When the windows of each yard are opened, the wind passes through, and the sensation of being amidst nature can be felt even while indoors, with the sound of rustling foliage, the fragrance of flowers, and the chirping of birds visiting the yards. The eight courtyards born from the spaces between rooms each have their features regarding the scale, height, lighting, and ventilation, creating a residence where various expressions created by the changing seasons can be enjoyed. (Hayato Komatsu)

【周南の家】

所在地:山口県周南市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2018年

設計:小松隼人建築設計事務所
担当:小松隼人、小松涼子
構造設計:堀江聡建築設計事務所
外構:Neatgarden
キッチン:松岡製作所
家具:アルフレックスジャパン
施工:日光組

撮影:矢野紀行

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:807.03m²
建築面積:444.59m²
延床面積:471.24m²
設計期間:2015.12-2017.03
施工期間:2017.04-2018.06

【House in Shunan】

Location: Shunan-shi, Yamaguchi, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2018

Architects: Hayato Komatsu Architects
Design team: Hayato Komatsu, Ryoko Komatsu
Structure engineer: Satoshi Horie Architects
Garden design: Neatgarden
Kitchen: Matsuoka Seisakusho
Furniture: ARFLEX JAPAN
Contractor: Nikko Construction

Photographs: Toshiyuki Yano

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 807.03m²
Building area: 444.59m²
Total floor area: 471.24m²
Design term: 2015.12-2017.03
Construction term: 2017.04-2018.06