PROJECT

PROJECT2021.06.21

This Is Café 袋井店 / 町 秋人建築設計事務所

プレハブの清々しさを受容し軽さと透明感を維持したカフェ

(English below)

この建物はコンビニにも採用されているプレハブ工法にて新築したカフェである。現場効率やコストに優れ、あらゆることが「規格化」されている工法である。
一般的な概念とは別に、その工法はある意味清々しいものであり、それらを無理にコントロールしようとせずに受け入れることから始まった。
そもそも規格化されている工業製品にとっては、その存在や成り立ち自体が自然な状態ともいえる。自然素材と既製品(工業製品)を同列に扱い、素材自体を注意深く観察し、それぞれに適した納め方や構成を与えられるかにかかっている。

場所は新しくオープンした体育館敷地内にあり、体育館施設全体の統括企業の建物をベースに要望を伝え、設計をともに進めた。内装工事はカフェのオーナーが自ら現場監督をする分離発注にて工事を行った。

それぞれの構法にはそれぞれの異なる空間の方向性があるが、軽量鉄骨造のよさとはなんだろうか? 物理的にはもちろん、感覚的にも軽やかさと自由さ、そして分かりやすさを感じるところだ。
それは現場組立てという作業優先で考えられているがゆえにパーツ自体の「独立性」が高いからだといえる。

基礎という重い1枚板の上に柱が立ち、梁が架かり軽い屋根が載る。柱間にはパネルが落とし込まれそのまま壁となる。表裏がなく、物の成り立ち方が完成後もよく分かり、潔さがある。
今回、軽量鉄骨造という躯体にはなるべく直接手を入れず、その独立性の魅力を最後まで維持しながら店舗として成り立つようにつくっていった。

内装工事においても、それぞれの基本的な構成要素をパーツ単位で「独立」したものとして扱っている。例えば壁は壁として扱う、壁や天井の独立性を高めるために垂れ壁はつくらず薄い1枚の天井で見切っている。畳ベンチは1枚板として浮かし、床との縁を切っている。
素材はモルタルのような重い素材や畳のように軽くて和というイメージをもつ素材、アンティーク調の椅子、低めの木製カウンター、研ぎ出しの石の天板などさまざまな重さや質感が個々の独立性を維持したまま、それぞれが際立つことで全体に寄与する。

それは1つの方向性に向かい、統合して世界観をつくっていくというよりは、最後までバラバラの状態のまま着地し全体を構成していくつくり方である。そのように集めた部分が結果、全体としてもプレハブ建築のよさでもある軽さや透明感を維持し、客席と厨房が一体的に活気を伝える魅力ある店になればと思い設計した。(町 秋人)

A cafe that accepts the freshness of prefabs and maintains lightness and transparency

This building is a café built using the prefabrication method, which is also used for convenience stores. Prefabrication is a method of construction that excels in on-site efficiency and cost and in which everything is standardized.
Apart from the general concept, I found the method refreshing and started by accepting it without trying to control it.
In the first place, standardized industrial products can be natural in their very existence and origins. It is up to us to treat raw materials and ready-made products (industrial products) in the same way, carefully observe the materials themselves, and provide them with the appropriate arrangement and composition.

The café is located on the grounds of a newly opened gymnasium. We communicated our requests and worked together on the design based on the company’s building that controls the entire gymnasium facility. The interior work was done on a separate order basis, with the café owner supervising the work himself.

Each construction method has its direction of space, but what are the advantages of lightweight steel construction?  It is its lightness, freedom, and ease of understanding, not only physically but also sensitively.
It can be said that this is because the parts themselves have a high degree of “independence” due to the priority given to on-site assembly.

The pillars stand on a heavy sheet of wood, which is the foundation, and the beams and light roof are placed on top. Panels are dropped between the pillars to form the walls. Lightweight steel-frame construction has no front and back, and the way things are made is visible even after completion, giving it a sense of integrity.
In this project, as little as possible was done directly to the lightweight steel frame so that the building could be used as a store while maintaining the charm of its independence until the end.

In the interior work, each fundamental component was treated as an “independent” part. For example, a wall is treated as a wall, and to increase the independence of the wall and ceiling, a thin ceiling is used instead of a hanging wall. The tatami benches are floated as a single board and separated from the floor.
Materials such as heavy mortar, light tatami, antique chairs, low wooden countertops, and polished stone tops contribute to the overall design by standing out from each other while maintaining their independence.

Rather than heading in a single direction and integrating them to create a world view, this is a method of construction in which the parts are left in a disjointed state until the end to form a whole. I designed the restaurant hoping that the details gathered in this way would maintain the lightness and transparency that is characteristic of prefabricated architecture as a whole and that the seating and kitchen would become an attractive place that conveys vitality in an integrated manner. (Akito Machi)

【This Is Café 袋井店】

所在地:静岡県袋井市久能1912-1
用途:カフェ・レストラン
クライアント:This Is Company
竣工:2019年

設計:町秋人建築設計事務所、大和リース
担当:町 秋人
造園:NATURE DESIGN 木々
サイン:mountainhigh.r.garden
造作家具:shop363
施工:大和リース、This Is Company

撮影:良知慎也

工事種別:新築
構造:鉄骨造
規模:平屋
敷地面積:1000.42m²
建築面積:174.87m²
延床面積:164.03m²
設計期間:2019.05-2019.08
施工期間:2019.09-2019.12

【This Is Café fukuroi】

Location: 1912-1, Kuno, Fukuroi-shi, Shizuoka, Japan
Principal use: Café, restaurant
Client: This Is Company
Completion: 2019

Architects: akito machi architects, DAIWA LEASE
Design team: Akito Machi
Garden: NATURE DESIGN KIGI
Sigh: mountainhigh.r.garden
Furniture: shop363
Contractor: DAIWA LEASE, This Is Company

Photographs: Shinya Rachi

Construction type: New building
Main structure: Steel
Building scale: 1 story
Site area: 1000.42m²
Building area: 174.87m²
Total floor area: 164.03m²
Design term: 2019.05-2019.08
Construction term: 2019.09-2019.12

  • TOP
  • PROJECT
  • CAFE
  • This Is Café 袋井店 / 町秋人建築設計事務所