PROJECT

PROJECT2021.08.17

Sansan 神山ラボ OMOYA / shushi architects

古民家を再構成した サテライトワーカーのための居住空間

(English below)

Sansanは、徳島県神山町に2010年よりサテライトオフィス〈神山ラボ〉を設け、その敷地には築100年から70年ほどの古民家の母屋、納屋、牛小屋がほどよい距離を保ち、建っている。オフィスとして使われる「NAYA」と「KOYA」はすでに整備されており、宿泊・研修棟である築約70年の「OMOYA」の居住環境を改善し、ワーカーが快適に過ごせるように改修することが今回の要望であった。
3棟に囲まれた中庭には大きなサクラの木があり、魅力的な場所であるにも関わらず「OMOYA」のキッチン裏に面し、その魅力が活かされていなかった。また、家の北側に位置する玄関土間は薄暗く、来訪者は西側に駐車して「KOYA」と「OMOYA」の間を通り抜けてキッチンの勝手口からアプローチするため玄関の役割を失っていた。
そこで、キッチンを新しいミーティングスペースへと改装し、新しい「OMOYA」の玄関を「KOYA」と「NAYA」につながる中庭の桜テラスに開いた空間とすること、玄関土間を新しい土間キッチンとすることで滞在者にとって魅力的な居場所となるよう役割の交換を行った。
さらに、階段を東側の3畳寝室に納め、廊下や南寝室の壁を取り払い単純な田の字型の平面へと再構成し、西側の和室は南北それぞれが独立した寝室としても使えるようなひとつながりの座敷とした。土間キッチン・ダイニング・和室を調理・食事から研修へ、一体となる居場所として変換した。大部分の屋根、外壁、木製建具のほとんどを既存のままとし、柱・梁・竹木舞土壁・天井・長押・鴨居などもできる限り残し、新しく付加する部分と古い部分との調和を心がけている。古民家のもつ田の字と付加空間プランの交換可能性を試み、空間をつなげ直すことで現代のオフィスワーカーの居住、宿泊、研修に応える建築環境を創出した。
生まれたときから古民家に住んだことのない世代に対して、その歴史を伝えると同時に未来の仕事や生活をイメージできるような改修を試みた。(吉田周一郎)

Living space for the satellite workers reconstructed the old houses

Sansan has set up a satellite office Kamiyama lab in Kamiyama town Tokushima prefecture since 2010. OMOYA (Main house), NAYA (barn), and KOYA (cowshed), which have 100 to 70 years old, are located with moderate distance on-site. NAYA and KOYA, which are used as offices, were already renovated. The owner requested to improve the living environment of OMOYA as an accommodation and training place and renovate it so that workers can spend comfortably. The courtyard, which was surrounded by the three buildings, has a large cherry tree. Although it is an attractive place, it faced the back of the pre-existing kitchen, and its charm was not utilized. In addition, the pre-existing entrance located on the north of the house was dim and losing its role because visitors parked on the west side of the house, passed between KOYA and OMOYA, and approached from the pre-existing kitchen door. Therefore we converted the pre-existing kitchen into a new meeting space. Then this space is opened to the cherry blossom terrace in the courtyard that connects KOYA and NAYA. The pre-existing entrance is replaced as a new kitchen-faced entrance, making it attractive to guests with a wood stove. We interchanged their roles so that it would be an appropriate place to stay. In addition, the stairs were integrated into a small tatami room, the corridor and the walls of the southern tatami room were removed and reprogrammed into a simple plan as a whole. Kitchen, dining, north and south tatami rooms are connected and are used as independent or connected.
Most of the roofs, exterior walls, and wooden windows are kept as existing, and pillars, beams, soil walls with bamboo net, ceiling, and wood elements are also kept as much as possible. Thus, we keep in mind the harmony of new parts and existing parts.
Trying interchangeability of the traditional Japanese house plan and reconnecting each space creates an architectural environment that responds to living, accommodation, and training for modern office workers. We will tell the history of an old Japanese house and try renovation design to image future work and life to the generation who have never lived in an old Japanese house since birth. (Shuichiro Yoshida)

【Sansan 神山ラボ OMOYA】

所在地:徳島県名西郡神山町神領東青井夫139
用途:その他宿泊施設
クライアント:Sansan
竣工:2019年

設計:shushi architects
担当:吉田周一郎
構造設計:高田建築設計室
ダイニングテーブル:カフェ オニヴァ
施工:山田工務店

撮影:鈴木久雄

工事種別:リノベーション
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:953.00m²
建築面積:126.93m²
延床面積:155.13m²
設計期間:2018.06-2018.10
施工期間:2018.11-2019.03

【Sansan Kamiyama Labo OMOYA】

Location: 139, Jinryohigasiaoibu, Kamiyama-cho, Myozai-gun, Tokushima, Japan
Principal use: Accommodation
Client: Sansan
Completion: 2019

Architects: shushi architects
Design team: Shuichiro Yoshida
Structure engineer: Takata architects studio
Dining table: Café on y va
Contractor: Yamada construction firm

Photographs: Hisao Suzuki

Construction type: Renovation
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 953.00m²
Building area: 126.93m²
Total floor area: 155.13m²
Design term: 2018.06-2018.10
Construction term: 2018.11-2019.03